Hlavní obsah

Jednodušší hubnutí aneb 10 praktických důvodů, proč milovat podzim!

Foto: BigLike Images, Shutterstock.com

Foto: BigLike Images, Shutterstock.com

Reklama

Těšíte se také už na konci prázdnin, až konečně začne podzim? Jestli ano, pak vítejte v klubu. Pokud ne, pak jsme se vás rozhodli přesvědčit, proč i toto roční období, které začíná právě dnes, stojí za to milovat.

Článek

Proč mít rád podzim? Většinou si všichni představí dřevěnou chalupu s velkým krbem uprostřed a před ním nataženou kožešinou, která láká k usednutí. A ideálně, když je člověk zachumlaný do huňaté deky a s hrnečkem červeného svařeného vína v ruce. Venku pomalu zapadá slunce a dává podzimnímu listí ještě sytější barvy, než jaké mělo dosud.

Tak stop. Tahle představa jak je krásná, tak je nereálná. Tedy blahopřeji každému, kdo tento luxus má, ale my, ostatní smrtelníci, si musíme na podzimu najít jiná pozitiva.

Foto: everst, Shutterstock.com

Vyrazte na procházku. Stromy s listy zabarvenými do všech odstínů podzimu vás okouzlíFoto: everst, Shutterstock.com

1. Blbou náladu vám nebude nikdo vyčítat

Když se v létě mračíte, spousta lidí do vás ryje a nechápe, že den blbec můžete mít prostě kdykoliv, bez ohledu na to, jaké je počasí nebo roční období. No ale když se zrovna necítíte ve své kůži na podzim, jako kdyby to bylo naprosto samozřejmé. Všichni s vámi a vaší podzimní depresí soucítí, ačkoliv jde vlastně jen o blbou náladu anebo vám zrovna ulítly včely. Nespornou výhodu to má v tom, že často odpadá nutná diskuse, co se vám děje.

2. Je spousta volna 

Uvědomili jste si někdy, že na podzim je každý měsíc jeden státní svátek? Jára Cimrman by z toho byl určitě nadšen. Zastával totiž teorii, že státníci by významné akce měli plánovat s ohledem na to, že se o nich jednou bude ve školách učit, tak aby data byla snadno zapamatovatelná. Třebaže nemají data úplně magická, byl by určitě rád, že tyto významné události aspoň zpříjemní sychravé období.

3. Nemusíte tolik chodit do hospody

Podzim je vlastně takové asociální roční období. V létě člověka lákají všechny ty zahrádky, grilování a společné akce, které s přáteli tráví venku, ale to s večerními mrazíky a kratším denním světlem moc nepřichází v úvahu. Co je ale naopak více než žádoucí, je cesta z práce rovnou domů, na gauč, kde pravděpodobně najdete i zbylé obyvatelstvo bytu či domu. Takže další výhoda je, že strávíte více času s rodinou. (Pokud to tedy za výhodu považujete.)

Foto: LuckyImages, Shutterstock.com

Více času na gauči s rodinou, to je pro mnoho lidí jedna z báječných podzimních výhodFoto: LuckyImages, Shutterstock.com

4. Máte více času na kulturu

Jestli jste ale člověk společenský a kontakt s okolním světem by vám chyběl, pak máte ideální příležitost vyrazit do divadla. Letní divadelní scény jsou sice osvěžující a moc příjemné, ale jakmile je zahájena nová sezona, většinou i s nějakým novým kouskem na repertoáru, člověk má pocit, jako by zažíval duševní renesanci. A že je na co se těšit! Namátkově Maryša v Činohře Národního divadla, Maškarní ples ve Státní opeře nebo Mezi nebem a zemí v Divadle Na Fidlovačce.

5. Přicházejí nové filmy

Ne každý je milovník divadla, ale jestli vám ztemnělé prostory teď na podzim dělají dobře, jděte do kina. Vybrat si můžete od romantiky přes komedii až po dramata a thrillery. Já osobně se moc těším, až na plátně uvidím svého oblíbeného detektiva Harryho Hola ve filmovém zpracování detektivky Jo Nesba Sněhulák. Nenechám si ale ujít ani Hřebejkovo Zahradnictví, nebo nové Star Wars: Poslední z Jediů.

6. Lépe se hubne

Každý rok na podzim zhubnu o dvě až tři kila. Je to jednoduché! Ne snad, že bych se hýbala více než obvykle, ale tím, že jsou všechny grilovačky spojené s jídlem i alkoholem tytam, se sníží příjem kalorií, hlavně těch neviditelných. Chce-li být člověk skutečně důsledný a shodit nějaké kilogramy, pak je podzim nejlepším obdobím, kdy začít. Já to tedy beru spíše jako rezervu na Vánoce, to se ta dvě kila hodí. No, ona se hodí už dříve…

Foto: PointImages, Shutterstock.com

Podzim je ideální čas začít hubnoutFoto: PointImages, Shutterstock.com

7. Podzimní krajina je krásná

Na konci srpna jsem byla v Jizerských horách na nočním přechodu. Ráno už bylo dost mrazivé, v údolí se válela mlha a ve vzduchu bylo cítit, že podzim se blíží. A bylo to krásné. Nepoznáte totiž pravý podzim, dokud ho nevidíte na horách. Když vystoupáte na nějaký vrcholek, záplava všech barev pod vámi vám vezme dech. Jestli ale nevíte, kam na výlet, pořad Výleťák vám šikovně napoví.

8. Můžete se pořádně nadlábnout

Takovou malou oslavou je i 11. listopad, tedy svátek svatého Martina a s ním spojená tradiční husa a první letošní víno, svatomartinské. Restaurace v tomhle čase nabízejí degustační menu, ze kterého budete odcházet s povoleným knoflíkem u kalhot a pocitem, že víc už jste se narvat k prasknutí nemohli. A to je dobře! Vždyť se blíží Vánoce a je potřeba si trochu roztáhnout žaludek, že jo.

9. Nové trendy = nový šatník

Ha! Nová kolekce! Když bude venku klasické podzimní hnusné počasí, stačí zalézt do obchodů a brouzdat jimi. Ten studený vichr je přece dostatečně pádný důvod, proč si koupit nový šál nebo pořádnou koženou bundičku, ne? Mimochodem, nákupy také dobře fungují jako lék na podzimní chmury a špatné nálady.

10. Návštěva sauny je více než vhodná

Kdo by chodil v létě do sauny! Tedy, je jasné, že i takoví nadšenci se najdou, ale mnohem příjemnější je začít sezonu saunování právě na podzim. Až budete zkřehlí z procházky, teplo a relax, které sauna nabízí, jsou k nezaplacení. Kromě toho si posílíte imunitní systém a budete pak lépe rezistentní vůči všem virům a infekcím, které na vás budou číhat na každém rohu.

Co máte na podzimu rádi vy? 

Reklama

Načítám