Hlavní obsah
2,9
(465)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Pro někoho jídlo chudých, pro jiného srdcovka. Brambory můžou být dobré i jen tak s máslem a česnekem, ale když z nich připravíte sýrem, slaninou a kysanou smetanou plněné loďky, posunete je do dimenzí, kde už jimi jen stěží někdo pohrdne.

10 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 brambory
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 90 g anglické slaniny
  • 150 g vyzrálého čedaru
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
Článek

Postup

01.

Umyté a osušené přílohové brambory (4 velké nebo více menších, ty se upečou rychleji) rukama potřete olejem, osolte a opepřete a při 200 °C pečte asi hodinu doměkka. Druhou variantou je připravit je v mikrovlnce – to trvá asi 15 minut a v polovině je musíte obrátit.

02.

Mezitím si nasucho na pánvi opražte slaninu a poté ji pokrájejte nebo rozdrobte na kousky. Cibulku nasekejte (zelenou část si můžete schovat na ozdobu) a sýr nastrouhejte. Hrst sýru odložte na posypání.

03.

Upečené brambory podélně rozřízněte, nechte chvilku vychladnout, vydlabejte dužninu a smíchejte ji se slaninou, cibulkou, sýrem, smetanou (180 až 200 g) a prolisovaným česnekem. Osolte a opepřete, a kdyby byla náplň moc tuhá, zřeďte ji trochou mléka. Rozdělte do vydlabaných brambor a posypejte zbylým sýrem.

04.

Dejte asi na 15 minut při 200 °C zapéct, až se sýr rozteče. Posypejte nasekanou zelenou částí jarní cibulky nebo pažitkou a podávejte. Naplněné brambory můžete připravit i dopředu (nebo dokonce zamrazit) a před podáváním už jen o chvíli déle zapékat.

Pro bezmasou verzi: Samozřejmě vynechte slaninu, ale přidejte kousek másla, nasekaná sušená rajčata v oleji, další druh sýra nebo třeba orestovanou cibuli.

Jaké je vaše nejlepší jídlo z brambor? Bramborák, salát nebo spíš knedlíky?

Reklama

Související témata: