Hlavní obsah

Svatomartinský víkend je tu! Kam na husu a víno?

Foto: KarepaStock, Shutterstock.com

Foto: KarepaStock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že by svatý Martin přijel na bílém koni, to se už dlouho nestalo, ale letos by to mohlo klapnout. Svatomartinský víkend je tradičně plný akcí spojených s mladým vínem nebo dozlatova propečenou husou. Kam vyrazit za dobrotami a kam třeba na inspiraci smysluplnými hračkami?

Článek

V pondělí 11. listopadu má svátek Martin. Víte, jaká legenda se k němu váže? Svátek je na na počest biskupa Martina (Martinuse) z Tours, který byl vojákem a jednou obdaroval žebráka. Pak se mu ve snu zjevil sám Ježíš Kristus. Martin se nechal pokřtít, opustil armádu a začal sloužit Bohu. Na tento svátek se peče svatomartinská husa a pije svatomartinské víno. Svatého Martina má mnoho lidí spojeno s koncem podzimu a příchodem zimy - jaké počasí letos očekávat?

V sobotu bude zataženo až oblačno, od západu na většině území déšť nebo přeháňky. Později budou srážky ubývat a na západě ve výškách nad 800 metrů očekávejte srážky sněhové! Nejnižší noční teploty klesnou na 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty v Čechách vystoupí na 5 až 10 °C, na Moravě a ve Slezsku bude přes den tepleji: 10 až 15 °C.

A jak bude v neděli? Oblačno až polojasno, na východě zataženo a místy déšť. Ráno se mohou ojediněle objevit mlhy. Nejnižší noční teploty klesnou pod nulu: +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 6 až 10 °C.

Mladé víno nebo husa jako od maminky

Víte, proč ke svatému Martinu patří husa? Legenda praví, že se Martin chtěl ze skromnosti vyhnout jmenování na biskupa a skrýval se v husníku. Husy ho ale kejháním prozradily, a tak za trest pykaly na pekáči. A co svatomartinské víno? Vinné sklepy jsou začátkem listopadu už „vyčištěny“ od starších ročníků vín a do sudů přichází víno mladé. Kam na tyto pochoutky vyrazit?

Na Farmě Blaník vás čekají svatomartinské dobroty, včetně celých domácích pečených hus. A zahraje i harmonikář! Tradiční svatomartinské hody se konají i v GASK v Kutné Hoře a slibují husí speciality, koláče a nebudou chybět čerstvě otevřená svatomartinská vína, přednášky o víně a živá muzika. Svatomartinský gastro jarmark se koná na nádvoří Slavkovského zámku - přijede svatý Martin, bude živé divadlo i hudba, děti se projedou na koních a podávat se budou pečené husy i svatomartinské víno.

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Míst, kde to o víkendu nebude vonět po pečené huse, bude velmi máloFoto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Na Drakuládu k Jičínu

Že jsou hrady a zámky přes zimu zavřené, už dávno neplatí. Jeden takový pořádá o víkendu svatomartinské čokoládobraní. Těšit se můžete na prohlídky hradu, sklepení i půdy a k tomu na čokolády mnoha druhů, chutí, barev a vůní. Kvalitní vína nebo originální starohradská medovina poteče proudem. Na Starých Hradech žijí stovky pohádkových bytostí, tak si užijte pohádkově-gurmánský zážitek s draky, obry, vodníky, čarodějnicemi a dalšími.

Foto: Profimedia.cz

Čaroděj Archibald a další pohádkové bytosti se na vás těší na Starých HradechFoto: Profimedia.cz

Dinosauří dílny v Triloparku

Některé děti jsou zamilované do pohádkových hrdinů, jiné se zajímají o auta nebo sliz. Ale nenajdete dítě, kterého by nezaujali dinosauři a další vyhynulí tvorové. Proto zkuste vyrazit do pražského Triloparku, kde si můžete prohlédnout expozici jedinečných fosilií, odlít věrnou kopii vyhynulého živočicha nebo očistit model kostry dinosaura. O víkendu navštivte Dinosauří dílny – čeká vás cesta do dob, kdy na našem území bylo moře osídlené (h)různými potvorami a uhlí bylo zelené.

Foto: trilopark.eu

Vyrobit si vlastního trilobita? Proč neFoto: trilopark.eu

Veletrh smysluplného hraní

Přemýšlíte, jak za chladného listopadového počasí zabavit děti a kde se ohřát, protože na celodenní pobyt venku už to není? A taky jste si uvědomili, že už jsou tu zase Vánoce a vy byste rádi dětem pod stromeček nadělili smysluplné hračky, se kterými se při hraní děti zároveň i učí? Vyrazte o víkendu na pražský Barrandov, protože se tu koná 9. ročník veletrhu Rosteme pro život. Každý rok je o něj větší zájem. Těšit se můžete na hravé a tvořivé dílničky pro děti, zajímavé přednášky, divadélko a dobroty.

Foto: rostemeprozivot.cz

Nechte děti si hrát a ukázat vám, co by třeba mohl přinést JežíšekFoto: rostemeprozivot.cz

Hostina sv. Martina pro celiaky

Máte chuť na svatomartinskou hostinu, ale máte bezlepkovou dietu a raději byste si oběd připravili doma? V kuchařce Bezlepkové slavnosti od Zdeňky Mazúrové najdete recepty mimo jiné i na hostinu svatého Martina: husí kaldoun, pomalu pečená husa nebo chlupaté bramborové knedlíky. Dozvíte se, že péct husu přes noc, je vlastně návrat k tradicím, a proč se chlupatým knedlíkům někdy říká modráky.

Foto: KOSMAS

Bezlepkové slavnosti, Zdeňka Mazúrová, nakladatelství Esence, 183 stranFoto: KOSMAS

Vyrazíte ochutnávat, nebo dostane přednost zábava pro děti? Určitě sledujte počasí!

Reklama

Související témata:

Načítám