Hlavní obsah

Stop nočním můrám! Víme, jak si přivodit jen příjemné sny

Foto: Africa Studio, shutterstock.com

Sny odrážejí vaše vnitřní rozpoložení. Dají se nějak ovlivnit?Foto: Africa Studio, shutterstock.com

Spánek je vítanou odměnou po dlouhém dni. Sny, které při něm prožíváte, ale nejsou jen příjemné. Naštěstí se dají ovlivnit. Jakou roli hrají vůně, jídlo a duševní rozpoložení v tom, co se vám bude zdát?

Článek

Spánkem strávíte asi čtvrtinu života, a to už je dostatečný důvod, proč je nutné mu věnovat pozornost. Jeho nedílnou součástí jsou sny. Ačkoli řada lidí tvrdí, že se jim v noci nic nezdálo, pravda je taková, že každý člověk jich za noc prožije hned několik. Za ranní nevědomost můžeproces jejich ukládání do paměti, ale existuje i návod, jak se sny učit zapamatovat.

Čím je lze ovlivnit?

„Sny jsou myšlenky a představy, které se vám objevují během spánku a mají vizuální, akustickou a případně i pohybovou podobu,“ vysvětluje psychoterapeutka a koučka osobního rozvoje Mgr. Šárka Vávrová. Zatímco tělo odpočívá, mozek stále pracuje, aniž byste si to vůbec uvědomovali.

Faktorů, které ovlivňují vaše snění, je mnoho. Negativní vliv může mít například alkohol a těžké jídlo zkonzumované těsně před ulehnutím či zápach v místnosti, kde spíte. Je nutné dávat pozor i na činnosti provozované před ulehnutím do postele. Sledování hororů rozhodně není nejvhodnější. Rovněž lidé, kteří příliš pracují a trpí nedostatkem spánku, si nejspíš ani ve snu příliš neodpočinou. Je velmi pravděpodobné, že i děj jejich snů bude stejně divoký a neuspořádaný jako jejich život.

Foto: Haurashko Kseniya, shutterstock.com

Klid při usínání, vůně, příjemné myšlenky i nepřeplněný žaludek by měly být předpokladem příjemných snůFoto: Haurashko Kseniya, shutterstock.com

Naopak k navození příjemných a klidných snů podle výzkumů přispívají jemné květinové vůně. Důležité je to s nimi nepřehnat, v silně vonící místnosti se také neusíná nejlépe.

Zrcadlo problémů

Není to sice tak, že byste si mohli přesně naplánovat, co se vám bude zdát. Výjimkou je takzvané lucidní snění, tedy vědomý spánek, jehož obsah může člověk přímo řídit. Tato dovednost se ale musí trénovat „Takové snění přichází například, pokud si během dne na chvilku pospíte,“ poznamenává Šárka Vávrová.

V tom, aby v noci převažovaly pozitivní sny, hraje kromě vnějších podmínek významnou roli i vaše duševní rozpoložení a myšlenky, na které se před spaním soustředíte. I přestože vám snové obrazy často nemusejí dávat žádný smysl, jde o reakci těla na vnitřní i vnější podněty, a proto vám o vás a vašem životě mnohdy říkají zajímavé věci.

„Lidem se málokdy zdají sny na přání, takto jednoduché to většinou není. Ale protože odrážejí váš vnitřní stav, často se vám zdává o situacích nebo tématech, která jsou ve vašem životě aktuální, a na která hodně myslíte,“ říká psycholožka Mgr. Klára Čížková. Základem tedy je snažit se každý den uléhat s čistou hlavou a bez nepříjemných myšlenek.

Foto: Nesolenaya Alexandra, shutterstock.com

Snažte se odhodit nepříjemné myšlenky stranouFoto: Nesolenaya Alexandra, shutterstock.com

Využití při terapii

Do snů dokážou pronikat věci, které vás tíží. Nejspolehlivější cestou, jak je ze spánku dostat, je najít řešení ve skutečném životě. „Problémy a stresy, které prožíváte v reálném světě, se následně objevují ve vašich snech. Obvykle mají podobu útěku nebo je vyjadřuje nemožnost se pohnout v případě ohrožení. Vaše podvědomí vás tak varuje před tím, že svůj problém neřešíte,“ doplňuje Šárka Vávrová.

Fantazie, kterých jste v noci svědky, se tedy dají velmi dobře využít při terapii a k řešení psychických potíží. Odborníci, kteří se touto oblastí zabývají, je berou jako škvírku, jíž je možné nahlédnout do nitra daného člověka. Snaží se jim porozumět nikoli prostřednictvím snářů, ale v kontextu s konkrétním osobním příběhem.

„V psychoterapii se práce se sny běžně využívá, protože přinášejí cenné informace a vhled do řešení nějaké situace. Zároveň se v nich odráží i proces samotné terapie. Často přinášejí duševní obsahy z oblasti nevědomí, tedy to, čeho si nejste v každodenním životě vědomi. Napomáhají tak v pochopení daného problému a mohou napovědět, kudy se má člověk v životě dál vydat,“ uzavírá Klára Čížková.

Pamatujete si své sny?

Reklama

Související témata: