Hlavní obsah

Nízké stropy? Žádný problém. Víme, jak na ně!

Foto: zstock, Shutterstock.com

Foto: zstock, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad žádný byt nebo dům není svými dispozicemi ideální. Má ten váš nízké stropy a ve vás to vyvolává pocit stísněnosti? Víme, jak si s tím poradit.

Článek

Běžná výška místností se pohybuje mezi 2,5 až 2,6 metru. S nízkými stropy se nejčastěji setkáte v podkroví, ale i v pokojích, kde se strop snížil, aby se zakrylo vedení instalací. S výškou jako takovou nejspíš příliš neuděláte. Chytrými triky ji ale můžete změnit alespoň opticky. Místnost pak bude mnohem lépe vypadat a vy se v ní budete lépe cítit. Pomohou vám především vhodné barvy, osvětlení a správný výběr nábytku. Jak na to?

Základem je světlá podlaha

Hlavní roli v optických hrátkách s prostorem hrají barvy. V případě nízkých stropů by mělo jít o barvy světlé, v teplých a lehkých tónech. Začněte hezky od podlahy. Skvělou volbou jsou světlá dřeva, například javor či bříza, výborně poslouží také dřevěná prkna zesvětlená bílou lazurou. Pokud se chcete bílé vyhnout, sáhněte po béžovém, písčitém nebo světle šedém tónování. Dáváte přednost kobercům? Volte celoplošný ve velmi světlých barvách.

Pozor si dejte na podlahové lišty. Ty vybírejte bez jakýchkoliv textur a ve stejné barvě, jakou budou mít stěny.

Kouzlo pruhů

Strop vymalujte světlejší barvou, než jakou mají zdi. Vyberte její světlejší tón, případně sáhněte po jasně bílé. Místnost opticky zvýšíte, pokud trošku barvy ze stěn přetáhnete o několik centimetrů na strop. Další poměrně originální variantou jsou namalované svislé pruhy. Toužíte mít strop i stěny ve stejném barevném kabátku? V takovém případě je vhodný co nejsvětlejší odstín.

Stropy v koupelně i podkroví

Pokud vás trápí nízké stropy v koupelně, obložte je světlými keramickými obklady a kachličky veďte až ke stropu. Oříšek to trochu může být v podkroví se zkoseným stropem. Aby spolu se šikmou plochou fungoval jako celek, vymalujte je stejným odstínem. Použijte k tomu světlé barvy. Tmavé odstíny se zde hodí na nejdelší nešikmou stěnu.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

V podkrovních místnostech vymalujte strop i šikminu stejnou barvu. Tmavé odstíny se hodí výhradně na nejdelší nešikmou stěnuFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Správné umístění záclon

V prostorech s nízkými stropy se vyhněte používání fabionů, tedy oblých přechodů mezi stěnou a stropem. Kvůli nim a dalším dělícím prvkům vypadají stropy nižší a propadlejší do místnosti.

Nepřítelem mohou být také záclony a závěsy. Ty umisťujte na strop, případně těsně pod něj. Lišty, kolejnice či garnýže volte v jeho barvě, aby s ním přirozeně splynuly. Vhodnou volbou jsou záclony a závěsy dlouhé až na zem. Při výběru materiálu se vyhněte všem těžkým a silným a sáhněte po lehčích a jemnějších variantách.

Stropní světlo je nutnost

Významnou roli má i osvětlení. Nikdy si nepořizujte velké lustry, ale vybírejte přisazená stropní světla, případně bodovky. Oba druhy osvětlení se instalují přímo do stropu. Zatímco stropní světla si v klidu poradí i s větší místností, bodovky se hodí hlavně do chodeb nebo na schodiště. Řešením mohou být i zápustná bodová světla umístěná v sádrokartonu, která se stropem přímo splývají.

Stropní světla můžete zčásti nahradit nástěnnými lampami a světly. Nejenže skvěle vypadají, ale navíc u stropu nezabírají žádné místo. Hodí se ale spíše do prostorově větších místností. Světlo vám pomohou šířit také zrcadla. Ta volte úzká, řešená na výšku.

Foto: Artazum, Shutterstock.com

V místnostech s nízkým stropem zapomeňte na velké lustry a dejte přednost světlům umístěných přímo ke stropuFoto: Artazum, Shutterstock.com

Nábytek raději světlý a vertikální

Při koupi nábytku vsaďte na světlé barvy, hladké povrchy a jednoduché minimalistické tvary. Vyhněte se tmavému a těžkému nábytku, výraznému zdobení a reliéfům, zapomeňte i na horizontální (podlouhlý) nábytek, skříňky a police, naopak vhodné je vše vertikální (do výšky). U skříní se poohlédněte po kouscích s vícero užšími dvířky. Dojem vyššího stropu vám pomůže navodit lesklý povrch. Ideální jsou vestavěné sestavy vysoké od podlahy až po strop.

Dekorací si pořiďte méně a dejte přednost vyšším a užším kouskům, jako jsou například na výšku řešené úzké obrazy a vázy.

Reklama

Načítám