Hlavní obsah

Spalničky nejsou „běžná dětská nemoc“. Novinky v očkování

Foto: luanateutzi, Shutterstock.com

Foto: luanateutzi, Shutterstock.com

Spalničky jsou v poslední době hodně přetřásané téma. Odborníci hovoří o epidemii. Lékaři se shodují na tom, že řešením je dostatečná proočkovanost. Přestože je tato nemoc evidentně na vzestupu, existuje pořád spousta odpůrců vakcín. Víte, co nemoc způsobuje a jak se projevuje?

Článek

Spalničky považuje spousta lidí za „nemoc minulosti“, která je v dnešní době snadno léčitelná, a proto není třeba se jí obávat. To ale není tak úplně pravda – stále mohou být hodně nebezpečné!

Spalničky: (ne)vymýcená nemoc

Přesto, že se v minulosti tuto nemoc povedlo téměř úplně vymýtit, vzrůstá křivka onemocnění spalničkami u nás i jinde v Evropě. Světová zdravotnická organizace zaznamenala v minulém roce nárůst počtu nahlášených onemocnění celosvětově o 30 %. Za první pololetí roku 2018 zemřelo v Evropě na nákazu touto chorobou 37 lidí a množství nakažených v České republice i okolních státech stále roste. Důvody jsou různé.

„K nárůstu onemocnění spalničkami dochází důsledkem existence skupin ve společnosti, u kterých nelze docílit dostatečné proočkovanosti z důvodů kulturních, náboženských, zdravotních či sociálních. Rovněž kvůli obavám z nežádoucích účinků očkování nebo z důvodu nedůvěry ve veřejné autority obecně,“ uvádí MUDr. Jan Kynčl, Ph.D., vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí ze Státního zdravotního ústavu.

Fáma o autismu

Právě používaná vakcína, která chrání také proti spalničkám, stála u zrodu fámy o tom, že očkování způsobuje autismus. Toto přesvědčení vzniklo na konci devadesátých let na základě práce někdejšího lékaře Andrewa Wakefielda. Následně se ukázalo, že šlo z jeho strany o podvod a Wakefield přišel o lékařskou licenci. To ale nic nemění na přesvědčení odpůrců očkování, kteří ho vnímají jako „bojovníka za pravdu“. A nemocných přibývá...

Tisíce nemocných

Za poslední půlstoletí došlo díky očkování k poklesu výskytu spalniček o 99 %. Podle údajů Světové zdravotnické organizace se po zavedení povinného očkování úmrtnost na spalničky snížila z více než 650 tisíc úmrtí v roce 2000 na 134 tisíc v roce 2015. Přesto spalničky zůstávají jednou z hlavních příčin úmrtnosti malých dětí v globálním měřítku.

Úmrtí na spalničky nebylo dle statistických údajů dostupných SZÚ v českých zemích zaznamenáno od roku 1980, ale ještě v roce 1971 bylo hlášeno 20 případů úmrtí. Podle údajů Českého statistického úřadu například v roce 1930 zemřelo na spalničky 294 osob, z toho 102 dětí mladších jednoho roku a 162 dětí ve věku 1–4 roky.

„Před zavedením plošného očkování onemocněl spalničkami téměř každý. Jedinci, kteří prodělali onemocnění, si udržují ochrannou hladinu protilátek většinou po celý život, což se u nás týká především osob narozených před rokem 1968,“ popisuje Jan Kynčl.

Foto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Druhá vakcína se aplikuje mezi pátým a šestým rokem věku dítěteFoto: Tatevosian Yana, Shutterstock.com

Očkování napříč EU

„Podle každoroční administrativní kontroly proočkovanosti v ČR, kterou provádí Ministerstvo zdravotnictví ČR a krajské hygienické stanice, proočkovanost klesá. Zatímco v roce 2014 obdrželo 2 dávky vakcíny 96 % dětí příslušného věku, v roce 2017 to už bylo jen necelých 84 %,“ říká MUDr. Pavla Lexová z Centra epidemiologie a mikrobiologie SZÚ.

Důvodem poklesu proočkovanosti bylo zvyšující se množství odpůrců očkování a mezera v zákoně. Až do loňského roku totiž nebyla přesně stanovena doba, do kdy je třeba podat první dávku vakcíny. Zákon jen uváděl, že první dávka se nesmí aplikovat dřív než „první den patnáctého měsíce po narození dítěte“. Navíc nebyl uveden termín druhé aplikace. Novela vyhlášky z ledna 2018 toto však napravila, a od té doby se musí malé děti naočkovat nejpozději mezi pátým a šestým rokem.

Foto: Lolostock, Shutterstock.com

Spalničky se projevují červenou vyrážkou, teplotou, rýmou a kašlemFoto: Lolostock, Shutterstock.com

Příznaky a průběh

Spalničky jsou vysoce nakažlivé. Nemoc se projeví asi 10 dní po nákaze zvýšenou teplotou, rýmou, kašlem a slzením očí. Během následujících několika dní se objeví červená vyrážka, která přetrvává asi týden.

„Nekomplikovaný průběh onemocnění spalničkami se jeví jako celkem banální onemocnění, velmi nebezpečné jsou ale časté komplikace, a to až ve třiceti procentech případů. Komplikace představují infekce ucha, kde může hrozit ztráta sluchu, zápal plic, vážná onemocnění očí s možným následkem oslepnutí, nebo dokonce zánět mozku, který může skončit i smrtí. V ohrožení jsou zejména děti do 5 let a dospělí nad 20 let,“ uvádí MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

Kdo nemoc přežil, je na tom dnes nejlépe

Podle vyhlášky se od loňského ledna proti spalničkám očkují povinně i dospělí, kteří jsou přijímáni jako zaměstnanci na infekční nebo dermatovenerologická pracoviště. Odmítání povinného očkování je chápáno jako přestupek na úseku zdravotnictví. Kromě pokuty až do výše 10 tisíc korun hrozí rodičům dětí také to, že dítě, které nemá splněna všechna očkování, nemůže být přijato k předškolnímu vzdělávání ani se účastnit na základní škole akcí, jako je třeba lyžařský výcvik, škola v přírodě a podobně.

Jaký názor na očkování máte vy?

Reklama