Hlavní obsah
3,5
(85)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Takhle, nebudeme vám lhát, že máte během 5 minut hotovo. Ale taky se zas tak často nestává, aby nějaký koláč tolikrát pochválily i osoby, které sladké vůbec nejí. Každopádně, pokud chcete potěšit někoho se smyslem pro řád a geometrii, tenhle rebarborový koláč bude ta správná volba!

1 hod.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
27 cm průměr formy
Na těsto
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 30 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 6 lžic studené vody
Na krém
  • 220 ml plnotučného mléka
  • 3 ks vejce
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 90 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 špetka soli
  • 2 lžičky vody z pomerančového květu
  • 6 řapíků rebarbory
  • 2 lžíce jahodové marmelády
Článek

Postup

01.

V mixéru nebo rukama zpracujte mouku s kostičkami másla, cukrem a solí na formu drobenky a přidejte tolik vody, aby vzniklo hladké těsto. Pokud použijete celozrnnou špaldovou dejte 6 lžic vody, u klasické hladké mouky bude stačit méně. Zabalte do fólie a nechte 30 minut v chladu odležet.

02.

Mezitím prošlehejte vejce se škrobem, cukrem, vanilkou a solí. Přidejte mléko a za stálého míchání chvilku prohřívejte, až krém zhoustne. Bude se ještě péct, takže není nutné škrob dlouho vařit. Vmíchejte vodu z pomerančového květu (koupíte v arabských potravinách a na internetu), na povrch krému přitiskněte fólii, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladnout.

03.

Rebarboru omyjte a pokrájejte šikmo na kosočtverce tak, aby měly zhruba stejně dlouhé všechny strany. Nejlépe se vám bude pracovat s řapíky, které jsou stejně široké.

04.

Těsto natlačte do koláčové formy, potřete krémem a navrch vyskládejte rebarboru od středu do krajů. Osvědčil se vzor, kdy spojíte vždy 3 kousky k sobě a poté přidáváte další kolem.

05.

Koláč pečte 30 až 40 minut při 180 °C. Na plotně či v mikrovlnné troubě rozehřejte trochu jahodového nebo malinového džemu a rebarboru pomocí mašlovačky potřete - zavařenina jí dodá hezkou barvu i dosladí.

Tip: Pokud by bylo rovnání rebarbory příliš velkým soustem pro vaši trpělivost, kousky na koláč prostě vyskládejte bez ohledu na vzor. Jen myslete na to, že při krájení na větší dílky je lepší rebarboru oloupat.

Z odkrojků rebarbory pak upečte mnohem snadnější dezert - ovocný crumble. Přidat můžete i jahody či nektarinky a drobenku dochutit ořechy, vločkami a skořicí.

Reklama

Související témata:

Načítám