Hlavní obsah

Tady se barev nebáli! Byt na Kampě zařídili v glamour stylu

Foto: Archiv Institutu bytového designu / Ivan Svatoš

Foto: Archiv Institutu bytového designu / Ivan Svatoš

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý, ale díky vysokým stropům šikovný byt na pražské Kampě je jako dělaný pro bydlení mladé ženy. Původní řešení bylo zastaralé, tedy technicky a esteticky nevyhovující. Díky rekonstrukci ale vznikly stylové prostory, které hrají pestrými barvami i neotřelým glamour stylem.

Článek

Majitelé bytu na Kampě zařizovali bydlení pro mladou ženu studující v zahraničí. Chtěli mu dát především výrazné barevné akcenty – vlastní bydlení jim také září barvami a navzdory běžným předsudkům se jim nikdy neokoukalo. Designová obměna nebyla ovšem tím jediným, co musela Mirka Došlá, majitelka designérského studia Sella Furniture, vyřešit. Nutné byly i stavební zásahy.

Obnažený trámový strop

Pražský byt tvoří dvě místnosti a malá koupelna. Velkou výhodou je výška stropu v hlavní obytné části, která dosahuje 380 cm. Díky tomu zde bylo vybudované patro na spaní, které se i při rekonstrukci rozhodli zachovat – praktické využití bylo nepopiratelné. S čím se ale více pracovalo, byl strop.

„První myšlenka v případě rákosového stropu vedla ke stržení, věřili jsme, že odhalíme zajímavý trámový strop, což se potvrdilo. Přínosem byly nejen přiznané krásné původní ošetřené trámy, ale především zvýšení o dalších 30 cm,“ říká designérka Mirka Došlá.

Masivní dřevěná konstrukce, která představovala patro na spaní, měla kvůli působení světla a oxidaci nehezký odstín. Vyřešilo se to jednoduše a efektně. Díky přetření na bílo došlo ke značnému odlehčení prostor. Navíc původní různorodost použitých materiálů už tak nebila do očí.

Foto: Archiv Institutu bytového designu / Ivan Svatoš

Interiér je zařízený v moderním glamour styluFoto: Archiv Institutu bytového designu / Ivan Svatoš

Vlhký byt v přízemí

Byt se nachází v přízemí staršího domu na Kampě, a tak byla dalším problémem k řešení jeho značná vlhkost. Nejvíce exponované zdi proto nechala autorka izolovat podříznutím.

Pracovala samozřejmě i s dispozicí bytu. V místě, kde nyní stojí sedačka s exoticky laděnými polštářky, bylo původně topné těleso. Díky jeho přenesení se vytvořil prostor jak pro sedačku, tak pro jídelní stůl.

Změna dispozice proběhla také v kuchyni. „V části kuchyňské linky bylo zapotřebí vybudovat novou příčku mezi koupelnou a linkou a zároveň na skromném prostoru vybudovat zasunovací dveře. Nová kuchyňská linka s indukční varnou deskou respektuje styl původních špaletových oken,“ popisuje designérka.

Foto: Archiv Institutu bytového designu / Ivan Svatoš

Díky obnažení trámů vznikl nejen zajímavý interiérový prvek, ale také se zvýšil stropFoto: Archiv Institutu bytového designu / Ivan Svatoš

Glamour na Kampě

Cílem realizace bylo jednak vytvoření atraktivního a výrazného interiéru, jednak přenesení architektonické krásy malebné Kampy do interiéru. Autorka dokonce vypátrala fotografie z roku 1962, které zachycují běžný život ulic a výhledů z bezprostředního okolí bytu. Tyto fotografie, vytištěné a zarámované na míru, nyní tvoří v bytě obrazovou minigalerii, která je mixovaná se soudobými grafikami.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohli do šestého ročníku soutěže hlásit od 1. listopadu 2020 do 28. února 2021. Vítězové budou oznámeni na Living Foru 2. září 2021. Přihlášku, stejně jako všechny výherce a nominované z předchozích ročníků, najdete na stránkách soutěže.

Reklama

Načítám