Hlavní obsah

Švestky pečené se zázvorem a drobenkou

Hodnocení:
(111)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Švestky u nás patří k nejpůvodnějšímu ovoci, které se hojně sušilo a spolu s medem patřily k základním sladidlům české kuchyně. Tenhle recept si naši předkové chystali asi jen těžko, ale švestky k babímu létu patří nejen v tradičních receptech.

Ingredience pro:
2 porce
  • 250 g vypeckovaných švestek
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 1 špetka mletého badyánu
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • máslo na vymazání
Na drobenku
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 50 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
Článek

Postup

Krok 1: Vypeckované švestky smíchejte s kořením, cukrem a citronovou šťávou. Troubu zapněte na 200 °C. Formičky (o průměru cca 10 cm) vymažte vrstvou másla.

Krok 2: Z másla, mouky a cukru vypracujte drobenku. Podle chuti můžete i do té přidat ještě špetku sušeného zázvoru.

Krok 3: Ochucené švestky rozdělte do vymazaných formiček, posypte drobenkou a vložte do trouby. Pečte asi 20–25 minut dozlatova. Podávejte klidně ještě teplé.

Kromě švestek si pod drobenku můžete zapéct taky broskve. Nebo zůstanete u švestek, ale místo zázvoru je doplníte marcipánem?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.