Hlavní obsah

Tradiční velikonoční menu: od polévky po dezert

Foto: JeniFoto, Shutterstock.com

Foto: JeniFoto, Shutterstock.com

Velikonoce jsou po Vánocích druhé nejoblíbenější svátky. Anebo je to podle vás naopak? Ať tak či onak, každý si chce vychutnat pravé velikonoční dobroty. A u nás je najdete hezky všechny pohromadě – od polévek, hlavních jídel i moučníků. A chybět nemůže tradiční nádivka nebo vajíčková pomazánka.

Článek

Velikonoce. To jsou svátky jara, kdy se v každé domácnosti vaří, peče, smaží… (dokonalé recepty najdete níže ve článku). Ale také se dodržují tradice a vyrábějí velikonoční dekorace.

A vařit nemůžeme začít ničím jiným, než jsou vajíčkové pomazánky. Tak se nejen do nich pusťte i vy.

Velikonoce: nej vajíčkové pomazánky

Na žádném svátečním stole nesmí na Velikonoce chybět vajíčková pomazánka. A my pro vás máme receptů hned několik. Stačí kliknout na odkaz níže a vybrat si tu svou. Věříme, že vám zachutná třeba ta od známé kuchařky Dity P. nebo klasika se šunkou či celerem.

Velikonoční polévka

Polévka je grunt. Zahřeje i zasytí. A jako každé menu, tak i to velikonoční by mělo začínat polévkou, ve které najdete něco zeleného, jarní zeleninu nebo čerstvé bylinky. Pokud byste své polévky chtěli trochu ozvláštnit, máme tipy na zavářky – krupicový svítek jen ze dvou surovin či domácí nudle.

Tradiční jídlo na Velikonoce

Bez mladého masa by to na Velikonoce nebylo ono. Proto pro vás máme dokonalý recept na jehněčí pečínku, ale i další tipy, se kterými se na vašem svátečním stole doslova blýsknete.

Velikonoční klasika: nádivka 

Že jste ještě žádnou nádivku nepekli? S našimi recepty se vám určitě povede, i když jste úplný začátečník. Zkuste klasiku s uzeným masem a špenátem (špenát můžete nahradit mladými kopřivami, Mladé kopřivy jsou zázrak! V čem je jíst a co umí s vaším tělem?) nebo odlehčenou verzi bez pečiva.

Velikonoční moučník

Bez sladké tečky si sváteční velikonoční stůl vůbec neumíme představit. Ať už to u vás bude mazanec, kynutý beránek podle babiččina receptu, jidáše či kynutý věnec, jistě se po těchto tradičních moučnících jen zapráší. Anebo zkuste na konci masopustu někdy chytané boží milosti, v mnoha domácnostech se pečou právě na Velikonoce.

Velikonoce a jídlo den po dni

Připomeňte si spolu s námi tradiční velikonoční jídla, která naši předkové chystali ve velikonočním čase. Uvidíte, že vašim blízkým budou chutnat!

Škaredá středa: bramboráky-trhance

Škaredá středa je den, kdy Jidáš zradil Ježíše Krista – tedy škaredý den. Podávalo se „škaredé jídlo“. Často to byl bramborák, který se ale natrhal na kusy, aby nevypadal dobře, i když dobře chutnal.

Zelený čtvrtek: pučálka

Jistě, již podle názvu Zelený čtvrtek by se mělo v tento den jíst něco zeleného, tedy třeba nádivka se špenátem nebo mladé kopřivy či také zelený hrách. A protože celé Velikonoce doprovází naklíčený hrách, kterému se říká pučálka, zkuste si tuhle chuťovku podle našeho receptu přichystat i vy.

Velký pátek: hrstková polévka

Na Velký pátek se podle tradice držel půst. Kdo to nezvládl, mohl sníst jen jedno jídlo za den, a to z ingrediencí, které měli naši předci doma, tedy například luštěniny či nějakou tu zeleninu. A z těchto surovin se chystala například hrstková polévka. My ji doladili smetanou, uvidíte, budete překvapeni, jak i toto obyčejné jídlo skvěle chutná!

Bílá sobota: nádivka

Nádivka nebo také sekanina. To je velikonoční jídlo, kterému se tak říkávalo proto, že se do ní přidávalo jehněčí, telecí nebo kůzlečí maso. I díky bylinkám, jako jsou například mladé kopřivy, pažitka či pampelišky, tento pokrm v lidových tradicích symbolizuje nový život i naději na dobrý úrodný rok. Také ho na Bílou sobotu chcete? Tak si musíte upéct klasickou velikonoční nádivku i vy!

Boží hod velikonoční: beránek

V tento den se podávalo různě upravené, většinou pečené, jehněčí, telecí nebo kůzlečí maso. Kdo ale neměl na opravdového beránka z masa, měl možnost upéct toho ze sladkého těsta. Jaký z pěti receptů zvolíte vy? Klasického kynutého, nebo lehčího tvarohového?

Velikonoční pondělí: plněná vejce

Vajíčka jako symbol nového života jsou součástí mnoha velikonočních jídel. A protože těch vařených budete mít v tento den jistě i vy hodně, přichystali jsme pro vás vynikající chuťovku v podobě plněných vajec. Uvidíte, že vám žádná nezbydou.

A co když přece jen nějaká zbydou? Zkuste i tyto vajíčkové recepty! 

Co budete na Velikonoce vařit a péct, již víte, ale zkuste i 7 tipů, jak rychle, zajímavě a levně ozdobit vajíčka.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Reklama