Hlavní obsah
3,3
(30)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Blýskněte se letos na Silvestra netradičním taženým závinem na slano, který narozdíl od závinu z listového těsta neobsahuje téměř žádný tuk.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml vody
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 4 lžíce rajčatové passaty
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g šunky
  • 100 g plátkového sýra
  • 3 lžíce kukuřice
  • 2 ks rajčat
  • 1 ks červené papriky
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou těsta. Smíchejte vlažnou vodu, mouku, vejce, ocet a sůl a zpracujte rukama ve vláčné nelepivé těsto.

02.

Ke konci hnětení s těstem několikrát bouchněte o stůl, aby se z něj dostal přebytečný vzduch. Takto zpracované těsto nechejte odležet zabalené v mikrotenovém sáčku minimálně 10 minut. 

03.

V mezičase si připravte náplň: passatu (pasírovaná rajčata) smíchejte s oreganem, prolisovaným česnekem a pepřem a solí. Také si nakrájejte rajčata na plátky a papriku na kostičky.

04.

Odleželé těsto začněte vytahovat na pomoučené utěrce. Těsto vytahujte rukama opatrně do stran – postupujte od středu ke krajům a dejte si záležet na tom, aby i okraje byly tenké (nebo je pak můžete nožem odříznout). Pokud se těsto protrhne, nastavte ho.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Závin je jednoduchý, za chvíli hotový a počítejte s tím, že na silvestrovském stole se moc dlouho neohřejeFoto: Viktorie Hrazdílková

05.

Vytažené těsto následně potřete dochucenou passatou, poklaďte plátky šunky, sýru, plátky rajčat a posypejte kukuřicí a paprikou. 

06.

Těsto následně pomocí utěrky zaviňte, položte na plech s pečicím papírem, pomažte rozšlehaným vejcem a propíchejte párátkem. Závin dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 30 minut do zlatova. Po upečení nechejte vychladnout a poté krájejte. 

Na Silvestra by neměly chybět ani chlebíčky, tak si zkuste letos upéct domácí veku a připravte si k ní i luxusní domácí pomazánky.

Reklama

Související témata:

Načítám