Hlavní obsah

Exotické koření, které v jídelníčku žen nesmí chybět

Foto: Olesya Baron, Shutterstock.com

Foto: Olesya Baron, Shutterstock.com

Reklama

Milujete kmín, bazalku nebo skořici? Zkuste svou sbírku oblíbených koření trochu rozšířit. Oživí nejen vaši kuchyni, ale mohou zahnat i potíže s menopauzou nebo premenstruačním syndromem.

Článek

Řešení na většinu zdravotních problémů nabízí nejen moderní lékařství, ale i přírodní medicína. Zejména hormonálně podmíněné neduhy ženského těla pomůže srovnat celá řada bylinek a koření z tuzemských luk i dálné exotiky.

Koriandr srovná štítnou žlázu

Malý orgán tvaru motýlka ovlivňuje celý endokrinní systém, a s ním i vaše nálady, tělesnou termoregulaci, kolísání váhy nebo zrak. Zvýšenou nebo naopak sníženou funkci štítné žlázy mívají zejména ženy.

Srovnat ji umí vhodné léky, pomoci vyladit ji ale dokážou i koriandrová semínka. Jednu lžičku semen rozdrťte, zalijte půl litrem vroucí vody a nechte deset minut louhovat. Přeceďte a pijte, můžete dosladit medem.

Foto: Elena Schweitzer, Shutterstock.com

Z rozdrcených koriandrových semínek si udělejte čaj na podporu štítné žlázyFoto: Elena Schweitzer, Shutterstock.com

Šalvěj zmírní návaly horka

Bylinky do života rozhodně vpusťte s prvními příznaky menopauzy. Přírodní preparáty se užívají k oddálení jejích projevů, vhodné bylinné čaje ale zmírní i nepříjemné komplikace, které ji provázejí. A týká se to i obtěžujících návalů horka. „Úlevu umí přinést čaj z červeného jetele, který obsahuje přírodní estrogeny. Osvěžit a zchladit pak pomůže čaj ze šalvěje, máty či zelený čaj,” doporučuje gynekolog a sexuolog Pavel Turčan. Dvě lžíce sušené byliny zalijte půl litrem vroucí vody a nechte pět minut odstát, čaj pijte teplý.

Kardamom uleví trávení

Po padesátce se vlivem hormonálních změn v těle může zhoršit i vaše zažívání. Tělo nestráví tolik jídla, co dříve, můžete trpět zácpou, křečemi, zadržováním vody, ale i nechutenstvím. Aby vám jídlo dělalo radost a nebylo vám po něm těžko, zkuste do vaření zařadit kardamom. Využívají se celé plody i mletá semena. Má citrusovo-pryskyřičnou vůni a delikátní nasládlou chuť. Hodí se k masu i do dezertů, do omáček, salátů, ale i nápojů, včetně kávy.

„Kardamom napomáhá trávení. Pomáhá proti žaludečním křečím, nadýmání, pálení žáhy, nevolnosti nebo zácpě, dodává chuť k jídlu a trávení celkově zlepšuje,“ vyjmenovává některé z benefitů kardamomu Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden Nutriadapt. Kardamom vám pomůže doplnit i vitamin B a C, omega-3 a omega-6 kyseliny, draslík i ochranné antioxidanty.

Foto: Narsil, Shutterstock.com

Mletá semena kardamomu se používají do masa, omáček i polévekFoto: Narsil, Shutterstock.com

Anýz pomůže při menzesu i maminkám

Anýzová semínka chutí připomínají lékořici a hodí se do likérů, cukrovinek a dezertů, ale i na kuře. Z anýzu si ale připravíte i čaj. Dvě lžičky drcených semen zalijte půl litrem vody a patnáct minut vařte, pak nápoj zceďte. Můžete ho popíjet zjemněný trochou mléka. Odvar z anýzu hojí podrážděná střeva a klidní trávení, zlepšuje i dýchání. Ženy ocení jeho klidnící vliv na premenstruační syndrom, pomáhá také maminkám s podporou kojení.

Foto: Konstantin Aksenov, Shutterstock.com

Až vám zase někdo řekne zklidni hormon, dejte si anýzový čajFoto: Konstantin Aksenov, Shutterstock.com

Papája srovná cyklus

Šťavnaté ovoce má na ženské tělo podobný vliv jako hormon estrogen. Jeho pravidelná konzumace pomáhá srovnat menstruační cyklus i navrátit chybějící menstruaci. Přičítají se jí i afrodiziakální účinky na ženské libido. Až si příště budete toto exotické ovoce krájet, nezbavujte se ani semen uvnitř.

Černá semínka rozemelte nebo rozdrťte a přidejte je třeba do smothie nebo do jogurtu. Pomáhají s očistou ledvin, jater a trávicího ústrojí, mají protizánětlivé, protivirové a antibakteriální účinky. Vyvarujte se jich ovšem, pokud plánujete potomka, semínka mají lehce antikoncepční účinek, a to nejen na ženy, ale hlavně na muže. Pozor i v těhotenství, mohou vyvolat stahy dělohy a zapříčinit předčasný porod.

Reklama

Načítám