Hlavní obsah

Proč (ne)slavit silvestr: Připít novému roku, nebo jít spát?

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Co děláš na silvestra? Nic, proč? A následuje překvapený výraz. Protože neslavit konec roku je pro mnohé naprosto nepředstavitelné. Slaviči a neslaviči by se sobě měli v tento den vyhýbat – ke svému postoji mají totiž vlastní důvody.

Článek

Blíží se konec roku a s tím i rozhodnutí, zda slavit, nebo neslavit silvestr. Tak jako buď milujete, nebo nenávidíte rozinky a fandíte buď Spartě, nebo Slavii, mají lidé jasno i v této oblasti. Někteří se nemůžou dočkat dalšího legendárního večírku, jiní zase vrčí, že jim zase budou ohňostroje rušit spánek.

Víte, jak a proč se oslavoval konec roku v minulosti, jaké jsou nejčastější důvody antisilvestrovců a co naopak na silvestrovských oslavách zbožňují „party animals“?

Silvestr a jeho tradice

Víte, proč má poslední den v roce svátek právě Silvestr? Tradice sahá do roku 335, kdy 31. prosince zemřel papež Silvestr I., později svatořečený. Za jeho pontifikátu došlo k proměně pohanského Říma na křesťanský, vyrůstaly nejvýznamnější římské chrámy a začala zlatá církevní éra.

Oslavy v minulosti nevypadaly jako dnes. V knize Vánoční tradinář se například píše, že dříve lidé na venkově vnímali poslední den v roce jako přelomový. Odháněli různými způsoby zlé síly a čistili příbytek od všeho zlého. Nesmělo se věšet prádlo, aby duše zemřelých a jiné nadpřirozené bytosti skrze něj nepřivodily někomu nemoc či smrt.

A protože podobné přitahuje podobné, tak byli naši předkové veselí a slavili. A také bilancovali: na konci roku se dbalo na čistý stůl a štít, tedy na dokončení práce a vrácení peněz i vypůjčených věcí.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Věšet prádlo? Po celý rok je to bezpečné, ale na silvestra dost riskujeteFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Proč slavit konec roku? 

Někdo během silvestrovských oslav vzdává hold roku končícímu, někdo oslavuje příchod toho nového. Je to v podstatě jedno. Jestli máte náladu a máte kolem sebe lidi, se kterými je vám dobře, jen do toho.

1. Někdo pojímá silvestr jako party a pro tu není třeba hledat speciální důvod. Hezky se obléct, nachystat si dobroty, zábavné společenské nebo deskové hry a vychlazené bublinky, to je prima program. Pamatujete se ještě, jaké to bylo, slavit konec roku v baru? Ač protiepidemická opatření v tuhle chvíli říkají, že to možné je, mnozí už definitivně najeli na vlnu domácích oslav.

2. Oslava nového začátku. Není třeba se zpít do němoty, ale oslavit nový začátek je i z psychologického hlediska důležité. A lidé, kteří konec roku berou jako běžný den, se o tento významný předěl ochuzují.

3. Shrňte si uplynulý rok, připomeňte si úspěchy a pochvalte se za to, co se vám povedlo. Z chyb a pádů zkuste vyjít poučení. Nemusíte dělat seznam předsevzetí, ale plány na další rok si v hlavě stanovit můžete. Ať je na co se těšit a na čem pracovat!

Foto: Yulia Grigoryeva, Shutterstock.com

Připít si s přáteli, dobře se pobavit a zvesela se rozloučit se starým rokem... A proč ne?Foto: Yulia Grigoryeva, Shutterstock.com

Důvody, proč silvestr ignorovat

Jsou lidé, kteří obecně neradi slaví, a být ve větší společnosti je jim nepříjemné. Pak je jasné, proč se silvestrovského juchání neúčastní. Ale existují i další, spíše individuální důvody...

1. Nemáte s kým slavit nebo toužíte po klidu. Je zcela pochopitelné, že žijete-li sami, jste single, ovdověli jste a nemáte ani partu přátel, velké oslavy vás nelákají. Když řeknete, že budete na silvestra sami doma, dostane se vám obvykle mnoha soustrastných výrazů. To přece nejde, to značí strašnou osamělost! Ale mnoho lidí si to právě takto užívá a jediné, co jim kazí náladu, je právě názor okolí, které samotu vnímá jedině jako prohru...

2. Po Vánocích jste bez peněz. Vánoční dárky i svátky celkově představují velký zásah do rodinného rozpočtu a někomu se možná nechce utrácet další peníze za drahé pití nebo jídlo, ať už v restauraci, nebo doma.

3. Neholdujete alkoholu a nebaví vás novoroční kocovina. Být jediný střízlivý ve stále opilejší společnosti není nic skvělého. Jasně, umíte se bavit i bez alkoholu, ale není to ono. Vám připadají připité historky čím dál trapnější, vy se ostatním zdáte čím dál nudnější. Navíc nadměrné pití často vede k diskusím a hádkám, vytahují se staré křivdy...

4. Vadí vám juchání na povel. Mnozí vnímají slavení silvestra jako příliš umělé. Konec roku pro ně není speciální příležitost, mají za sebou spoustu vánočních setkání a oslav a do další se jim nechce.

Reklama

Načítám