Hlavní obsah

Super vychytávky ze starých igelitek: Vyrobte si věnec na dveře nebo prostírání na stůl

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také máte doma hromadu igelitek, ale když dojdete k pokladně v obchodě, žádnou s sebou zrovna nemáte a musíte si koupit novou? Pak pro vás máme způsob, jak tenhle svůj zlozvyk trochu zužitkovat.

Článek

Je jedno, jestli se vám doma hromadí tenké igelitky od pečiva, nebo ty pevné, ve kterých odnesete i víkendový nákup. Všechny se jednou někde protrhnou, přijdou o ucha nebo prostě začnou překážet. Pak je sice můžete hodit do kontejneru na plast, ale co takhle je předtím ještě proměnit v něco užitečného? Pár tipů pro vás máme.

Prostírání

Igelitky z měkčího, ale současně nepříliš jemného materiálu můžete nastříhat na proužky – stačí i kolem půl centimetru silné. Pak s nimi zacházejte jako s vlnou: můžete z nich uplést nebo uháčkovat prostírání či podložku pod hrneček.

Foto: Greta Blumajerová

Prostírání z plastu zcela odolá vodě, takže ho klidně můžete použít na terasu či na venkovní stůlFoto: Greta Blumajerová

Pouzdro na brýle a na drobné

Našli jste v zásobě igelitovou tašku s hezkým motivem? Pak ji můžete využít třeba na výrobu pouzdra na brýle či peněženky na drobné. V prvním kroku si připravte materiál: podle síly igelitu dvě až pět vrstev čtverců či obdélníků, které vystříháte z tašek. Navrstvěte je na sebe – tu část, jejíž barvy či vzory se vám líbily, dejte až nahoru. Navrstvené igelity pak vložte mezi dva pečicí papíry a přes ten horní přežehlete žehličkou rozpálenou na bavlnu. Žehlete po celé ploše papíru opakovaně, dokud se jednotlivé vrstvy pod ním nespečou. Nechejte chvíli vychladnout a z papíru vyloupněte – jde to snadno, nemusíte se bát.

Když materiál vychladne, můžete mu zastřihnout okraje a přeložit do požadovaného tvaru. Boky sešijte nebo opět slepte žehličkou – ale zase přes pečicí papír.

Foto: Greta Blumajerová

Čím víc vrstev plastu dáte a čím pevnější igelit použijete, tím je výsledný materiál houževnatější – ale zároveň méně ohebný. Tak na to mysleteFoto: Greta Blumajerová

Střapaté květiny

Ustřihněte igelitce ucha a pevný okraj (pokud takový má) a nastříhejte ji na pruhy zhruba pět až sedm centimetrů silné. Každý pak z jedné strany nastříhejte na tenké proužky, ale nedostřihněte: všechny pruhy by měly mít minimálně centimetr nenastříhaného okraje. Pruhy pak těmito nenastříhanými částmi namotejte na konec špejle, na kterou jste nejprve kápli trochu hmoty z tavné pistole. Vznikne tak květina podobná karafiátu. Na její výrobu většinou stačí jeden dvojitý pruh (ten získáte tak, že ustřihnete pruh tašky, aniž jste ji upravovali, tedy v celku), ale použít jich můžete i víc.

Foto: Greta Blumajerová

Květiny můžete dát do vázy, ale třeba použít i na venkovní věnecFoto: Greta Blumajerová

Stojánek na tužky

Igelitovou tašku můžete také nastříhat na pruhy, které zakroutíte po délce, smotáte a slepíte tavnou pistolí – pěkně řádek po řádku. Je jen na vás, jak silné pruhy uděláte – ovlivňuje to sílu stěn stojánku a to, jak rychle vám bude práce přibývat. Nejprve udělejte základové kolečko, a až budete s jeho šířkou spokojeni, začněte zvedat po stranách do výšky.

Foto: Greta Blumajerová

Stojánek můžete udělat barevný, ale kdybyste chtěli jen decentní ozdoby, můžete nakonec kolem okraje nalepit ozdobnou „borduru“ z pruhu igelitu. Výhodou je, že je výsledný stojánek lehký a velmi odolnýFoto: Greta Blumajerová

Věnec

Jarní věnec na branku, který vydrží přeháňky, vítr a aprílové počasí? Až o něm budete přemýšlet, vzpomeňte si na ten, který lze velmi snadno vyrobit z igelitu. Hodí se použít tenčí tašky, které budou ve výsledku vypadat jako tyl, ale po dešti nebudou jako zmoklá slepice.

Opět z nich nastříhejte pruhy a přivažte je jeden vedle druhého na základ věnce tak, aby nikde neprosvítal. Můžete udělat věnec jednobarevný, ale klidně ho oživte i pravidelně či náhodně zařazeným pruhem jiné barvy.

Foto: Greta Blumajerová

Zda věnec dozdobíte mašlí, nebo jinak, je čistě na vás. Na plastu drží dobře hmota tavné pistole a můžete tak přilepit například knoflíky nebo kolečka vyrobená podobnou metodou jako dno stojánku na tužkyFoto: Greta Blumajerová

Musíte si neustále kupovat nové igelitky?

Reklama

Související témata:

Načítám