Hlavní obsah

Staré silonky nevyhazujte! Dají se využít v domácnosti i na zahradě

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S klesajícími teplotami nastane opět čas punčoch. Těch silonových se ale spotřebuje, že? Některé se „podaří“ zaprat, jiné roztrhnout. Přesto je nevyhazujte. Staré silonky nabízejí řadu možností využití.

Článek

Pokud se vám také na dně šuplíku kupí punčochy, kterým „utíká“ jedno očko, asi jste je ještě nevyhodily z důvodu, že je ještě užijete třeba v chladném počasí pod kalhoty. Jenže s každou společenskou akcí se vaše zásoby rozrůstají.

Materiál silonek je přitom velmi zajímavý. Toho si jsou vědomi v některých západních zemích, kde je běžné, že se staré silonky recyklují a existují pro ně sběrná místa, tak jako papíru či plastu. Tuto možnost u nás zatím nemáte, „recyklovat“ silonky ale můžete samy doma.

Jako první vám na mysl možná padne využití rozstříhané silonky jako gumičky do vlasů. Tím to ale jen začíná... Tipů, jak staré punčošky využít, je spousta. Jaké třeba?

Silonka do každé domácnosti

Nylon je měkký a nepouští vlákna, je tedy ideální na čištění brýlí, zrcadel či porcelánu. Silonky skvěle fungují jako prachovka. Pokud punčochou omotáte například ramínko, máte prachovku, která se dostane i na těžko dostupná místa – třeba pod nábytek, kam se nedostanete ani vysavačem.

Pokud se vám zatoulá náušnice či prstýnek, prostě nějaký drobný předmět, můžete si pomoci vysavačem (neděste se) a právě nylonkou. Navlékněte ji přes hubici vysavače, ten ji najde, ale v útrobách luxu neskončí.

Foto: Lena Lir, Shutterstock.com

Foto: Lena Lir, Shutterstock.com

Punčocha dobře poslouží, když do ní uložíte srolované plakáty či balicí papír – okraje nebudou pomačkané a potrhané. Odstřihnutým páskem z nylonových punčocháčů lze pro změnu upevnit igelitový pytel ke koši na odpadky.

Pružný a přitom pevný materiál využijte všude tam, kde je obyčejná gumička příliš krátká. Třeba při svazování karimatky oceníte pružnost silonky, která ji pevně sváže, ale současně poskytne určitou vůli, takže ji nepoškodí.

Pokud jste duše tvořivé, materiál můžete využít pro výrobu hraček pro domácí mazlíčky, čelenky do vlasů či zajímavého náramku. Ze silonek můžete vytvořit i klubko „příze“ a ledacos z ní uháčkovat, například košíky na drobnosti. Přízi vyrobíte nastříháním silonek na tenké proužky, ty natáhnete do oválku a provlečením jednoduše spojíte. S každým následujícím oválkem postupujete stejně.

Pomocnice v kuchyni i koupelně

Prodyšnost nylonu přímo vybízí k další vychytávce – punčocha jako ochrana jídla před hmyzem. Pouze ji přetáhnete přes mísu například s ovocem. V silonkách můžete ve spíži nebo sklepě také uchovat různou zeleninu, třeba cibuli nebo česnek, stačí je zavěsit na zeď nebo na polici (více tipů najdete ve článku Super triky, jak udržet ovoce a zeleninu déle čerstvé).

Když se z kuchyně přemístíme do koupelny, i tam najde silonka své uplatnění. Punčochy můžete používat místo pracích sáčků na jemné prádlo do pračky, také jako sáčky na bylinky při přípravě vonné koupele, případně mohou posloužit jako držáky na mýdlo. Staré silonky použijte i místo odličovacích tamponů, když si potřebujete odlakovat nehty.

Foto: iraua, Shutterstock.com

Foto: iraua, Shutterstock.com

Do dílny i na zahradu

Vyřazené silonky najdou své využití i v dílně. Lze je použít jako filtr na staré barvy, a vybrat z nich tak zaschlé hrudky. Nebo je použít jako kryt na štětce, aby se na nich neusazoval prach.

Pokud ve volných chvílích zahradničíte, máme tipy i pro vás – páskami z rozstříhaných punčocháčů můžete rostlinky přivázat k tyčkám. Když punčochu natáhnete přes dozrávající cuketu či meloun, ochráníte si úrodu před nežádoucími živočichy.

V silonkách můžete také pěstovat sazeničky. Stačí je naplnit substrátem, přidat sazeničky a zauzlovat. A v neposlední řadě punčochy dobře fungují jako lapač listí v bazénu.

Reklama

Načítám