Hlavní obsah

Velikonoce: Tradiční velikonoční menu: od polévky po dezert

Foto: JeniFoto, Shutterstock.com

Velikonoce jsou po Vánocích druhé nejoblíbenější svátky. Anebo je to podle vás naopak? Ať tak či onak, každý si chce vychutnat pravé velikonoční dobroty. A u nás je najdete hezky všechny pohromadě – od polévek, hlavních jídel i moučníků. A chybět nemůže tradiční nádivka nebo vajíčková pomazánka.

Článek

Velikonoce. To jsou svátky jara, kdy se v každé domácnosti vaří, peče, smaží... (dokonalé recepty najdete níže ve článku). Ale také se dodržují tradice a vyrábějí velikonoční dekorace: Velikonoční zvyky našich babiček: Co je Škaredá středa? a Znáte 4 tradiční velikonoční symboly?.

Nemáte ještě velikonoční výzdobu? Nevadí! Zkuste věnec ze skořápek nebo jednoduchý květináč se zajícemTipy na velikonoční dekorace. A nezapomeňte na zdobené kraslice: Jak originálně ozdobit kraslice? Zkuste trik s gumičkami.

A vařit nemůžeme začít ničím jiným, než jsou vajíčkové pomazánky. Tak se nejen do nich pusťte i vy.

Velikonoce: Nej vajíčkové pomazánky

Na žádném svátečním stole nesmí na Velikonoce chybět vajíčková pomazánka. A my pro vás máme receptů hned několik. Stačí kliknout na odkaz níže a vybrat si tu svou. Věříme, že vám zachutná třeba ta od známé kuchařky Dity P. nebo klasika se šunkou či celerem.

Velikonoční polévka

Polévka je grunt. Zahřeje i zasytí. A jako každé menu, tak i to velikonoční by mělo začínat polévkou, ve které najdete něco zeleného, jarní zeleninu nebo čerstvé bylinky. Pokud byste své polévky chtěli trochu ozvláštnit, máme tipy na zavářky – krupicový svítek jen ze dvou surovin či domácí nudle (znáte trik se sáčkem?), a poradíme i: Bylinky, které se dají pěstovat na parapetu nebo balkoně: 7 druhů a jak se o ně starat.

Tradiční jídlo na Velikonoce

Bez mladého masa by to na Velikonoce nebylo ono. Proto pro vás máme dokonalý recept na jehněčí pečínku, ale i další tipy, se kterými se na vašem svátečním stole doslova blýsknete.

Velikonoční klasika: nádivka 

Že jste ještě žádnou nádivku nepekli? S našimi recepty se vám určitě povede, i když jste úplný začátečník. Zkuste klasiku s uzeným masem a špenátem (špenát můžete nahradit mladými kopřivami – Mladé kopřivy jsou zázrak! V čem je jíst a co umí s vaším tělem?) nebo odlehčenou verzi bez pečiva.

Velikonoční moučník

Bez sladké tečky si sváteční velikonoční stůl vůbec neumíme představit. Ať už to u vás bude mazanec (kynutý, tvarohový nebo mazanec pečený jako věnec), kynutý beránek podle babiččina receptu, jidáše či kynutý věnec, jistě se po těchto tradičních moučnících jen zapráší. Anebo zkuste i někdy chystané na konci masopustu boží milosti, v mnoha domácnostech se pečou právě na Velikonoce.

Velikonoce a jídlo den po dni

Připomeňte si spolu s námi tradiční velikonoční jídla, která naši předkové chystali ve velikonočním čase. Uvidíte, že vašim blízkým budou chutnat!

Škaredá středa: bramboráky – trhance

Den, kdy Jidáš zradil Ježíše Krista – tedy škaredý den. Podávalo se „škaredé jídlo“ – často to byl bramborák, který se ale natrhal na kusy, aby nevypadal dobře, i když dobře chutnal.

Zelený čtvrtek: pučálka

Jistě, již podle názvu Zelený čtvrtek by se mělo v tento den jíst něco zeleného, tedy třeba nádivka se špenátem, nebo mladé kopřivy anebo také zelený hrách. A protože celé Velikonoce doprovází naklíčený hrách, kterému se říká pučálka, zkuste si tuhle chuťovku podle našeho receptu přichystat i vy.

Velký pátek: hrstková polévka

Na Velký pátek se podle tradice držel půst. Kdo to nezvládl, mohl sníst jen jedno jídlo za den, a to z ingrediencí, které měli naši předci doma, tedy například luštěniny či nějakou tu zeleninu. A z těchto surovin se chystala například hrstková polévka. My ji doladili smetanou, uvidíte, budete překvapeni, jak i toto obyčejné jídlo skvěle chutná!

Bílá sobota: nádivka

Nádivka nebo také sekanina. To je velikonoční jídlo, kterému se tak říkávalo proto, že se do ní přidávalo jehněčí, telecí nebo kůzlečí maso. I díky bylinkám, jako jsou například mladé kopřivy, pažitka či pampelišky, tento pokrm v lidových tradicích symbolizuje nový život i naději na dobrý úrodný rok. Také ho chcete? Tak si musíte upéct klasickou velikonoční nádivku i vy!

Boží hod velikonoční: beránek

V tento den se podávalo různě upravené, většinou pečené, jehněčí, telecí nebo kůzlečí maso. Kdo ale neměl na opravdového z masa, měl možnost upéct toho ze sladkého těsta. Jaký z pěti receptů zvolíte vy? Klasického kynutého, nebo lehčího tvarohového?

Velikonoční pondělí: plněná vejce

Vajíčka jako symbol nového života jsou součástí mnoha velikonočních jídel. A protože těch vařených budete mít v tento den jistě i vy hodně, přichystali jsme pro vás vynikající chuťovku v podobě plněných vajec. Uvidíte, že vám žádná nezbydou.

Co budete na Velikonoce vařit a péct, již víte, ale zkuste i 7 tipů, jak rychle, zajímavě a levně ozdobit vajíčka. A vůbec, další velikonoční recepty, tipy na různé dekorace nebo velikonoční či jarní věnce najdete v našem Velikonočním speciálu.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek