Hlavní obsah

Sváteční menu pro každou rodinu

Foto: sebra, Shutterstock.com

Foto: sebra, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O štědrovečerní večeři se obvykle nepolemizuje, na stůl ve většině rodin prostě patří ryba a bramborový salát. Pokud máte doma jedlíky, určitě neuškodí přidat jim tam třeba polévku odvárku, pučálku nebo houbového kubu. Že nevíte, co taková pučálka nebo odvárka jsou? Recepty najdete v článku!

Článek

Odvárka

Tuto sladkou polévku ocení hlavně děti, kterým nic sladkého většinou nesmí uniknout. Původně se vařila na svatého Tomáše Becketa, tedy 29. prosince, později byla ale běžná i na štědrovečerním stole.

Potřebujete: 250 g sušených švestek, 2 lžíce strouhaného perníku, skořici, hřebíček, 2 lžíce rozinek, cukr podle chuti, hrst ořechových jader a hrst mandlí

Postup: Sušené švestky vložte do vody a nechte je nabobtnat – klidně i přes noc. Pak je uvařte doměkka a uvařené je propasírujte přes cedník, aby vznikla hladká řídká kaše. Přidejte trochu skořice, utlučeného hřebíčku a nastrouhaný perník, případně trochu nařeďte vodou. Polévku provařte a nakonec přidejte rozinky a ořechy.

Pučálka

Jedná se o velmi jednoduchý a zdravý pokrm, měl by se ale chystat několik dní dopředu. Tradičně byla k nalezení na štědrovečerním stole, vařila se ale i přes rok, patří totiž mezi postní jídla.

Potřebujete: 200 g hrachu, sůl, pepř, sádlo nebo olej

Postup: Hrách přeberte, propláchněte, nasypte ho do větší ploché nádoby, aby nebyl v příliš silné vrstvě, a zalijte jej vodou. Pak nádobu uložte do teplé místnosti a hrách nechte dva dny klíčit. Po dvou dnech vodu slijte a hrách zalijte znovu – tentokrát už jen do poloviny. Třetí den by na hrachu měly vyrašit klíčky a to je ten pravý čas pro jeho přípravu. Hrách sceďte, nasypte na rozpálený olej nebo sádlo a krátce ho opražte. Pučálku osolte, opepřete a ihned podávejte.

Černý kuba z Podkrkonoší

Na štědrovečerní stůl patří odjakživa houby. Zatímco kapr se na něm objevuje zhruba sto padesát let, houby tam byly vždy. Ostatně v chudých chalupách na maso nebyly peníze ani o Vánocích, houby se ale daly snadno nasbírat. Jedním z tradičních houbových pokrmů je i černý kuba, který se vařil v Podkrkonoší. Pokud chcete vědět, jak připravit kubu, postup najdete zde.

Foto: Thinkstock

Šťavnaté kachně snad nikdo neodoláFoto: Thinkstock

Kachna se zelím a knedlíkem

Jestli se některé tradiční vánoční jídlo vaří v mnoha rodinách dodnes, je to určitě pečená kachna (nebo husa) se zelím. A na stole ji najdete nejčastěji na 1. nebo 2. svátek vánoční. Jak na ni?

Potřebujete: kachnu, sůl, kmín, na zelí: hlávku červeného zelí, 4–5 dkg sádla, 2 dkg slaniny, 2 střední cibule, sůl, kmín, na jíšku: 3 dkg sádla, 1 cibuli, 3 dkg hladké mouky, 2 lžíce octa, na bramborové knedlíky: 1,5 kg brambor, 15 dkg mouky, sůl, dušené zelí

Postup: Dnes kachnu koupíte krásně očištěnou, pro jistotu ale zkontrolujte, jestli nikde nezůstaly zbytky peří nebo vevnitř droby. Kachnu zevnitř i z vnějšku opláchněte, osolte a položte prsy do pekáče. Pak ji posypte kmínem, zalijte vodou a dejte péct do trouby. Zhruba za půl hodiny ji obraťte a vidličkou ji důkladně propíchejte, aby tuk mohl odtékat. Po celou dobu pečení ji nezapomínejte důkladně přelévat, aby maso nebylo vyschlé! Kachna se peče podle velikosti asi 1–1,5 hodiny. Pokud byla hodně tučná, sádlo z pekáče můžete průběžně sbírat a dále podlévat vodou.

Moravské zelí připravte tak, že ho nakrouhejte, posolte, zalijte vařicí vodou, přikryjte pokličkou a nechte asi 5 minut spařit. Pak vodu slijte, zelí dejte do kastrolu, přidejte rozpálené sádlo, drobně nasekanou slaninu, trochu kmínu a do poloviny jej zalijte vodou a uvařte doměkka. Ze sádla, cibule a mouky připravte světlou jíšku. Hotovou ji přidejte k měkkému zelí, důkladně promíchejte a nechte ještě asi 10 minut podusit. Na závěr dochuťte vinným octem a dosolte. Pokud máte radši sladší, můžete dosladit, do pravého moravského zelí ale cukr nepatří. Jako příloha se dělají chlupaté nebo bramborové knedlíky, my pro vás máme recept na prvně jmenované.

Oškrábané brambory nastrouhejte najemno a dejte do sítka. Brambory tak dlouho prolívejte studenou vodou, až budou úplně bílé (zbavené všeho škrobu). Z drtě vymačkejte všechnu vodu, přidejte krupičku a lžíci soli a vypracujte hladké těsto. Z toho připravte asi jako vajíčko velké knedlíky a vařte 15 minut v osolené vodě. Uvařené je dávejte do mísy s dušeným zelím a promíchávejte je. Bez zelí by zmodraly a ztvrdly. Pokud se vám tak úplně nepovedou, nic si z toho nedělejte – už naše babičky věděly, že chlupaté knedlíky patří k vysokému kuchařskému umění a žádný učený z nebe nespadl.

Dobrou sváteční chuť!

Reklama

Související témata:

Načítám