Hlavní obsah
3,7
(31)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Štramberské uši jsou tenké kornoutky z perníkového těsta. Voní po medu a koření a jsou skvělé samy o sobě. Hororová historka, která je spojená s jejich vznikem, jim ale dodává ještě pikantnější příchuť.

25 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
30 kusů
Na těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 60 g tekutého medu
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 1/4 lžičky sody
Na perníkové koření
  • 4 hřebíčky
  • 1 badyán
  • 2 kuličky nového koření
  • 1/2 lžičky anýzu
  • 1/2 lžičky fenyklu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 lžička zázvoru
Na dokončení
  • 2 lžíce oleje
  • 2 hrsti hladké mouky
  • 100 g čokolády 60%
Článek

Podle legendy vtrhli v roku 1241 na Moravu tatarská vojska. Obyvatelé se uchýlili na vrch Kotouč, kde se hodlali tatarským hordám bránit. V noci přišla průtrž mračen a déšť naplnil okolité rybníky až po okraj. Stateční obránci prokopali hráze a proudy vody zaplavily tatarský tábor. Ráno, když voda opadla, našli na místě už jenom mechy s nasolenýma lidskýma ušima, které Tataři uřezávali zabitým křesťanům jako trofeje. Od té doby se jako připomínka slavného vítězství peče v okolí Štramberku pečivo, které svým tvarem připomíná lidské uši.

Postup

01.

Na těsto prosejte do mísy mouku a moučkový cukr, přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké, pružné a mírně lepivé těsto, bude to chtít trochu síly a trpělivosti. Vypracované těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu odpočívat alespoň dvě hodiny, ale klidně i dva až tři dny.

Tip: Recept na směs koření si štramberští mistři perníkáři hlídají, a proto ty domácí nikdy nebudou chutnat tak, jako když je koupíte ve Štramberku na pouti. Já si perníkové koření připravuji sama: celé koření pomelu ve starém elektrickém mlýnku na kávu, proseju přes jemné sítko a smíchám s mletou cejlonskou skořicí a sušeným zázvorem. Když mi nějaké koření zůstane, používám ho k ochucení ranních kaší. Uši jsou ale vynikající i s kupovanou směsí koření na perníky.

02.

Předehřejte troubu na 220 °C, plech na pečení potřete kapkou rostlinného oleje a připravte si k ruce 6 skleniček 0,5 dcl (panáků). Oddělte třetinu těsta a za hojného podsypávání hladkou moukou ho vyválejte na opravdu tenkou placku, vysokou maximálně 2–3 mm. Kulatým vykrajovátkem o průměru asi 10 cm vykrojte 6 koleček, přeložte je na plech a vložte do trouby. Pečte 3–4 minuty, až začnou okraje jemně zlátnout.

03.

Plech vyndejte a kolečka hned rychle stočte do tvaru jednoduchého kornoutu a vložte do připravených skleniček, udrží jejich tvar. Musíte pracovat svižně, po vyjmutí z trouby je těsto tvárné, na vzduchu ale rychle tvrdne a uši se vám budou při stáčení lámat.

04.

Z plechu odstraňte zbytky mouky, znovu ho lehce potřete rostlinným olejem a upečte dalších 6 koleček – takhle zpracujte i zbytek těsta.

Tip: Na tvarování kornoutků vám postačí 6 skleniček. Uši zpevní poměrně rychle a uvolní místo dalším.

05.

Originální štramberské uši jsou takhle hotové. Po upečení jsou křupavé, a když je budete skladovat v papírové krabici, rozleží se a zvláční a dobré budou i za měsíc. Vylepšit je ale můžete polevou z hořké čokolády: čokoládu nalámejte na kousky, rozpusťte ve vodní lázni a vymíchejte dohladka a jednotlivé uši do ní namáčejte, nechte zaschnout.

Vůni čerstvě mletého koření mám moc ráda, vylepší každé jídlo. Ale víte, že některé druhy dokážou zmírnit premenstruační problémy nebo potíže spojené s menopauzou?

Reklama

Související témata: