Článek
Většina z vás si řekne, kdy jindy hřešit v jídle než o svátcích. Jenže po novém roce, kdy nedopnete džíny, už vám to jako velká legrace nepřijde. Přitom někdy stačí pár malých změn a tělo vám poděkuje. Obalovaného kapra můžete upéct dozlatova v troubě, bez oleje a majonézu v salátu nahradit jogurtem nebo třeba tofunézou.
Odlehčený bramborový salát
Na 4 porce budete potřebovat: 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 cibuli, ¼ malé dýně, 150 g sterilovaného hrášku, 300 g brambor typu A, 1 kyselou okurku, sůl, pepř, ocet podle chuti, 300 g bílého jogurtu, olej
Postup: Na oleji opečte nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidejte na kostičky nakrájený celer, mrkev a petržel, zalejte trochou vody, přiklopte a zeleninu duste doměkka. Krátce před dohotovením přidejte k zeleninové směsi i pokrájenou dýni. Den předem uvařené brambory ve slupce oloupejte a nakrájejte na kostičky a kyselou okurku též. Vychladlou zeleninu z pánve dejte do mísy, přidejte brambory, okurku, hrášek a vše osolte a opepřete. Nakonec vmíchejte jogurt, ocet podle chuti a salát nechte pár hodin uležet (ozdobit ho můžete čímkoli zeleným, třeba petrželkou).
Tip: Salát můžete vylepšit ještě lžící nasekaných bylinek. Skvěle chutná například s kombinací koriandru a petrželky.
A jaký bramborový salát milujete vy?