Hlavní obsah

Šťavnatá letní pecka: Ochutnejte kotlety s bylinkami!

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednodušeji už to nejde. Tento letní oběd připravíte snadno doma na pánvi i venku na grilu. Kombinaci bylinek zvolte podle chuti a aktuálního stavu na záhoncích.

Článek

Tenhle skvělý recept berte jako letní inspiraci. Jestli nemáte po ruce právě kotlety, klidně tuhle dobrotu připravte i z vepřové pečeně nebo krůtích prsou. Bylinkovou pastu si můžete vyrobit do zásoby, pár dní vám v lednici vydrží – a podle chuti do ní přidejte i další přísady: pro milovníky pikantnějších chutí nasekané chilli papričky nebo lžičku dijonské hořčice.

Kotlety s bylinkovou pastou

Pro 4 osoby budete potřebovat: 4 vepřové kotlety bez kosti, 3 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíci nasekaného oregana, 1 větší stroužek česneku, 3 lžíce olivového oleje, olej na smažení, sůl, pepř

Postup: Kotlety opláchněte a důkladně osušte. Na krajích je na několika místech nařízněte, aby se při pečení nekroutily. Maso osolte a opepřete. Nasekané bylinky promíchejte s prolisovaným stroužkem česneku, olivovým olejem, solí a pepřem. V hmoždíři vše umíchejte do hladké pasty. Jestli hmoždíř nemáte, bylinky nasekejte na hodně jemno. Rozpalte pánev s olejem a vložte maso. Pečte dozlatova, pak ho otočte a na rozpálenou opečenou část natřete připravenou bylinkovou pastu. Maso smažte ještě tři minuty, aby bylo propečené. Hotové kotlety můžete před podáváním přikrýt na chvíli alobalem, aby se uvolnila chuť a vůně bylinek. Podávejte s pečivem a zeleninovým salátem.

Tip: Skvělou letní přílohou může být mix grilované zeleniny posypaný balkánským sýrem nebo avokádo na grilu plněné salátem.

Zelenají se vám bylinkové záhonky? Které druhy používáte pro letní vaření nejčastěji? Zkuste křehkou rybu v bylinkové krustě.

Reklama

Načítám