Hlavní obsah

Jako od babičky: Smažené bramborové placky s povidly

Foto: Autorka

Foto: Autorka

Jídlo chudých? Brambory! Připravíte z nich nespočet receptů. Mezi ty nejoblíbenější zaručeně patří bramborové placky – můžete je podávat nasladko i naslano a uspokojíte tak celou rodinu.

Článek

Které dítě by nemělo rádo placky? Skvělé jsou se švestkovými povidly, marmeládou nebo oblíbenou lískooříškovou pomazánkou. A až vás sladká chuť omrzí, pak povolejte do boje dušený špenát – zkuste ho zjemnit vejcem, nastrouhaným sýrem a smetanou.

Smažené bramborové placky s povidly  

Na 4 porce potřebujete: 500 g brambor typu B nebo C, 1 vejce, 200 g hrubé mouky, lžičku soli, polohrubou mouku na podsypání, olej nebo sádlo na smažení, švestková povidla

Postup: Omyté brambory uvařte i se slupkou doměkka. Slijte je a nechte vychladnout. Poté brambory oloupejte a najemno nastrouhejte na vál. Doprostřed rozklepněte vejce, přidejte sůl a hrubou mouku. Vypracujte těsto, podle potřeby můžete ještě přidat mouku, aby se nelepilo. Nechte chvíli odpočinout. Poté z těsta na pomoučněném válu vyválejte plát silný asi 5 mm. Vykrajujte větší kolečka a smažte je na oleji nebo sádle z obou stran dozlatova. Placky osušte od přebytečného tuku a potřete švestkovými povidly.

Tip: Povidla rozehřejte ve vodní lázni s kousky čokolády.

Máte rádi placky nasladko, nebo naslano?

Reklama