Hlavní obsah

Nejlepší velikonoční menu: Co si dát na Škaredou středu, Zelený čtvrtek a na Boží hod? Inspirujte se!

Foto: JeniFoto, Shutterstock.com

Foto: JeniFoto, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoce jsou po Vánocích druhé nejoblíbenější svátky. Anebo je to podle vás naopak? Ať tak, či onak, každý si chce vychutnat pravé velikonoční dobroty. A u nás je najdete hezky všechny pohromadě – od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky. A chybět nemůže ani tradiční nádivka, nadýchaný mazanec nebo vajíčková pomazánka.

Článek

Velikonoce. To jsou svátky jara, kdy se v každé domácnosti vaří, peče, smaží… (dokonalé recepty najdete níže ve článku). Ale také se dodržují tradice a vyrábějí velikonoční dekorace.

A začít nemůžeme ničím jiným, než jsou vajíčkové pomazánky. Pusťte se do nich, a nejen proto, že máte doma nejspíš nadbytek vařených vajec. Jsou prostě skvělé!

Nejlepší vajíčkové pomazánky

Na žádném svátečním stole nesmí na Velikonoce chybět vajíčková pomazánka. A my pro vás máme receptů hned několik. Stačí kliknout na odkaz níže a vybrat si podle své chuti. Věříme, že vám zachutná třeba ta od známé kuchařky Dity P. nebo klasika se šunkou či celerem.

Velikonoční polévka

Polévka je grunt. Zahřeje i zasytí. A jako každé menu, i to velikonoční by mělo začínat polévkou, ve které najdete něco zeleného – jarní zeleninu nebo čerstvé bylinky. Pokud byste polévky chtěli trochu ozvláštnit, máme tipy na zavářky – krupicový svítek jen ze dvou surovin či domácí nudle.

Tradiční jídlo na Velikonoce

Bez masa by to na Velikonoce nebylo ono. Proto pro vás máme dokonalý recept na jehněčí pečínku, ale i další tipy, se kterými se na vašem svátečním stole doslova blýsknete.

Nejlepší velikonoční nádivka 

Že jste ještě žádnou nádivku nepekli? S našimi recepty se vám určitě povede, i když jste úplný začátečník. Zkuste klasiku s uzeným masem a špenátem (špenát můžete nahradit mladými kopřivami: Mladé kopřivy jsou zázrak! V čem je jíst a co umí s vaším tělem?) nebo odlehčenou verzi bez pečiva. Tento pokrm najdete i pod názvem velikonoční hlavička, takže se nenechte zmást.

Velikonoční pečení

Bez sladké tečky si sváteční velikonoční stůl vůbec neumíme představit. Ať už vsadíte na mazanec, kynutého beránka podle babiččina receptu, jidáše či kynutý věnec, jistě se po těchto tradičních moučnících u vás jen zapráší. Anebo zkuste boží milosti, v mnoha domácnostech se pečou právě na Velikonoce.

Tradiční velikonoční jídla den po dni

Připomeňte si spolu s námi tradiční velikonoční jídla, která naši předkové chystali ve velikonočním čase.

Škaredá středa: bramboráky-trhance

Škaredá středa je den, kdy Jidáš zradil Ježíše Krista. Podávalo se proto „škaredé jídlo“. Často to byl bramborák, který se ale natrhal na kusy, aby nevypadal hezky. I když samozřejmě dobře chutnal.

Zelený čtvrtek: pučálka

Jak napovídá název Zelený čtvrtek, mělo by se v tento den jíst něco zeleného, tedy třeba nádivka se špenátem nebo mladé kopřivy či také zelený hrách. A protože jaro je obdobím klíčení, připravte si staročeské jídlo pučálku, chuťovku z naklíčeného hrachu.

Velký pátek: hrstková polévka

Na Velký pátek se podle tradice držel půst. Kdo to nezvládl, mohl sníst jen jedno jídlo za den, a to z ingrediencí, které měli naši předci doma, tedy například luštěniny či nějakou tu zeleninu. A z těchto surovin se chystala například hrstková polévka. My ji doladili smetanou a budete překvapeni, jak může i toto obyčejné jídlo skvěle chutnat!

Bílá sobota: nádivka

Nádivka je tradiční velikonoční jídlo. I díky bylinkám, jako jsou například mladé kopřivy, pažitka či pampelišky, tento pokrm v lidových tradicích symbolizuje nový život i naději na úrodný rok. Upečte si nádivku neboli hlavičku na Bílou sobotu.

Boží hod velikonoční: beránek

V tento den se podávalo různě upravené, většinou pečené, jehněčí, telecí nebo kůzlečí maso. Která domácnost ale neměla na opravdového beránka z masa, pekla místo toho dezert ze sladkého těsta. Jaký z pěti receptů zvolíte vy? Klasického kynutého, nebo lehčího tvarohového?

Velikonoční pondělí: plněná vejce

Vajíčka jako symbol nového života jsou součástí mnoha velikonočních jídel. A protože těch vařených budete mít na Velikonoční pondělí jistě dostatek, přichystali jsme pro vás vynikající chuťovku v podobě plněných vajec. Uvidíte, že vám žádná nezbydou.

Co budete na Velikonoce vařit a péct, již víte, ale zkuste i 7 tipů, jak rychle, zajímavě a levně ozdobit vajíčka.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Reklama

Načítám