Hlavní obsah

Svatomartinský víkend je tu! Kam na husu a víno?

Foto: KarepaStock, Shutterstock.com

Foto: KarepaStock, Shutterstock.com

Reklama

Že by svatý Martin přijel na bílém koni, to se už dlouho nestalo, ale letos by to mohlo klapnout. Svatomartinský víkend je tradičně plný akcí spojených s mladým vínem nebo dozlatova propečenou husou. Kam vyrazit za dobrotami a kam třeba na inspiraci smysluplnými hračkami?

Článek

V pondělí 11. listopadu má svátek Martin. Víte, jaká legenda se k němu váže? Svátek je na na počest biskupa Martina (Martinuse) z Tours, který byl vojákem a jednou obdaroval žebráka. Pak se mu ve snu zjevil sám Ježíš Kristus. Martin se nechal pokřtít, opustil armádu a začal sloužit Bohu. Na tento svátek se peče svatomartinská husa a pije svatomartinské víno. Svatého Martina má mnoho lidí spojeno s koncem podzimu a příchodem zimy - jaké počasí letos očekávat?

V sobotu bude zataženo až oblačno, od západu na většině území déšť nebo přeháňky. Později budou srážky ubývat a na západě ve výškách nad 800 metrů očekávejte srážky sněhové! Nejnižší noční teploty klesnou na 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty v Čechách vystoupí na 5 až 10 °C, na Moravě a ve Slezsku bude přes den tepleji: 10 až 15 °C.

A jak bude v neděli? Oblačno až polojasno, na východě zataženo a místy déšť. Ráno se mohou ojediněle objevit mlhy. Nejnižší noční teploty klesnou pod nulu: +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C.

Mladé víno nebo husa jako od maminky

Víte, proč ke svatému Martinu patří husa? Legenda praví, že se Martin chtěl ze skromnosti vyhnout jmenování na biskupa a skrýval se v husníku. Husy ho ale kejháním prozradily, a tak za trest pykaly na pekáči. A co svatomartinské víno? Vinné sklepy jsou začátkem listopadu už „vyčištěny“ od starších ročníků vín a do sudů přichází víno mladé. Kam na tyto pochoutky vyrazit?

Na Farmě Blaník vás čekají svatomartinské dobroty, včetně celých domácích pečených hus. A zahraje i harmonikář! Tradiční svatomartinské hody se konají i v GASK v Kutné Hoře a slibují husí speciality, koláče a nebudou chybět čerstvě otevřená svatomartinská vína, přednášky o víně a živá muzika. Svatomartinský gastro jarmark se koná na nádvoří Slavkovského zámku - přijede svatý Martin, bude živé divadlo i hudba, děti se projedou na koních a podávat se budou pečené husy i svatomartinské víno.

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Míst, kde to o víkendu nebude vonět po pečené huse, bude velmi máloFoto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Na Drakuládu k Jičínu

Že jsou hrady a zámky přes zimu zavřené, už dávno neplatí. Jeden takový pořádá o víkendu svatomartinské čokoládobraní. Těšit se můžete na prohlídky hradu, sklepení i půdy a k tomu na čokolády mnoha druhů, chutí, barev a vůní. Kvalitní vína nebo originální starohradská medovina poteče proudem. Na Starých Hradech žijí stovky pohádkových bytostí, tak si užijte pohádkově-gurmánský zážitek s draky, obry, vodníky, čarodějnicemi a dalšími.

Foto: Profimedia.cz

Čaroděj Archibald a další pohádkové bytosti se na vás těší na Starých HradechFoto: Profimedia.cz

Dinosauří dílny v Triloparku

Některé děti jsou zamilované do pohádkových hrdinů, jiné se zajímají o auta nebo sliz. Ale nenajdete dítě, kterého by nezaujali dinosauři a další vyhynulí tvorové. Proto zkuste vyrazit do pražského Triloparku, kde si můžete prohlédnout expozici jedinečných fosilií, odlít věrnou kopii vyhynulého živočicha nebo očistit model kostry dinosaura. O víkendu navštivte Dinosauří dílny – čeká vás cesta do dob, kdy na našem území bylo moře osídlené (h)různými potvorami a uhlí bylo zelené.

Foto: trilopark.eu

Vyrobit si vlastního trilobita? Proč neFoto: trilopark.eu

Veletrh smysluplného hraní

Přemýšlíte, jak za chladného listopadového počasí zabavit děti a kde se ohřát, protože na celodenní pobyt venku už to není? A taky jste si uvědomili, že už jsou tu zase Vánoce a vy byste rádi dětem pod stromeček nadělili smysluplné hračky, se kterými se při hraní děti zároveň i učí? Vyrazte o víkendu na pražský Barrandov, protože se tu koná 9. ročník veletrhu Rosteme pro život. Každý rok je o něj větší zájem. Těšit se můžete na hravé a tvořivé dílničky pro děti, zajímavé přednášky, divadélko a dobroty.

Foto: rostemeprozivot.cz

Nechte děti si hrát a ukázat vám, co by třeba mohl přinést JežíšekFoto: rostemeprozivot.cz

Hostina sv. Martina pro celiaky

Máte chuť na svatomartinskou hostinu, ale máte bezlepkovou dietu a raději byste si oběd připravili doma? V kuchařce Bezlepkové slavnosti od Zdeňky Mazúrové najdete recepty mimo jiné i na hostinu svatého Martina: husí kaldoun, pomalu pečená husa nebo chlupaté bramborové knedlíky. Dozvíte se, že péct husu přes noc, je vlastně návrat k tradicím, a proč se chlupatým knedlíkům někdy říká modráky.

Foto: KOSMAS

Bezlepkové slavnosti, Zdeňka Mazúrová, nakladatelství Esence, 183 stranFoto: KOSMAS

Vyrazíte ochutnávat, nebo dostane přednost zábava pro děti? Určitě sledujte počasí!

Reklama

Související témata:

Načítám