Hlavní obsah
2,7
(59)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jednoduchý makovec nastavený vařenými bramborami a přelitý citronovou polevou je překvapivě elegantní. Posypejte ho lístky citronového tymiánu a proužky citronové kůry a obstojí i jako dezert na sváteční stůl.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 22 cm
  • 200 g brambor
  • 3 ks vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 70 g máku
  • 80 g polohrubé mouky
  • 100 ml oleje
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1 špetka soli
Na citronovou polevu
  • 150 g cukru moučka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce vroucí vody
  • 1 lžička oleje
Na dokončení
  • 1 snítka citronového tymiánu
  • 1 lžička citronové kůry
Článek

Postup

01.

Dortovou formu vyložte papírem na pečení. Brambory oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle a troubu zapněte na 180 °C.

Tip: Brambory udrží koláč vláčný a vlhký opravdu dlouho. Budete jich potřebovat 200 g (nejlépe uvařených ve slupce den předem), jsou to přibližně dvě menší brambory. Myslete na to včas: k večeři připravte třeba placky z vařených brambor a do hrnce rovnou přihoďte brambory navíc na koláč.

02.

Prosejte mouku se špetkou soli a práškem do pečiva, oddělte žloutky od bílků. Ke žloutkům přidejte polovinu odváženého cukru a šlehejte je tak dlouho, až výrazně nabydou a zesvětlají. Poté tenkým pramínkem přilijte olej a také ho pořádně zašlehejte. Video: Jak oddělit žloutky od bílků?

03.

Snižte rychlost šlehání a do žloutkové směsi řádně vmíchejte nastrouhané brambory, mletý mák, citronovou kůru a skořici. Omyjte metličky šlehače a osušte je. K bílkům přidejte špetku soli a prošlehejte, až se utvoří řídká bílá pěna. Postupně přidávejte zbylý cukr a ušlehejte hladký a lesklý pevný sníh. Video: Jak vyšlehat pevný sníh z bílků?

04.

Do těsta nakonec stěrkou zapracujte mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků – přidejte k němu třetinu mouky, promíchejte, poté dobře ale zlehka vetřete třetinu sněhu a takhle střídavě přidejte ještě nadvakrát zbylé suroviny. Hotové těsto přeložte do formy a vložte do předehřáté trouby.

05.

Pečte asi 30 až 35 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Upečený koláč vyjměte z trouby, nechte krátce vychladnout ve formě a poté přeložte na mřížku.

06.

Připravte si polevu: prosejte moučkový cukr, přidejte horkou vodu, citronovou šťávu a olej a vařečkou utřete do husté lesklé hmoty. Hustotu polevy můžete doladit přidáním cukru, nebo citronové šťávy. Polevu rovnoměrně rozetřete v tenké vrstvě na ještě teplý koláč a nechte zaschnout.

Tip: Koláč před podáváním posypejte lístky citronového tymiánu a nastrouhanou kůrou z pečlivě omytého bio citronu, získá elegantní moderní vzhled a především skvělou vůni a překvapivou chuť navíc.

Při nákupu si dejte pozor: Jak poznat pančovaný mák?

Načítám