Hlavní obsah

Superpotravina za pár korun: Dejte šanci kapustě, tyhle dobroty vás přesvědčí

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Připadá vám trochu ulítlé utrácet za moderní superpotraviny, když i v našich končinách roste spousta dobrých a obdobně zdravých surovin? Podívejte se se mnou dneska na zoubek jedné takové – kapustě!

Článek

Možná už jste si všimli, že se ráda tak trochu zastávám zeleniny, která je z určitých důvodu lehce opomíjená – růžičkové kapusty, červené řepy a dnes konečně i kapusty klasické. Přitom je jedním z nejzdravějších druhů zeleniny vůbec, obsahuje spoustu vitaminů, minerálů i antioxidantů a působí tak i preventivně proti různým onemocněním.

Kamenem úrazu ale bývá její nesprávná příprava – když ji převaříte, vznikne z ní nevzhledná kaše našedlé barvy. Nejlepší je proto ji do jídel přidávat až těsně před dokončením, krátce ji orestovat na másle nebo jen spařit ve vroucí vodě a potom propláchnout vodou studenou, což zaručí uchování její krásně zelené barvy.

Nastavovaná kaše s kapustou a pórkem (Irský Colcannon)

Na 4 velké porce potřebujete: ¾–1 kg brambor, 4 lžíce másla nebo sádla, ½ velké hlávky kapusty, 2 pórky, sůl, 2 stroužky česneku, kelímek (180 ml) smetany na vaření, mléko, pepř, lžíci másla na servírování

Foto: Eva Malúšová

Dopřejte si krémovou kombinaci smetanových brambor a na másle restované kapusty a pórkuFoto: Eva Malúšová

Postup: Oloupané brambory pokrájejte na kostky a v osolené vodě uvařte doměkka. Sceďte a rozšťouchejte se smetanou a asi ½ hrnkem mléka na hustou kaši. Mezitím, co se brambory vaří, asi 5 minut na rozehřátém másle restujte středových košťálů zbavenou a na proužky pokrájenou kapustu. Během opékání dost osolte, poté přidejte na kolečka nakrájený pórek, znovu trochu osolte a ještě asi 3 minuty restujte, až změkne. Vmíchejte nasekaný česnek, nechte jen chvilku rozvonět a vše spolu s pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře přidejte k bramborám. Podávejte s rozpuštěným máslem jako samostatné jídlo, se strouhaným sýrem nebo jako přílohu k masu.

Tip: Toto tradiční irské jídlo má spoustu variací, místo kapusty můžete použít i klasické zelí nebo kadeřávek a místo pórku zase jarní nebo klasickou cibulku. Variantu se zkaramelizovaným zelím najdete v článku Bramborové přílohy plné nápadů: Zaručeně vás nepřestanou bavit!

Krémová kapustová polévka

Na 4 velké porce potřebujete: 1–2 cibule, 3 lžíce rostlinného oleje, 2 řapíky celeru, 1–2 mrkve, 3 stroužky česneku, 3 střední brambory, litr kvalitního vývaru nebo vody, snítku oblíbených bylinek (rozmarýn, tymián, petržel), sůl, pepř, 8 plátků slaniny, ¼–½ hlávky kapusty

Foto: Eva Malúšová

Polévka je zahuštěná pouze zeleninou, a přitom v ní doslova stojí lžíceFoto: Eva Malúšová

Postup: Nahrubo pokrájenou cibuli, na plátky pokrájený řapíkatý celer a na kostičky připravenou mrkev asi 5 minut opékejte na rozehřátém oleji. Mezitím si oloupejte a pokrájejte česnek a brambory (česnek na plátky, brambory na kostky), které poté k zelenině přidejte. Ještě chvilku opékejte a zalijte vývarem či vodou (raději, než nekvalitní kostku bujonu použijte čistou vodou, nebo domácí zeleninový vývar ze zbytků), osolte, přidejte bylinku a povařte do změknutí. Poté vyndejte větvičku od koření a tyčovým mixérem polévku rozmixujte. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.

Mezitím, co se polévka vaří, si nasucho opražte plátky slaniny a z kapusty odstraňte středové košťály a nakrouhejte ji na nudličky. Kapustu dejte na pár minut prohřát do polévky a podávejte s křupavou slaninou.

Tip: Pro ještě sytější jídlo přidejte do hotové polévky uvařené fazole nebo ji zjemněte trochou smetany. A pokud chcete, aby lístky zůstaly krásně zelené, nakrouhanou kapustu povařte zvlášť – v osolené vroucí vodě asi 3 minuty, poté ji rychle zchlaďte a do polévky přidávejte až takto.

Šunková terina s kapustou

Na 1 terinu potřebujete: 2 vepřová kolena, 3 bobkové listy, lžíci celého pepře, sůl, malou hlávku kapusty

Foto: Eva Malúšová

Nezvyklá kombinace šunky od kolene, kapusty a lahodného aspiku nejen dobře chutná, ale i zajímavě vypadáFoto: Eva Malúšová

Postup: Kolena zalijte ve velkém hrnci vodou tak, aby byla ponořená, přidejte bobkové listy, pepř a vrchovatou lžičku soli a povařte asi 3 hodiny do změknutí. Já použila tlakový hrnec a stačilo 1,5 hodiny. Maso poté vyndejte, a pokud chcete mít jistotu, že vše zatuhne, jak má, sundejte z něj kůže a vraťte je do hrnce s vývarem ještě chvíli bez poklice vyvařit, než maso vychladne a vy si připravíte vše ostatní.

Zchladlé maso pak očistěte od tučných a šlachovitých částí a formu na srnčí hřbet vyložte potravinářskou fólií. Z kapusty odstraňte středové košťály, pokrájejte ji na proužky (neděste se jejího množství, hodně zmenší objem) a 3–5 minut povařte v osolené vodě doměkka, poté rychle zchlaďte studenou vodou (díky tomu si ponechá zelenou barvu) a co nejvíce vody z ní vymačkejte. Smíchejte s asi 2 naběračkami vývaru a střídavě s masem plňte do formy. Pořádně utlačte, zakončete opět trochou vývaru a nechte do druhého dne v lednici zatuhnout. Poté krájejte na plátky a podávejte třeba s domácí hořčicí.

Tip: Podobně jako u tlačenky musí být sulc lehce přesolený, po zatuhnutí totiž nebude mít tak výraznou chuť.

Když jste dočetli až sem, asi to znamená, že vůči kapustě nemáte žádné předsudky. Nebo se snad mýlím?

Reklama

Načítám