Hlavní obsah
3,5
(29)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Kuřecí roláda je elegantní a šťavnatá, při jídle nemusíte zápasit s kostmi a jedním kuřetem nasytíte i osm strávníků. Že si netroufáte vykostit kuře? S námi to zvládnete!

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Budete potřebovat
  • 1 ks kuřete
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 80 g másla
  • 300 ml drůbežího vývaru
Nádivka
  • 2 ks rohlíku
  • 5 lžic mléka
  • 2 ks vejce
  • 50 g slaniny
  • 4 ks žampionů
  • 2 lžíce listové petržele
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Článek

Stačí dva ostré nože, trocha odvahy a času a je téměř jisté, že se vám roláda povede. I když proříznete kůži a chvílemi to bude vypadat beznadějně. Pusťme se do toho.

Postup

01.

Nejdřív si připravte nádivku. Den staré pečivo nakrájejte na kostičky a zvlhčete ho mlékem nebo smetanou (je lepší, když je nádivka do rolády spíš sušší, nepřežeňte to proto s množstvím tekutiny). Osolte, opepřete, přidejte nasekanou zelenou petrželku a vejce a dobře, ale zlehka promíchejte. Na pánvi opečte slaninu nakrájenou na kostičky. Až pustí tuk, přidejte nadrobno nakrájené žampiony, sůl, pepř a špetku kmínu, houby krátce osmahněte, odstavte a nechte zchladnout. Poté vmíchejte k pečivu a nechte chvíli stranou.

02.

Omyté a osušené kuře položte na prkénko prsíčky dolů. Odřízněte poslední dva díly křídel a menším ostrým nožem rozřízněte kůži a maso na obou stranách kolem páteře až k biskupu. Nejdřív se zaměřte na část kuřete kolem křídel: od řezu kolem páteře jeďte nožem po kostech a druhou rukou maso odtahujte, až se dostanete téměř ke kloubu křídla. Ten oddělte a stejně postupujte i na druhé straně. Poblíž otvoru po krku se nachází pár tenčích delších kostí: prsty je nahmatejte a vyřízněte.

Foto: Jakub Jurdič

Odřízněte poslední dva díly křídel, kuře nařízněte podél páteře a vyřízněte menší kosti kolem otvoru po krku. Oddělte od trupu poslední kloub křídelFoto: Jakub Jurdič

03.

Vraťte se k trupu: nožem oddělujte maso těsně kolem hrudního koše až k prsní kosti – zároveň maso druhou rukou odtahujte. Zopakujte to i na druhé straně. Oddělte od trupu velké stehenní klouby a vyjměte kostru trupu. Nejpevněji drží kolem výběžku prsní kosti, který končí těsně pod kůží – pomáhejte si špičkou nože a v tomhle místě pracujte opatrně.

Foto: Jakub Jurdič

Ořízněte maso těstně kolem trupu a oddělte i kloub stehna. Zopakujte to na druhé straně a kostru trupu vyjměteFoto: Jakub Jurdič

04.

Ořízněte maso kolem kloubu křídla, který byl spojený s trupem, a pokračujte po kosti (tam budete maso spíš seškrabávat) až ke druhému kloubu. Kost křídla teď snadno vytáhnete. Stejně postupujte i u druhého křídla.

05.

Vykostěte stehna: přeřízněte kůži a všechny šlachy kolem posledního vnějšího kloubu kuřete (je to ten na konci paličky). Vraťte se dovnitř ke kloubu, který byl spojený s trupem, a stejně jako jste vykosťovali křídla, vykostěte i stehna: ostrým nožem ořízněte maso kolem kloubu, seškrábejte ho kolem kosti až ke druhému kloubu. Ten také obřežte a jeďte po kosti dolu. Poté kost jemným tahem vytáhněte. Zopakujte to i u druhého stehna – a kuře je komplet vykostěné.

Můj tip: ze všech kostí, odřezků a zeleniny začněte připravovat kuřecí vývar – bude se vám hodit na podlévání rolády.

Foto: Jakub Jurdič

Očištěnou kost křídel lehce vytáhnete. U stehen nejdřív prořízněte kůži a šlachy kolem vnějšího kloubu až na kost a postupujte stejně jako u křídelFoto: Jakub Jurdič

06.

Vykostěné kuře upravte do tvaru obdélníku. Vysokou část masa na prsou naplocho seřízněte a vyplňte místa, kde je masa míň, stejně tak vám poslouží maso ze stehen: cílem je stejnoměrně vysoký plát masa. Rozpalte troubu na 200°C.

Foto: Jakub Jurdič

Plát masa upravte tak, aby byl stejnoměrně vysoký, a poklaďte na něj nádivkuFoto: Jakub Jurdič

07.

Plát masa osolte, opepřete a rozetřete na něj připravenou nádivku. Pevně zaviňte do rolády – není to snadné, kuřecí maso klouže, ale nevzdávejte to: i když roláda nebude v téhle chvíli výstavní, provázek a následné pečení ji hodně vylepší. Roládu svažte pomocí kuchyňského provázku a přesuňte do pekáčku.

Foto: Jakub Jurdič

Roládu zajistěte provázkem a před pečením na ni naklaďte plátky máslaFoto: Jakub Jurdič

08.

Roládu na povrchu ještě osolte a případně posypejte svým oblíbeným kořením na kuře. Pokryjte ji plátky másla, podlijte sběračkou vývaru a dejte péct. Po dvaceti minutách stáhněte teplotu na 180 °C a pečte ještě asi půl hodiny. V průběhu pečení často přelévejte výpekem a případně ještě podlijte vývarem. Na konci pečení teplotu ještě zvyšte a roládu dopečte „do barvy“.

09.

Před porcováním nechte roládu alespoň 15 minut odpočinout pod alobalem. Odstraňte provázek, nakrájejte na úhledné plátky 

Foto: Jakub Jurdič

Ke kuřecí roládě se nejlíp hodí bramborová kašeFoto: Jakub Jurdič

Můj tip: mám ráda jemnou máslovou chuť výpeku a ke šťavnaté roládě mi stačí. Pokud vám ale chutnají silnější omáčky, výpek z kuřete přeceďte, zahustěte máslovou jíškou a 10–15 minut povařte (případně nařeďte trochou vývaru).

Nechutnají vám žampiony? Naplňte roládu ořechovou nádivkou nebo jednoduchou nádivkou s petrželí.

Reklama

Související témata:

Načítám