Hlavní obsah

Tajemství spokojených párů: 10 věcí, které byste od nich měli odkoukat!

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké je to kouzlo, které dělá partnerství šťastným? Co se skrývá za skutečně fungujícími vztahy, které trvají léta a oba jsou v nich spokojení? Rad a pouček je samozřejmě spousta, ale co milující pár skutečně dělá? Třeba těchto deset věcí.

Článek

Když spolu dva lidé roky žijí, je jasné, že si zažijí šťastné i krušné chvilky. Když jim to ale skutečně klape, i ty těžké momenty spolu překonají. A podle čeho se pozná opravdu spokojené partnerství či manželství? Šťastní lidé spolu prý dělají těchto deset věcí.

1. Společně uléhají i vstávají

Jeden jde spát v devět večer a druhý je vzhůru do tří do rána? Kdepak. Spokojené páry mají podobný biorytmus a do postele chodí většinu dní ruku v ruce. A zrovna tak ráno i vstávají.

Nemusí se to zdát zas tak důležité, ale společné usínání, večerní povídání v posteli i snídaně dělají divy. Navíc – když máte podobný biorytmus, strávíte většinu volných dní skutečně spolu (ne že jeden ho polovinu prospí) a je velká šance, že i na sex budete mít chuť v podobných časech.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Když je jeden vzhůru a druhý spí, zbývá mnohem méně času na povídání i sexFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

2. Vzpomínají

Mají společné zážitky, které si rádi připomenou. Nad albem s fotografiemi se smějí, jak hloupý měli účes, když se poznali, jak se jim ztratily kufry na dovolené v Turecku a jak tenkrát na tom výletě na kolech zabloudili.

Připomínají si nejen chvíle strávené spolu, ale nevědomky i to, kolik toho mají za sebou, co vše už spolu zvládli, překonali a zažili.

3. Dotýkají se

Nemluvíme o sexu, ale o všech těch drobných dotecích, které znamenají jediné – mám tě rád! Jsou to malá objetí, pusy na rozloučenou, držení se za ruku, pohlazení, když vedle sebe ležíte na gauči a sledujete film.

4. Smějí se spolu i sobě

I po letech společného života se umějí vzájemně rozesmát. Mají podobný smysl pro humor a dokážou si dělat legraci i jeden z druhého. O své lásce nijak nepochybují, takže partnerův vtípek na jejich adresu je rozesměje, nikoli urazí.

5. Umějí to i bez moderní techniky

Když jsou spolu a je to možné, zahodí mobily, tablety a počítače. Pokud společně večeří, nekoukají do telefonů, ale povídají si. Na dovolené nemají potřebu postovat fotky na sociální sítě, nemají na to čas, protože se věnují sobě. A když se večer sejdou doma po práci, nesednou k počítači, aby zkontrolovali e-maily, ale proberou, jaký kdo měl den.

6. Dokážou se nudit

Užívat si aktivní chvíle, kdy se něco děje, je celkem snadné. Ale co ty všední dny, které jsou mnohdy jeden jako druhý, plno povinností a žádné vzrušení? Když to dvěma lidem funguje, dokážou se spolu i nudit.

A i v těch obyčejných dnech spolu umějí tu šeď porazit – třeba dobrou večeří, kterou si uvaří, nebo hezkým filmem, jejž si pustí.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Spokojené páry dokážou být jen tak spolu, partneři nepotřebují být neustále vzrušení, pobavení či „strašně šťastní“Foto: nd3000, Shutterstock.com

7. Jedí spolu

Alespoň jednou za den si najdou čas, kdy si spolu sednou ke stolu a najedí se. Je jedno, zda je to snídaně, oběd, nebo večeře. Ale sdílejí tenhle okamžik spolu.

Rozhodně by je nenapadlo, že by si jeden vzal jídlo k televizi a druhý třeba k počítači.

8. Překvapují se

Nemusí to být žádná megalomanská překvapení typu dovolená v Karibiku, bohatě stačí drobnosti. Třeba když vás napadne stavit se v obchodě a koupit k večeři partnerovu oblíbenou rybu, kterou si pak spolu připravíte.

9. Mají společné projekty

Tohle může být cokoli, od cestovatelských plánů přes stavbu domu, budování vlastní firmy nebo výchovu dětí. Je tím prostě myšleno to, že ti dva mají něco, co přesahuje jejich každodennost a má dlouhodobý ráz. Něco, co je na dalších pár let spojuje, do čeho mají oba chuť investovat svůj čas a energii a na co mohou být pyšní.

10. Zvládnou být i bez sebe

Je jedno, zda je to dovolená, na kterou partner vyrazí jen s kamarády, nebo welness pobyt s kamarádkami, nebo třeba jen víkend, kdy jsou partneři odděleni kvůli služební cestě – spokojené páry si důvěřují, nepodezírají se a ani by je nenapadlo, že by ten druhý něco „vyvedl“.

Tak co, děláte alespoň něco z těchto deseti věcí?

Reklama

Související témata:

Načítám