Hlavní obsah

Moderní secese na Vinohradech: Ze dvou bytů vznikl jeden

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

V secesním domě na pražských Vinohradech si rodina pořídila dvě vedle sebe ležící bytové jednotky. Rekonstrukcí vznikl jeden prostorově velkorysý, přesto útulný byt, který stylově propojuje původní a současnou estetiku.

Článek

Majitelé si přáli vytvořit příjemné, útulné bydlení pro čtyřčlennou rodinu. Byt měl mít moderní vyznění, přitom stylově respektovat původní secesní charakter. S rekonstrukcí se obrátili na architektku Kristýnu Bělohradskou. Jejím úkolem bylo navrhnout dispoziční řešení i vybavení pro propojení dvou samostatných jednotek.

Ze dvou bytů jeden

Stěžejní změnou dispozice bylo spojení dvou místností orientovaných do ulice. Díky tomu vznikla prostorná obývací část s pracovnou, kuchyní a jídelnou. Změnilo se také rozvržení koupelen, třebaže zůstaly dvě. Na chodbě našla místo velká šatna na míru a díky chytrým změnám se podařilo vytvořit i technickou místnost.

Útulný secesní interiér

V prostorách dominuje kombinace šedé a krémové barvy, která podobně jako materiály odkazuje k původnímu duchu interiéru. Na podlahy autorka s majiteli zvolili hexagonální dlažbu, v obytném prostoru a kuchyni je masivní dubová dřevěná podlaha s francouzskou skladbou chevron. Klasické dubové parkety menšího formátu jsou pak také v obou ložnicích. Za povšimnutí stojí i otopná litinová tělesa v šedém odstínu. Původní secesní dveře prošly při rekonstrukci renovací, přičemž prosklené části se nahradily replikami se secesním dekorem.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Velká obývací část vznikla spojením místností ze dvou bytůFoto: Archiv Institutu bytového designu

Kuchyně s nádechem Skandinávie

Podobně jako další prvky v bytě je i kuchyně primárně laděná do šedé a krémové barvy. Doplňuje ji pracovní deska z černé opalované žuly. Na stěnu za kuchyní autorka použila tmavý, geometricky řešený obklad různých textur. Dominantou kuchyně a jídelny jsou závěsné lustry ve skandinávském stylu.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Kuchyně a jídelna s masivním jídelním stolem odkazuje na dnes populární skandinávský stylFoto: Archiv Institutu bytového designu

Světlá dámská a tmavá pánská koupelna

Dva byty, dvě koupelny. Tak to zůstalo, i když došlo ke spojení bytových jednotek. „Výtvarné řešení koupelen a vstupních prostor je založeno na přechodu od světlé dámské koupelny do tmavé pánské koupelny. V dámské je krémová hexagonální dlažba, stěny v keramickém obkladu s dekorem světlého mramoru. V pánské koupelně se opakují podobné prvky jako v dámské koupelně, ale v tmavých odstínech,“ vysvětluje Kristýna Bělohradská.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohou do šestého ročníku soutěže hlásit už od 1. listopadu 2020. Vítězové budou oznámeni 18. května 2021. Přihlášku, stejně jako všechny výherce a nominované z předchozích ročníků najdete na stránkách soutěže.

Reklama

Načítám