Hlavní obsah

Začínáte si smrdět? 5 pachů, které hlásí možnou nemoc!

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Reklama

Každý člověk má specifický pach, což je normální. Ať už se jedná o pot, vlasy, ústa, nohy. Normální není, když si začnete smrdět. To může znamenat, že je s tělem něco v nepořádku.

Článek

Všichni nějak „voní“. Co vydává nějaký odér, nemusí být vždy zlé. Špatné je, když zaznamenáte nějakou výraznou změnu směrem k zápachu. Když totiž ucítíte některý z těchto pěti pachů, rozhodně byste neměli tuto skutečnost podceňovat. Mohou signalizovat zdravotní problém.

1. Pot páchne jako špinavé ponožky

Určité části těla, jako je podpaží, chodidla nebo intimní partie, vydávají výraznější pach než jiné. Pokud si všimnete, že voní intenzivněji, než je obvyklé, může to označovat lehkou otravu z jídla či pití nebo zvýšený stres. MUDr. David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny přidává chronický zánět a cukrovku. Řešením může být změna stravy a postupné přidávání potravin s vysokým obsahem vlákniny. Je dobré poradit se s lékařem či nutričním specialistou.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Páchnoucí chodidla mohou provázet plíseň nohou, ale i lehkou otravu z jídla či pití, zvýšený stres, zánět nebo cukrovkuFoto: Maridav, Shutterstock.com

2. Výrazný pach moči

Zapáchající moč může ukazovat na infekci močových cest nebo vyšší hladinu krevního cukru. „Správně by měla být slámově žlutá. Tmavě žlutá moč ukazuje na nedostatek tekutin, a zejména vody, která má tvořit hlavní nápoj během dne,“ říká MUDr. David Frej z pražského Centra funkční a holistické medicíny. „Zavinit ji může i přepracovanost a nedostatek spánku,“ dodává Šárka Eggerová, specialistka na holistickou medicínu z Brna. Trvá-li stav více než pár dní, navštivte lékaře.

3. Zapáchající ranní dech

Pokud vám po ránu páchne z úst, může být důvodem chrápání nebo spánek s otevřenou pusou. Oboje totiž vysouší, tedy zbavuje slin, které jinak čistí ústa od zbytku potravin a chrání zuby a dásně před bakteriální infekcí. Pokud je tedy problém v suchosti úst, což rozpozná zubní lékař, měla by pomoci speciální ústní voda fungující jako jakési umělé sliny.

Další potíž, s níž opět pomůže zubní lékař, může tkvět v jiných zubních problémech, jako je třeba zánět dásní. Ohlašovat se tak ale může i intolerance laktózy nebo jiné stavy, kde zubař nebude nic platný. Jedná se třeba o bronchitidu, plicní infekci, žaludeční reflux, přerůstání kvasinek ve střevní mikroflóře, infekci mandlí nebo onemocnění jater či ledvin. Se vším poradí lékař.

Foto: Vladimir Gjorgiev, Shutterstock.com

Páchne vám ráno z úst? Možná chrápete, spíte s otevřenou pusou nebo máte potíže se zubyFoto: Vladimir Gjorgiev, Shutterstock.com

4. Z úst nebo vaginy je cítit ovoce

Ovocný dech nebo pach z vaginy může být sice příjemný, rozhodně ale není zdravý. Může značit buď cukrovku, nebo vysokou hladinu ketonů. Tyto chemikálie jsou uvolňovány při bílkovinné stravě s nedostatkem sacharidů jako přímý produkt spalování tuků jako zdroje energie místo cukru. Značí nedostatečné množství inzulinu v těle, což může vést k závažným poruchám, jako je malátnost, křeče, zvracení, ztráty vědomí, a dokonce nepravidelná činnost srdce. Na místě je rozhodně návštěva lékaře.

5. Jako ryba, kyselina nebo mrtvola

Ženské intimní partie skýtají řadu pachů. Ne všechny jsou vonné. Na pozoru byste měli být, tedy k lékaři zajít, když identifikujete jeden ze tří pachů, který se nápadně podobá rybině, kyselině nebo rozkládajícímu se masu. Rybina nebo kyselost můžou provázet kvasinkovou infekci, chlamydie nebo jinou sexuálně přenosnou infekci. Lékař zpravidla nasadí antibiotika, buď jako topický gel, nebo perorální lék. Mrtvolný zápach bývá signálem uvíznutí cizího předmětu, jako je třeba tampon. Po jeho vyjmutí by se mělo vše srovnat, pokud ale zápach neustupuje, a navíc máte horečku, kontaktujte lékaře. Mohlo by se jednat o syndrom toxického šoku nebo bakteriální infekci.

Zaznamenali jste na sobě nebo na někom blízkém nějaký podivný zápach?

Reklama

Načítám