Hlavní obsah

Speciální chléb pro dietářky: Tenhle můžete jíst i večer!

Foto: sheff, Shutterstock.com

Foto: sheff, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pečivo je v poslední době haněno jako strůjce našich špeků i zdravotních problémů. Tak zlé to s ním ale není. Poradíme vám, jak se pečiva nevzdávat, ale naopak využít jeho výhody.

Článek

Proč se o pečivu v poslední době mluví tak negativně? Skutečně po sacharidech tloustnete a dnešní „šizená“ pšenice může za vaše astma, ekzém i migrény? Obyčejná mouka ve skutečnosti není viníkem všeho zlého. Vždycky je nutný širší pohled na vlastní životní styl a jídelníček. A není to nic složitého: jestliže vedete spíše sedavý styl života, není rozumné jíst stravu bohatou převážně na sacharidy. Když chcete hubnout, doporučuje se 40 % sacharidů, 30 % bílkovin a 30 % tuků ve stravě. A určitě si dát pozor na umělé a levné náhražky a konzervanty, mnohem lepší je přirozená a čerstvá strava.

Celozrnný zázrak, nebo reklamní trik?

Určitě pro vás nebude ničím novým, že celozrnné pečivo je zdravější než bílé. Je zdrojem vlákniny, která pomáhá peristaltice střev a tím i správnému trávení, dodává tělu vitaminy B6 a E, kyselinu listovou a minerály jako měď, hořčík, mangan a zinek. Celozrnné pečivo má také nízký glykemický index. „Potraviny s nižším glykemickým indexem jednak sacharidy uvolňují pomaleji, čímž nedochází k nadměrnému kolísání hladiny cukru v krvi, a navíc po jejich konzumaci máme větší pocit sytosti. Velmi důležitý aspekt pro udržení tělesné váhy,“ vysvětluje nutriční specialistka ze Světa zdraví Nikola Lesková.

Dejte si ale pozor, ať v obchodě nesáhnete vedle. „Nenechte se zmást například barvou pečiva,“ varuje nutriční specialistka a dodává: „Někteří výrobci pečivo obarvují ječmenem, karamelem, melasou nebo dalšími barvivy, aby mělo tmavou bravu a spotřebitel tak nabyl dojmu, že se jedná o celozrnný výrobek. Volte proto výrobky, které mají v názvu celozrnné, nikoliv tmavé, cereální, vícezrnné a podobně.“ Hlídejte si složení, celozrnné pečivo musí obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky z celkové hmotnosti pečiva.

Foto: beats1, Shutterstock.com

Kvalitní chléb je lahodný a přitom zdravýFoto: beats1, Shutterstock.com

Bez lepku pro větší pestrost

Nesnášenlivostí lepku, celiakií, u nás trpí přibližně 1–1,5 % populace, další jednotky procent pak trpí alergiemi na lepek. Proto je dodržování této diety v dnešní době spíše módou. Jestliže se cítíte dobře, nemáte potíže s váhou ani imunitou, nemusíte se pšeničného pečiva vzdávat. Pokud ale chcete být více fit, vyměňte občas pečivo za jiné zdroje sacharidů (zelenina, cizrna, batáty, rýže), nebo bílé pšeničné nahraďte jinými druhy. Obsahují méně škrobu a dodají vám více vlákniny, minerálů, ale třeba i betaglukanů, potřebných pro zdravou imunitu. „Bezlepkové varianty ale mají často vyšší glykemický index, proto je k udržení váhy důležité snížit množství příloh jako takových,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D., odbornice na výživu a garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Žitný, špaldový, racio

Odborníci na výživu často mluví o pestré stravě. Nebojte se tedy experimentovat a koupit si i jiný než pšeničný chléb. Kváskový chléb se například dělá z žitné mouky a tradičního kvásku, který posiluje střevní mikroflóru. Špaldová mouka, mletá z nešlechtěné pšenice, obsahuje otruby a klíčky, proto je bohatším zdrojem vlákniny i minerálů. Navíc se tolik nelepí na vnitřní stranu střev a nezpůsobuje zácpu, na rozdíl od bílého pečiva. Pohanka je zas bohatým zdrojem minerálů a je hypoalergenní. Zdraví prospěšná jsou i různá semínka, kousky ovoce a ořechy – to vše může chléb obsahovat a jen to zvýší jeho výživovou hodnotu. Tyto přísady jsou totiž zdrojem kvalitních a pro tělo důležitých tuků, ale napomáhají i trávení. Takto kvalitní pečivo zvládnete upéct i doma sami, naučíme vás kváskový žitný chléb, exotický olivový, nebo netradiční cibulový.

Foto: Zadorozhnyi Viktor, Shutterstock.com

Velkou radost a vůni v bytě vám může přinést domácí pečení chlebaFoto: Zadorozhnyi Viktor, Shutterstock.com

Večer bez sacharidů

Kdo hubne, neměl by už večer jíst sacharidy, lepší volbou jsou jen čisté bílkoviny. Že si ale sýr nebo plátek šunky bez chleba dát neumíte? Pak se v obchodech poohlédněte po sypké směsi na tzv. večerní či bílkovinný chléb. Obsahuje pšeničnou, sójovou a lupinovou bílkovinu, otrubový šrot a také hromadu semínek. Dodá tedy tělu méně sacharidů než běžný chleba, ale o to více bílkovin.

„Jednou z vlastností bílkovin je jejich vysoce sytící schopnost, snižující nebo úplně eliminující pocity hladu. To z bílkovin dělá ideální kandidáty pro jídelníček bojovníků s nadváhou,“ vysvětluje Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife. Odborníci na výživu ženám doporučují přibližně 50–60 g bílkovin denně, při sedavém životním stylu si vystačíte se 45 gramy denně.

Něco extra pro ženy

Ženské a mužské tělo je jiné a vyžaduje jinou výživu. Můžete se tak na trhu setkat i s ženským a mužským chlebem. Ženám v menopauze je například určený chléb se sójovými izoflavony, který chrání srdce, zpomaluje řídnutí kostí a snižuje cholesterol. Ženám rovněž prospěje vyšší objem vlákniny a proteinů na úkor sacharidů. Pro muže se také vyrábí chléb na míru, bohatý na proteiny, vlákninu a nenasycené mastné tuky. Je rovněž plný semínek, která chrání srdce, dodávají minerály a mohou působit preventivně i proti potížím s prostatou.

Jíte chleba, nebo se ho snažíte omezovat?

Reklama

Načítám