Hlavní obsah

Souboj receptů: Báječné večeře z jednoho hrnce

Foto: Jakub Jurdič

Obě dámy – čtenářka Sandra (vlevo) a redaktorka Jana F. – se dneska předvedly na jedničku!

Nesnášíte představu, že uvaření večeře rovná se hromada špinavého nádobí? Všechny ty kastroly, rendlíky, pánve a pekáče. A co takhle recepty z jediného hrnce? A v dnešním souboji rovnou dva!

Článek

Nedávno jste se u nás setkali s večeřemi z jednoho pekáčku, dnes si pro vás Jana F. a čtenářka Sandra připravily dvě jídla z jediného hrnce. A obě chutnala báječně! Kořeněná polévka s cizrnou i krásně krémové a vláčné italské rizoto se povedly na jedničku. Také byste takovou večeří nepohrdli? Tak s chutí do toho!

Zeleninová polévka s cizrnou podle Jany F.

Na 4 porce potřebujete: 2 řapíky celeru, 1 cibuli nakrájenou nadrobno, 2 lžičky římského kmínu, 600 ml zeleninového vývaru, 400g plechovku krájených rajčat, 400g plechovku cizrny, 100 g zelených fazolek, kůru a šťávu z ½ citronu, sůl, pepř, hrst čerstvého koriandru, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 4 pita chleby

Foto: Jakub Jurdič

Kombinace koření v polévce neměla chybu

Postup: V hrnci zahřejte trochu olivového oleje a zvolna na něm opékejte nakrájený řapíkatý celer s cibulí. Po chvíli přihoďte dva stroužky nadrobno nasekaného česneku a ještě chvilku restujte. Zasypte nadrceným římským kmínem a ještě minutu za stálého míchání opékejte.

Přilejte zeleninový vývar, plechovku krájených rajčat, opláchnutou cizrnu (pokud používáte plechovku) a opepřete. Já jsem použila černý i růžový pepř, který jsem si nadrtila v hmoždíři. Osm minut zvolna vařte, poté přidejte fazolky a šťávu z půlky citronu. Před podáváním dochuťte trochou kůry, solí a nasekaným koriandrem. Podávejte s nasucho opečeným pita chlebem, který si v polévce namáčejte.

Sandřino italské zeleninové rizoto

Na 4 porce potřebujete:1 žlutou nebo červenou papriku, 60 ml panenského olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 cuketu, 150 g cherry rajčat, 1 menší lilek, 180 g rýže na risotto (arborio nebo carnaroli), 100 ml aromatického bílého vína (například Chardonnay), 1 litr zeleninového nebo drůbežího vývaru, hrst hladkolisté petrželky nebo bazalky, 50 g másla, 100 g strouhaného parmazánu, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Rizoto bylo krásně jemné, přesně tak, jak má být!

Postup:Papriku, cuketu a lilek nakrájejte na přibližně stejně velké kousky, rajčata na půlky a česnek nahrubo. Na pánvi rozpalte olivový olej a zeleninu na něj dejte pozvolna opékat. Nespěchejte, zelenina musí změknout, ale neměla by se přichytit – v konečném důsledku by bylo celé jídlo nahořklé.

Zhruba po deseti minutách opečenou zeleninu zasypte rýží a smíchejte tak, aby byla zelenina rýží rovnoměrně obalená. Pak zalejte bílým vínem, stáhněte oheň na minimum a počkejte, dokud rýže všechno víno nenasaje. Občas zamíchejte. Když v hrnci nezbude žádná tekutina, zalejte rizoto 200 ml vývaru a postupujte stejně jako s vínem. Proces s vývarem opakujte, dokud nebude rýže krásně měkká a krémovitá.

Nakonec do rizota vmíchejte máslo, nasekané bylinky, sůl, pepř a parmazán. Jídlo dokonale nasytí, a navíc vypadá krásně na talíři.

Děláte doma italské krémové rizoto? A co cizrna? Používáte ji ve svém vaření? Napište nám do diskuse pod článkem!

ynezorPumanzeSaNyknalC