Hlavní obsah
3,5
(51)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Je krásná, je voňavá, je to vánočka. Tu prostě letos musíte upéct i vy. Máme pro vás podrobný recept na kynutou vánočku, se kterým se povede i naprostým začátečníkům.

1 hod., 50 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 vánočku
Těsto
  • 50 g rozinek
  • 4 lžíce rumu
  • 30 g čerstvého droždí
  • 80 g cukru krupice
  • 150 ml mléka
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 3 ks žloutků
  • 100 g marcipánu
  • 100 g rostlinného tuku
Na dokončení
  • 1 lžíce tuku
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Propláchnuté rozinky dejte nabobtnat do rumu.

02.

Z droždí, lžičky cukru a poloviny vlažného mléka připravte kvásek, který nechte na teplém místě vzejít.

03.

Do prosáté mouky přidejte sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, žloutky promíchané s marcipánem, zbylé mléko, cukr a kváskem částečně propracujte, a nakonec přidejte rozpuštěný vlažný tuk. 

04.

Vypracujte hladké vláčné těsto, které nechte na teplém místě 60 minut kynout. Během kynutí ho nejméně 2x propracujte.

05.

Vánočku upleťte, položte na vymazaný plech a nechte ji na teplém místě dalších 20 minut kynout. 

06.

Pak ji potřete vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 ˚C asi 20 minut. Potom teplotu snižte a dopékejte dalších 20 minut při 160 ˚C.

07.

 Po upečení vánočku pocukrujte.

A jakou vánočku pečete na Vánoce vy?

Recept je inspirován kuchařkou: Pavlína Berzsiová: Velká domácí cukrářka; Slovart, Praha 2011.

Reklama

Související témata:

Načítám