Hlavní obsah

Špaldový rebarborový koláč s vanilkovým krémem

Hodnocení:
(59)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Takhle, nebudu vám lhát, že máte během 5 minut hotovo. Ale taky se zas tak často nestává, aby mi nějaký koláč tolikrát pochválily i osoby, které sladké vůbec nejí. Každopádně, pokud chcete potěšit někoho se smyslem pro řád a geometrii, tenhle rebarborový koláč bude ta správná volba!

Ingredience pro:
1 formu o průměru 27 cm
Na těsto
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 30 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 6 lžic studené vody
Na krém
  • 220 ml plnotučného mléka
  • 3 vejce
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 90 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • 2 lžičky vody z pomerančového květu
  • 6 řapíků rebarbory
  • 2 lžíce jahodového džemu
Článek

Postup

Krok 1: V mixéru nebo rukama zpracujte mouku s kostičkami másla, cukrem a solí na formu drobenky a přidejte tolik vody, aby vzniklo hladké těsto. Já dala celozrnnou špaldovou a 6 lžic vody, u klasické hladké mouky bude stačit méně. Zabalte do fólie a nechte 30 minut v chladu odležet.

Krok 2: Mezitím prošlehejte vejce se škrobem, cukrem, vanilkou a solí. Přidejte mléko a za stálého míchání chvilku prohřívejte, až krém zhoustne. Bude se ještě péct, takže není nutné škrob dlouho vařit. Vmíchejte vodu z pomerančového květu (koupíte v arabských potravinách a na internetu), na povrch krému přitiskněte fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout.

Krok 3: Rebarboru omyjte a pokrájejte šikmo na kosočtverce tak, aby měly zhruba stejně dlouhé všechny strany. Nejlépe se vám bude pracovat s řapíky, které jsou stejně široké.

Krok 4: Těsto natlačte do koláčové formy, potřete krémem a navrch vyskládejte rebarboru od středu do krajů. Mně se osvědčil vzor, kdy spojím vždy 3 kousky k sobě a poté přidávám další kolem.

Krok 5: Koláč pečte 30 až 40 minut při 180 °C. Na plotně či v mikrovlnné troubě rozehřejte trochu jahodového nebo malinového džemu a rebarboru pomocí mašlovačky potřete - zavařenina jí dodá hezkou barvu i dosladí.

Tip: Pokud by bylo rovnání rebarbory příliš velkým soustem pro vaši trpělivost, kousky na koláč prostě vyskládejte bez ohledu na vzor. Jen myslete na to, že při krájení na větší dílky je lepší rebarboru oloupat.

Z odkrojků rebarbory pak upečte mnohem snadnější dezert - ovocný crumble. Přidat můžete i jahody či nektarinky a drobenku dochutit ořechy, vločkami a skořicí.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.