Hlavní obsah

Souboj receptů: Dezerty plné lahodné smetany

Foto: Petr Makovička

Tentokrát to je souboj sladkých tečekFoto: Petr Makovička

Reklama

Milovníci „sladkých teček“ na závěr si v našem dnešním článku přijdou na své. Kdo by totiž odolal smetanovým potěšením! Vyzkoušet můžete puding s ovocem a smetanou, nefalšované vanilkové crème brûlée nebo kuličky z odpalovaného těsta plněné šlehačkou.

Článek

Ať už máte radši zakysanou smetanu nebo tu ke šlehání, dnešní recepty pro vás budou to pravé ořechové (i když tedy ve všech třech případech bez ořechů :-)). Co vyzkoušíte jako první?

Puding s ovocem a zakysanou smetanou od Blanky

Na 3 porce potřebujete: 500 ml mléka, 2 lžíce třtinového cukru, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1 kelímek (200 ml) zakysané smetany, 2 hrsti dětských piškotů a 6 jahod a 1 banán nebo jiné ovoce podle sezony a chuti.

Foto: Petr Makovička

Blanka upřednostňuje pudingFoto: Petr Makovička

Postup: „Můj dnešní recept je spíš jen takové vylepšení klasické sladké svačiny v podobě vanilkového pudinku. Dvě třetiny mléka dejte ohřát spolu s cukrem na sporák a mezitím ve zbytku rozmíchejte pudinkový prášek a nakrájejte ovoce. Když se mléko začne vařit, za stálého míchání do něj vlijte rozmíchaný pudinkový prášek, asi 2–3 minuty provařte, a když je hotový, vmíchejte do něj kelímek zakysané smetany. Na dno misek položte pár piškotů, zalijte trochou pudinku, dejte další vrstvu piškotů a polovinu ovoce a zalijte zbytkem pudinku. Na vrch přijde zbytek ovoce a případně jej ještě můžete dozdobit pár lístečky máty. Puding nechte vychladnout a máte hotovo!“

Kuličky z odpalovaného těsta plněné jahodovou šlehačkou od Michala

Na asi 30 kuliček potřebujete: 125 g másla, 250 ml vody, 150 g hladké mouky, 3 vejce, 200 ml smetany ke šlehání, lžíci cukru moučka a 2 lžíce jahodové marmelády.

Foto: Petr Makovička

Michal potěšil plněnými kuličkamiFoto: Petr Makovička

Postup: „Odpalované těsto není nic, čeho byste se měli bát. Fakt! Do hrnce nalijte vodu, přidejte máslo a nechte postupně na mírném plamenu rozpustit. Poté do základu přisypte mouku, míchejte vařečkou a asi 3 minuty převalujte, dokud se těsto nepřestane lepit na kraje hrnce. Pak hrnec stáhněte z plamene a nechte vychladnout. Nakonec do těsta zapracujte (ideální je ruční hnětač) vajíčka, tužším těstem naplňte zdobicí sáček a na plechu na pečicím papíře tvoře pusinky.

Celý plech vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte zhruba 25 minut. Dříve rozhodně troubu neotevírejte, nebo kuličky spadnou a už se zpátky nenafouknou. Když jsou kuličky zlatavé, vyndejte je, do každé z nich vytvořte špejlí otvor, aby unikla pára, a nechte vychladnout. Šlehačku vyšlehejte a přimíchejte k ní cukr a marmeládu. Vložte ji do zdobicího sáčku s úzkou trubičkou a do každé kuličky vstříkněte jahodovou šlehačku. Pak už jen vychladit, a je to!“

Z odpalovaného těsta se dělají také věnečky se žloutkovým krémem. Zkuste je podle článku Michal peče: Domácí věnečky.

Vanilkové crème brûlée od Jany Ch.

Na 4–5 porcí potřebujete: 430 ml smetany ke šlehání s minimálně 35 % tuku (koupíte v obchodech s cukrářskými surovinami, 40 % seženete i běžně v obchodech, já používám také tu), 5 žloutků, 1 vanilkový lusk, 4 lžíce třtinového cukru a mátu na dozdobení.

Foto: Petr Makovička

Jana předvedla svůj oblíbený francouzský dezertFoto: Petr Makovička

Postup: „I když se to moc nezdá, tenhle lahodný vanilkový krém, klasika francouzských dezertů, není vůbec nic těžkého, jen doporučuji si napřed přečíst celý recept :-). Nejdřív dejte vařit asi 2 litry vody a troubu rozehřejte na 150 stupňů Celsia. Šlehačku nalijte do hrnce, vanilkový lusk podélně rozkrojte, vyškrábněte z něj vnitřek a všechno vložte do šlehačky. Tu pak pomalu zahřívejte, a když se začne vařit, stáhněte ji z plotny.

Mezitím v misce promíchejte 5 žloutků (bílky můžete upotřebit na skvělé dezerty, recepty najdete v tomto článku) se 3 lžícemi třtinového cukru. Pak k nim za stálého míchání přilijte šlehačku a vše přeceďte. Pokud v krému zůstanou černá semínka vanilky, je to jedině dobře! Formičky na crème brûlée (já používám keramické formičky na muffiny a v případě nouze můžete použít i malé žáruvzdorné hrníčky) naplňte krémem, podle jejich velikosti vám dávka vyjde na 4–5 porcí.

Na dno většího pekáče nalijte vroucí vodu a do ní postavte misky s krémem. Hladina vody by měla být stejně vysoko, jako je krém ve formičkách. Pekáč pak opatrně vložte do roztopené trouby a nechte péct asi 30 minut. Pokud bude střed ještě trochu tekutý, přidejte 5–10 minut pečení nebo ho nechte ještě chvíli ‚dojít‘ v horké lázni. Nakonec na povrch krému nasypte vrstvu třtinového cukru a opalte flambovací pistolí nebo misky jednoduše vložte ještě na 5 minut do trouby zapnuté na funkci gril. Cukr se rozteče a vytvoří křupavou krustičku. Hotové crème brûlée ozdobte kouskem máty a podávejte vychlazené.“

Nápad se svařenou smetanou se vám líbí? Vyzkoušejte také klasiku italské kuchyně, panna cottu s malinovou omáčkou. Janin recept najdete v článku Souboj receptů: Dokonalé dezerty.

Další tipy na skvělé dezerty a moučníky, ve kterých nesmí chybět šlehačka, najdete v článku Sladká pokušení ze šlehačky.

Jak se vám líbí naše dnešní recepty? Vyzkoušíte některý z nich, nebo máte doma nějaké ještě lepší? Napište nám do diskuse pod článkem nebo na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Vaše nejlepší recepty zveřejníme a odměníme drobným dárkem.

Reklama

Související témata:

Načítám