Hlavní obsah

Tažený silvestrovský závin

Hodnocení:
(30)
Foto: Viktorie Hrazdílková
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Blýskněte se letos na Silvestra netradičním taženým závinem na slano, který narozdíl od závinu z listového těsta neobsahuje téměř žádný tuk.

Ingredience pro:
1 závin
Na těsto
  • 300 g hladké mouky 00
  • 150 ml vody
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce octa
  • 1 špetka soli
Na náplň
  • 4 lžíce rajčatové passaty
  • 1 lžička oregana
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g dušené šunky
  • 100 g plátkového sýra
  • 3 lžíce kukuřice
  • 2 ks rajčat
  • 1 ks červené papriky
  • sůl
  • pepř
  • vejce na potření
Článek

Postup

Krok 1: Začněte přípravou těsta. Smíchejte vlažnou vodu, mouku, vejce, ocet a sůl a zpracujte rukama ve vláčné nelepivé těsto.

Krok 2: Ke konci hnětení s těstem několikrát bouchněte o stůl, aby se z něj dostal přebytečný vzduch. Takto zpracované těsto nechejte odležet zabalené v mikrotenovém sáčku minimálně 10 minut. 

Krok 3: V mezičase si připravte náplň: passatu (pasírovaná rajčata) smíchejte s oreganem, prolisovaným česnekem a pepřem a solí. Také si nakrájejte rajčata na plátky a papriku na kostičky.

Krok 4: Odleželé těsto začněte vytahovat na pomoučené utěrce. Těsto vytahujte rukama opatrně do stran – postupujte od středu ke krajům a dejte si záležet na tom, aby i okraje byly tenké (nebo je pak můžete nožem odříznout). Pokud se těsto protrhne, nastavte ho.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Závin je jednoduchý, za chvíli hotový a počítejte s tím, že na silvestrovském stole se moc dlouho neohřeje

Krok 5: Vytažené těsto následně potřete dochucenou passatou, poklaďte plátky šunky, sýru, plátky rajčat a posypejte kukuřicí a paprikou. 

Krok 6: Těsto následně pomocí utěrky zaviňte, položte na plech s pečicím papírem, pomažte rozšlehaným vejcem a propíchejte párátkem. Závin dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 30 minut do zlatova. Po upečení nechejte vychladnout a poté krájejte. 

Na Silvestra by neměly chybět ani chlebíčky, tak si zkuste letos upéct domácí veku a připravte si k ní i luxusní domácí pomazánky.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek