Článek
Podle legendy vtrhli v roku 1241 na Moravu tatarská vojska. Obyvatelé se uchýlili na vrch Kotouč, kde se hodlali tatarským hordám bránit. V noci přišla průtrž mračen a déšť naplnil okolité rybníky až po okraj. Stateční obránci prokopali hráze a proudy vody zaplavily tatarský tábor. Ráno, když voda opadla, našli na místě už jenom mechy s nasolenýma lidskýma ušima, které Tataři uřezávali zabitým křesťanům jako trofeje. Od té doby se jako připomínka slavného vítězství peče v okolí Štramberku pečivo, které svým tvarem připomíná lidské uši.
Postup
01.
Na těsto prosejte do mísy mouku a moučkový cukr, přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké, pružné a mírně lepivé těsto, bude to chtít trochu síly a trpělivosti. Vypracované těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu odpočívat alespoň dvě hodiny, ale klidně i dva až tři dny.
Tip: Recept na směs koření si štramberští mistři perníkáři hlídají, a proto ty domácí nikdy nebudou chutnat tak, jako když je koupíte ve Štramberku na pouti. Vy si perníkové koření můžete připravit sami: celé koření pomelte ve starém elektrickém mlýnku na kávu, prosejte přes jemné sítko a smíchejte s mletou cejlonskou skořicí a sušeným zázvorem. Uši jsou ale vynikající i s kupovanou směsí koření na perníky.
02.
Předehřejte troubu na 220 °C, plech na pečení potřete kapkou rostlinného oleje a připravte si k ruce 6 skleniček 0,5 dcl (panáků). Oddělte třetinu těsta a za hojného podsypávání hladkou moukou ho vyválejte na opravdu tenkou placku, vysokou maximálně 2–3 mm. Kulatým vykrajovátkem o průměru asi 10 cm vykrojte 6 koleček, přeložte je na plech a vložte do trouby. Pečte 3–4 minuty, až začnou okraje jemně zlátnout.
03.
Plech vyndejte a kolečka hned rychle stočte do tvaru jednoduchého kornoutu a vložte do připravených skleniček, udrží jejich tvar. Musíte pracovat svižně, po vyjmutí z trouby je těsto tvárné, na vzduchu ale rychle tvrdne a uši se vám budou při stáčení lámat.
04.
Z plechu odstraňte zbytky mouky, znovu ho lehce potřete rostlinným olejem a upečte dalších 6 koleček – takhle zpracujte i zbytek těsta.
Tip: Na tvarování kornoutků vám postačí 6 skleniček. Uši zpevní poměrně rychle a uvolní místo dalším.
05.
Originální štramberské uši jsou takhle hotové. Po upečení jsou křupavé, a když je budete skladovat v papírové krabici, rozleží se a zvláční a dobré budou i za měsíc. Vylepšit je ale můžete polevou z hořké čokolády: čokoládu nalámejte na kousky, rozpusťte ve vodní lázni a vymíchejte dohladka a jednotlivé uši do ní namáčejte, nechte zaschnout.
Vůni čerstvě mletého koření máme moc rádi, vylepší každé jídlo. Ale víte, že některé druhy dokážou zmírnit premenstruační problémy nebo potíže spojené s menopauzou?