Hlavní obsah

Superhrdinka ze spíže? Cibule! Zabírá proti rakovině, chorobám srdce i tloušťce

Foto: Mr Aesthetics, Shutterstock.com

Znáte ji. Pravděpodobně ji jíte každý den. Ale možná netušíte, že poslouží nejen jako skvělá pochutina. Cibule je ideální potravinou pro zhubnutí, podporu imunity i zdravého vzhledu kůže a vlasů.

Článek

Pravidelná konzumace cibule přináší kupu zdravotních benefitů. Patří mezi ně snížení rizika několika typů rakoviny, zlepšení nálady a udržení zdravého stavu pokožky a vlasů. Kromě toho příznivě působí i proti obezitě, cukrovce a srdečním chorobám. Je bohatá na vitaminy, minerály a antioxidanty. „Obsahuje palčivou látku alicin, která snižuje riziko aterosklerózy i krevní tlak, působí antitromboticky a protizánětlivě,“ dodává výživová poradkyně Jiřina Mačková.

Sexy křivky snadno a hravě

Cibule je bohatá na kyselinu listovou, vitaminy skupiny B a další živiny, z nichž si jich dle slov výživové a fitness poradkyně Kateřiny Adámkové spoustu uchová i po tepelném zpracování. Díky nízké kalorické hodnotě je navíc skvělým pomocníkem při hubnutí a hodí se i při detoxikaci: „Pročišťuje ledviny a močové cesty a pomáhá vylučovat kyselé odpady z těla ven,“ vysvětluje Jiřina Mačková.

A co je na tom nejlepší? Že zahrnutí cibule do jídelníčku je velmi jednoduché, s pestrým rozsahem způsobů, jak ji připravit a vařit každý den. Jako správný základ na guláš, omáčku či vývar poslouží cibule žlutá, na dušení a pečení zase červená. Ta se ale hodí i do pomazánek a salátů, stejně jako bílá či jarní, které využijete ve studené kuchyni. Ostřejší chuť dodá šalotka.

S čím vším vám tedy takřka zázračná cibule pomůže?

Přírodní lék na nemoci horních cest dýchacích

Cibulový sirup působí protizánětlivě na kašel, bolesti v krku a rýmu. Tento přírodní lék mohou užívat i nejmenší děti. Jeho výhodou je nízká cena a snadná příprava. „Stačí smíchat jednu nakrájenou cibuli s pořádnou lžící medu a nechat přes noc vyluhovat,“ radí Jiřina Mačková. Užívejte několikrát denně po lžičkách.

Proti rakovině

Cibule je, díky působení organických sírových sloučenin, které obsahuje, skvělým preventivním prostředkem proti vzniku rakoviny, a to zejména tlustého střeva, žaludku a prostaty. Přesný mechanismus, jímž rakovinu nutí k ústupu, není znám, ale hypotézy mluví o inhibici růstu a mutagenezi nádoru a prevenci tvorby volných radikálů, které jsou známými původci rakoviny. S nimi pomáhá bojovat vitamin C, jehož bohatým zdrojem je právě cibule.

Foto: Karpenkov Denis, Shutterstock.com

„Kvůli afrodiziakálním účinkům cibule se na svatbách dříve místo knedlíčkové polévky podávala cibulačka,“ usmívá se Kateřina Adámková

Zářivá pleť, lesklé vlasy

Vitamin C, jehož cibule obsahuje dostatek, je rovněž nezbytný pro stavbu a udržení kolagenu. A ten zase zodpovídá za strukturu pokožky a vlasů. „Kromě vitaminu C můžeme v cibuli nalézt ještě několik dalších vitaminů a minerálních látek. Třeba hořčík, vitamin B6, draslík. Ty velmi aktivně působí na vlasovou pokožku a zlepšují kvalitu a pružnost vlasů,“ doplňuje Kateřina Adámková.

Lepší nálada i spánek

Folát (přirozená aktivní forma vitaminu B9) nacházející se v cibuli může pomoci snižovat depresi. V těle totiž reguluje množství aminokyseliny homocysteinu. Její nadbytek narušuje produkci hormonů serotoninu, dopaminu a norepinefrinu, které regulují nejen náladu, ale i spánek a chuť k jídlu. Podle Kateřiny Adámkové se cibuli přisuzují i afrodiziakální účinky. I proto byla dříve podávána při svatbách, místo dnešní slavnostní knedlíčkové polévky, právě cibulačka.

Tak na jaký způsob si dnes připravíte cibuli vy?

ynezorPumanzeSaNyknalC