Hlavní obsah
3,4
(121)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Určitě někoho takového taky znáte. Pečení moc nedá, ale když už se do něčeho pustí, stojí to za to. A přesně taková je moje tchyně Dana se svojí makovou bábovkou. Bábovka je parádně vláčná i třetí den (ačkoli tak dlouho málokdy vydrží), suroviny nemusíte vážit a výsledek je famózní.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Na těsto
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 hrnek celého máku
  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 3/4 hrnku vlažného mléka
  • 1 hrst vlašských ořechů
Článek

Rozhodně se nebojte celého máku – díky němu je bábovka nejen plná živin a chuti, ale taky krásně křupavá.

Postup

01.

Troubu vyhřejte na 150 °C, ořechy nasekejte najemno a formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou nebo ještě lépe strouhankou. S tou je bábovka ještě křupavější. Hrnek použijte o obsahu asi 220 ml.

02.

Všechny suroviny pak jednoduše promíchejte, jen mléka případně dejte o něco více – záleží na savosti mouky, někdy je třeba celý hrnek. Vlijte do formy a pečte asi hodinu nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.  

03.

Nechte vychladnout ve formě, poté vyklopte.

04.

Před podáváním můžete ještě pocukrovat.

Tip: Vlašské ořechy se k máku až překvapivě dobře hodí, ale pokud je nemáte rádi nebo trpíte alergií, vyměňte je za mandle.

Reklama