Hlavní obsah

Snížení účtů za energie? Vezměte kalkulačku!

Foto: Marcos Mesa Sam Wordley, Shutterstock.com

Foto: Marcos Mesa Sam Wordley, Shutterstock.com

Reklama

Je stále víc domácností, které se musejí zamyslet, jak co nejvíc ušetřit na běžných výdajích. Poradíme, jak zachránit pár tisíc ročně za energie!

Článek

Ať už máte hlouběji do kapsy, nebo prostě jen nechcete zbytečně utrácet, zvažte, zda bez nákladů a práce neušetřit pár tisíc ročně jen změnou dodavatele energií. Jak to udělat, a navíc tak, aby to bylo bezpečné?

Mám změnit dodavatele?

Mnoho lidí nevěří, že jim změna dodavatele energií může přinést úsporu. Jak to poznáte? „Je šikovné využít nezávislé internetové kalkulačky, třeba na stránkách ERÚ nebo portálu TZB-info, kde se o tom můžete přesvědčit,“ radí Libor Holub, obchodní ředitel společnosti Bohemia Energy. Stačí si najít poslední vyúčtování za elektřinu a plyn, ve kterém najdete svou spotřebu a tarif.

Výpovědní lhůta a zbytečné sankce

Pokud začnete o změně uvažovat, najděte ještě smlouvu se stávajícím dodavatelem a zjistěte, zda je na dobu určitou nebo neurčitou. Je-li na dobu určitou, pak počítejte s tříměsíční výpovědní lhůtou, je-li v ní konkrétní datum, budete muset počkat až do tohoto termínu – za předčasné ukončení smlouvy byste totiž zbytečně platili sankce.

Nechce se vám v této době řešit změnu dodavatele a někam chodit? Nemusíte, většinou lze vše vyřídit on-line s tím, že detaily se doladí třeba po telefonu. Nový dodavatel se starým většinou zařídí vše potřebné a vy se nemusíte o nic starat. Smlouvu pak můžete podepsat osobně, poté co ji nový dodavatel pošle poštou, a jde to i elektronicky. Co může zhatit změnu dodavatele energií?

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Než podepíšete smlouvu s novým dodavatelem, měli byste si ji velmi dobře prostudovat a ujistit se, že je vše tak, jak jste se domluviliFoto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Jak vybrat nového dodavatele

Uspořit co nejvíc peněz je sice fajn, ale určitě se porozhlédněte i po recenzích na internetu nebo se na vyhlédnutého dodavatele poptejte sousedů či přátel. Mělo by vás zajímat, jak firma komunikuje se zákazníky, jak dostupná je v případě potíží nebo dotazů, jak rychle vrací případné přeplatky… Zkrátka jak se o zákazníky stará. Vodítkem je i to, zda je dodavatel součástí iniciativy Deklarace 2.0 na ochranu spotřebitelů, která sdružuje firmy, které se nad rámec zákona rozhodli bránit práva spotřebitelů

Zásadní je, abyste vždy měli možnost o nabídce uvažovat, dostali čas na porovnání současných a budoucích možných plateb, nechali si vše vysvětlit a mohli si dopředu pročíst smlouvu.

Pozor na šmejdy

Při změně dodavatele energií můžete narazit na nepoctivce, kterým se říká šmejdi. Mezi jejich nejnovější podvodné praktiky patří telefonáty, při nichž vás zmanipulují tak, že si vůbec neuvědomíte, že jste se právě na několik let zavázali ke změně dodavatele. Stačí totiž, aby z vás vymámili po telefonu souhlasné „ano“ a smlouva je platná. Vyvázat se z ní pak bývá velice drahé. Pozor také na „dárky“, které nabízejí k podepsané smlouvě – pokud od ní chcete odstoupit, právě za tyto dárky draze zaplatíte!

Šmejdi se také vydávají za zástupce státního subjektu, někdy dokonce i Energetického regulačního úřadu nebo České obchodní inspekce s tím, že k vám jdou překontrolovat smlouvy, ohlídat nejnižší ceny a podobně. Většinou to skončí doporučením na využití energetické aukce: jenže když se vám pak v aukci vybraný dodavatel nezdá výhodný a smlouvu s ním nechcete podepsat, dočkáte se pokuty!

Bezpečný postup, jak uzavřít smlouvu

Změny dodavatele energií se bát nemusíte, ale je potřeba vše pořádně uvážit. „Určitě doporučuji neuzavírat smlouvy doma či po telefonu. Prostřednictvím telefonu a e-mailu lze komunikovat s dodavatelem, nechat si smlouvu zaslat, v klidu a pečlivě prostudovat a až pak podepsat,“ radí Jan Kovalský, člen představenstva Energie ČS. Nikdy také nic nepodepisujte lidem, kteří s nabídkou změny dodavatele obcházejí domácnosti – seriózní firmy nic takového nedělají!

Komu by nezáleželo na úsporách! Jak ušetřit tisíce? Začněte v koupelně! 

Reklama

Související témata:

Načítám