Článek
Postup
Krok 1: Začněte přípravou těsta. Smíchejte vlažnou vodu, mouku, vejce, ocet a sůl a zpracujte rukama ve vláčné nelepivé těsto.
Krok 2: Ke konci hnětení s těstem několikrát bouchněte o stůl, aby se z něj dostal přebytečný vzduch. Takto zpracované těsto nechejte odležet zabalené v mikrotenovém sáčku minimálně 10 minut.
Krok 3: V mezičase si připravte náplň: passatu (pasírovaná rajčata) smíchejte s oreganem, prolisovaným česnekem a pepřem a solí. Také si nakrájejte rajčata na plátky a papriku na kostičky.
Krok 4: Odleželé těsto začněte vytahovat na pomoučené utěrce. Těsto vytahujte rukama opatrně do stran – postupujte od středu ke krajům a dejte si záležet na tom, aby i okraje byly tenké (nebo je pak můžete nožem odříznout). Pokud se těsto protrhne, nastavte ho.
Závin je jednoduchý, za chvíli hotový a počítejte s tím, že na silvestrovském stole se moc dlouho neohřeje
Krok 5: Vytažené těsto následně potřete dochucenou passatou, poklaďte plátky šunky, sýru, plátky rajčat a posypejte kukuřicí a paprikou.
Krok 6: Těsto následně pomocí utěrky zaviňte, položte na plech s pečicím papírem, pomažte rozšlehaným vejcem a propíchejte párátkem. Závin dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte přibližně 30 minut do zlatova. Po upečení nechejte vychladnout a poté krájejte.
Na Silvestra by neměly chybět ani chlebíčky, tak si zkuste letos upéct domácí veku a připravte si k ní i luxusní domácí pomazánky.