Hlavní obsah

Sváteční vánočka s rozinkami. Upečte si ji i vy

Hodnocení:
(40)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
1 hodina 50 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Je krásná, je voňavá, je to vánočka. Tu prostě letos musíte upéct i vy. Máme pro vás podrobný recept na kynutou vánočku, se kterým se povede i naprostým začátečníkům.

Ingredience pro:
1 vánočku
Na vánočku budete potřebovat:
  • 50 g rozinek
  • 4 lžíce rumu
  • 30 g čerstvého droždí
  • 80 g krupicového cukru
  • 150 ml mléka
  • 400 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 3 žloutky
  • 100 g marcipánu
  • 100 g rostlinného tuku
Na doladění budete potřebovat:
  • tuk na vymazání
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání
Článek

Postup

Krok 1: Propláchnuté rozinky dejte nabobtnat do rumu.

Krok 2: Z droždí, lžičky cukru a poloviny vlažného mléka připravte kvásek, který nechte na teplém místě vzejít.

Krok 3: Do prosáté mouky přidejte sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky promíchané s marcipánem, zbylé mléko, cukr a kváskem částečně propracujte, a nakonec přidejte rozpuštěný vlažný tuk. 

Krok 4: Vypracujte hladké vláčné těsto, které nechte na teplém místě 60 minut kynout. Během kynutí ho nejméně 2x propracujte.

Krok 5: Vánočku upleťte (viz níže video odkaz), položte na vymazaný plech a nechte ji na teplém místě dalších 20 minut kynout. 

Krok 6: Pak ji potřete vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 ˚C asi 20 minut. Potom teplotu snižte a dopékejte dalších 20 minut při 160 ˚C.

Krok 7:  Po upečení vánočku pocukrujte.

A jakou vánočku pečete na Vánoce vy?

Recept je inspirován kuchařkou: Pavlína Berzsiová: Velká domácí cukrářka; Slovart, Praha 2011.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek