Hlavní obsah

Sáčkový, bezsáčkový či robotický: jaký vysavač si vybrat?

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Domácnost bez vysavače si nejspíš drtivá většina z nás nedokáže představit. Jaký ale bude pro tu vaši ideální? Poradíme vám, podle čeho vybrat ten, který se bude hodit právě do vaší domácnosti. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typů?

Článek

Vysávání nepatří k nejoblíbenějším domácím pracím, správně zvolený spotřebič ale může práci výrazně ulehčit. Při výběru se řiďte hlavně tím, jaký typ podlahy u vás doma převládá. Vyšší sací výkon je potřeba u koberců, u hladkých povrchů stačí výkon nižší. A je lepší pořídit si sáčkový, bezsáčkový nebo robotický vysavač? Podívali jsme se na výhody i nevýhody každého z nich.

Sáčkový vysavač si poradí s chlupy

Hlavní výhodou sáčkového vysavače je to, že s nečistotami nepřijdete do kontaktu a rovnou je spolu s pytlíkem vyhodíte. Mívají vysoký sací výkon, hodí se pro všechny typy podlah, jsou tišší, než další typy a sáčky fungují jako druhý filtr, který lépe ochrání motor vysavače před zanesením. Obojí je užitečné hlavně v domácnostech se zvířaty. Sáčkové vysavače vybavené filtry HEPA 12–13 jsou také vhodné do domácností s alergiky, protože jsou schopny zachytit nejvyšší množství prachových částic.

Sáčky jako takové jsou ovšem i nevýhodou. Jakmile vám dojdou, na vysávání můžete zapomenout. Plné sáčky také snižují výkon vysavače. Na ten mám vliv i jemný prach, který rychle ucpává póry sáčku. Neustálým nákupům se zkrátka nevyhnete, a to se může při častém vysávání prodražit. Pokud navíc nečistoty v sáčku zůstanou delší dobu, hrozí, že se v něm začnou množit roztoči a plísně.

Variantou ke klasickým papírovým sáčkům jsou ty textilní, které se po vyprání mohou používat opakovaně. Investic se sice zbavíte, na druhou stranu ho ale budete muset ručně zbavovat nečistot a a kontrolovat, zda se v sáčku nevytvořila díra.

Foto: REDPIXEL.PL, Shutterstock.com

Sáčkové vysavače jsou výkonnější a méně hlučnéFoto: REDPIXEL.PL, Shutterstock.com

Bezsáčkový vysavač ušetří výdaje

Bezsáčkové vysavače oddělují nasátý vzduch od nečistot, které pak končí v plastové nádobce. Drobnější částečky jsou zachyceny filtry před a za motorem. Nádobu je dobré po každém vysávání vyprázdnit a průběžně umývat, aby se ve vysavači nehromadily nečistoty a s nimi roztoči či bakterie. Před koupí je tedy dobré zjistit, jak dobře se se zásobníkem manipuluje. U bezsáčkového vysavače je také důležitá kvalitní konstrukce a také dobré těsnění.

Sice ušetříte peníze i starosti s nakupováním sáčků, ale nutnost pokaždé vyčistit nádobku nemusí vyhovovat každému. Také se může stát, že při jejím vysypávání se víří prach a nečistoty se tak dostanou znovu do vzduchu, což je nevhodné pro alergiky. Modernější přístroje už mají ale vyprazdňování vyřešeno tak, že do kontaktu s nečistotami přijdete pouze minimálně nebo vůbec.

Budete ovšem muset čistit nebo měnit filtr. Způsob jeho údržby se liší model od modelu, nezbytný je nicméně u všech. Zanesený či špinavý filtr totiž značně snižuje účinnost i životnost stroje. Bezsáčkové vysavače jsou zpravidla o něco hlučnější než ty sáčkové a jejich výkon bývá o něco slabší než výkon sáčkového ze stejné cenové kategorie.

Foto: Proxima Studio, Shutterstock.com

Robotický vysavač udělá většinu práce za vás, je však nutné zajistit mu vhodné podmínky a programFoto: Proxima Studio, Shutterstock.com

Roboti a minimalismus

Užitečným pomocníkem může být i robotický vysavač. Jeho největším přínosem je to, že vám ušetří čas i námahu a průběžně bude udržovat vaši domácnost bez prachu a nečistot. Některé typy si navíc poradí i se zvířecími chlupy.

Většina modelů se velmi snadno udržuje a u mnohých kousků je možné vysavač ovládat na dálku prostřednictvím mobilní aplikace. A protože z domácnosti odklidí i většinu dráždivých částic, prospěje alergikům a lidem s respiračními problémy.

Nevýhodou je samozřejmě jeho vyšší pořizovací cena. Aby mohl správně a efektivně fungovat, potřebuje robot dobře přístupná místa. Zatímco s minimalisticky zařízeným bytem si poradí poměrně snadno, patrový domek plný nábytku, koberců s vyšším vlasem a květináčů mu bude dělat větší problémy. S úklidem méně dostupných míst mu tak budete muset pomoci.

Také je potřeba věnovat čas jeho údržbě, která je náročnější, než u výše uvedených typů. Kdybyste měli věnovat více času čištění vysavače než samotného luxování, asi by to nebyla dobrá investice.

Důležité je i správné nastavení programu, jinak může dojít k neefektivnímu vysávání nebo dokonce k poškození přístroje. A pozor by si měli dát i majitelé zvířátek, která se vysavače mohou bát. Není proto vhodné nastavit ho na úklid v době, kdy váš mazlíček zůstává sám doma.

Výběr vhodného přístroje tak může být trochu oříšek. Podrobnější návod, podle čeho vybrat správný robotický vysavač, najdete zde.

Reklama

Načítám