Hlavní obsah

Souboj receptů: Skvělé omáčky k masu

Foto: Petr Makovička

Omáčky jsou alfou a omegou české kuchyněFoto: Petr Makovička

Reklama

Máte rádi maso přelité omáčkou? Pak jste u nás na správné adrese! V dnešním souboji pro vás máme nachystanou klasiku v podobě smetanové houbovky i dvě méně tradiční dobroty: omáčku se zázvorem, ananasem a rozinkami a kaparovou omáčku!

Článek

Češi jsou prý omáčkový národ, a tak jsme se dnes vydali do svých kuchyní vyrobit dobrotu, kterou jde přelít maso. Omáček je nepřeberné množství a přitom většina z nich je z kořenové zeleniny. Pokud máte chuť na takovou, máme pro vás Kuchařský tip: jeden základ, tři omáčky. Kdo máte rádi méně otřelé chutě, tady je máte!

Smetanová houbovka od Lucky

Na 4 porce potřebujete: 1 střední cibuli, 1 lžíci sádla, 800 g hovězího zadního masa (třeba z kýty), 1 lžíci houbového koření, 500 ml vody, podle chuti asi 2 velké hrsti sušených lesních hub, 1 kelímek (200 ml) smetany na vaření, sůl, pepř, podle potřeby kousek másla a hladkou mouku na jíšku. Jako příloha se hodí houskový knedlík nebo rýže.

Foto: Petr Makovička

Houbová omáčka v podání LuckyFoto: Petr Makovička

Postup: „Cibuli nakrájejte nadrobno a na sádle osmahněte dozlatova. Hovězí zadní nechte v kuse, posypte ho houbovým kořením a přidejte ho k osmažené cibulce a nechte ho trochu zatáhnout. Pak vše zalijte vodou, přidejte sušené houby a nechte vařit, dokud není maso měkké. Mně to v papiňáku trvá asi 40 minut. Poté maso vyndejte, odložte stranou a do základu omáčky přidejte smetanu. Poté podle chuti dosolte, opepřete, případně zahustěte jíškou. Podávejte s houskovým knedlíkem, případně s rýží.“

Nevíte, jak na houskové knedlíky? Video recept najdete v článku Škola vaření: Uvařte si domácí houskový knedlík.

Žižkovské Bengalúru od Jany N.

Na 4 porce potřebujete: 4 kuřecí prsní řízky, 2 lžíce oleje, 1 menší cibuli, 1 malou mrkev, 1 malou konzervu (100 ml) kokosového mléka, 2 lžíce rajského protlaku, 2 hrsti rozinek, 1/2 ananasového kompotu (asi 200 g), sůl, 1/2 čajové lžičky mletého chilli, asi 6 cm čerstvého zázvoru, 1 malou lžičku kari, 1 hrnek kuřecího vývaru (já použila gelový bujon), 250 ml smetany na vaření a jako příloha poslouží rýže.

Foto: Petr Makovička

Když cizokrajnou omáčku, tak ze ŽižkovaFoto: Petr Makovička

Postup: „V hluboké pánvi rozpalte olej a nasypejte do něj cibulku nakrájenou nadrobno. Do toho vložte na nudličky nakrájená kuřecí prsa a orestujte je. Přihoďte na dlouhé nudličky nastrouhanou mrkev, rajský protlak, přisypejte rozinky a na kousky pokrájený ananas. Vše zalijte vývarem a duste asi 15 minut, až bude vše měkké. Během dušení do směsi nastrouhejte najemno zázvor, vsypte chilli a kari. Asi po 5 minutách vlijte kokosové mléko a smetanu. Nechejte vše projít varem. Podle chuti můžete dosolit nebo dokořenit.“

Kaparová omáčka od Jany Ch.

Na 4 porce potřebujete: 70 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 malou cibuli, 600 ml vývaru z vaření 500g hovězího předního masa (hodí se třeba krk nebo žebra s vysokým masem), sůl, 1 malou skleničku (70 g) kapar, provensálské koření, mletý bílý pepř a jako přílohu brambory.

Foto: Petr Makovička

Kapary používaly už naše babičkyFoto: Petr Makovička

Postup: „Hovězí maso vložte do osolené vody a uvařte jej doměkka. V papiňáku to trvá 30–40 minut, jinak asi 2 hodiny, ale záleží na druhu masa – žebra jsou měkká rychleji. Když je maso uvařené, cibuli nakrájejte najemno a opečte ji v rozpuštěném másle dozlatova. Pak ji zasypte trochou hladké mouky a nechte jíšku usmažit dorůžova. Následně ji zalijte asi 5 naběračkami hovězího vývaru, přidejte vodu slitou z kapar a nakonec i samotné pokrájené kapary. Omáčku dochuťte provensálským kořením a bílým pepřem a je hotovo. Pozor ale na hustotu, jak omáčka chladne, tak tak tuhne a při dalším ohřívání počítejte s tím, že ji budete muset ještě trochu naředit. Podávejte s masem nakrájeným na plátky a vařenými brambory.

Zbytek vývaru není potřeba vylévat, naopak z něj můžete připravit skvělou polévku! Recept na hovězí vývar s játrovými knedlíčky (samozřejmě ode mě! :-)) najdete v článku Souboj receptů: Nejlepší vyprošťováky.“

Jaké omáčky máte rádi vy? Potrpíte si spíš na hutné české omáčky, nebo dáváte přednost odlehčenějším variantám? Svoje recepty mi posílejte na e-mail jana.ch@prozeny.cz!

Reklama

Načítám