Hlavní obsah
3,3
(74)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ať už nasladko nebo naslano, syrniky miluje celá Ukrajina i zbytek východní Evropy a je na čase, aby si je zamilovali i Češi! Tahle dobrota totiž stojí opravdu jen pár korun a je naprosto nepřekonatelná i díky rychlosti přípravy. Protože je přece jen častější sladká verze, přinášíme vám recept právě na ni.

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Placky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 1 hrnek polohrubé mouky
Na smažení
  • 75 g másla
K podávání
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 4 lžíce rybízové marmelády
Článek

Postup

01.

V míse smíchejte tvaroh, cukr, sůl, vejce, trochu smetany a mouku. Množství mouky se může lišit podle toho, jak velké použijete vejce a jak mokrý je tvaroh, berte je proto opravdu jen orientačně. Podle potřeby mouku přidávejte, dokud z těsta nejdou vytvarovat placky, které se na pomoučněné ruce nijak zvlášť nelepí a dají se přendat na pánev.

02.

V pánvi rozehřejte kousek másla a placky na něm osmahněte z obou stran dozlatova, trvá to opravdu jen chvilku. Pak je nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte je ještě horké se zakysanou smetanou a ostřejší marmeládou, třeba rybízovou.

Náš tip: Syrniky můžete také podobně jako naše lívance obalit ve skořicovém nebo vanilkovém cukru.

Pokud si chcete udělat slané placky, vynechte v receptu cukr a přidejte o něco více soli a mouky. Podávejte je třeba potřené česnekem, s kečupem a strouhaným sýrem jako langoše.

Tak co, už zaděláváte těsto?

Načítám