Hlavní obsah

Smrt Luka Perryho (52): Tyto herce s ním pojí stejný osud!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Když se řekne Luke Perry, vybaví se člověku seriál Beverly Hills 90210. Dylan, Brenda, Donna a Brandon. A také vzpomínky na 90. léta, kdy byl tento fenomenální seriál vysílán. I když se smrtí Luka Perryho neodešel pouze Dylan, lidé si herce budou vždycky vybavovat zejména v této roli.

Článek

Ačkoliv venku se probouzí jaro, letošní rok působí zatím dost mrazivě. V posledních pár dnech zemřelo totiž několik umělců, jejichž věk odchodu vůbec neodpovídal. Minulý týden to byl po těžké nemoci Jiří Pomeje (†54), včera zpěvák kapely Prodigy Keith Flint (†49) a také Luke Perry.

Herec zemřel v 52 letech na následky silné mrtvice, která ho ranila minulý týden. Bylo to ve stejný den, kdy televize Fox oznámila, že v létě odvysílá reboot seriálu Beverly Hills 90210 (1990–2000). V něm hrál Luke Perry Dylana McKaye. Role hezouna, která ho proslavila, se pro něj stala osudovou.

Od té doby se objevil ve filmech Pátý element (1997) a 8 sekund (1994) nebo v seriálech Oz (1997–2003), Tělo jako důkaz (2011–2013) či Riverdale (2017). Ačkoliv mladší generace znala herce zejména z posledního zmíněného seriálu, který se inspiroval osudy komiksových postav vydavatelství Archie Comics, Luke Perry zůstane navždy Dylanem. Stejně jako tito další herci, kteří mohou hrát cokoliv, ale definovat je už vždycky bude jediná ikonická role.

Foto: Profimedia.cz

Luke Perry zemřel na silnou mrtvici v pouhých dvaapadesáti letechFoto: Profimedia.cz

Jim Parsons (45): Sheldon Cooper

Jim Parsons se objevil v seriálech Soudkyně Amy (1999–2004), Ed (2000) nebo ve filmech Procitnutí v Garden State (2004) a Škola svádění (2006). Když se však vysloví jeho jméno nebo ho člověk spatří na fotografii, jako první se každému vybaví Sheldon Cooper, otravný fyzik ze seriálu Teorie velkého třesku (2007–současnost). Tento sitcom by měl letos skončit a Jim Parsons se už nyní věnuje novému seriálu Bless Her Heart o rodině z Texasu, jehož je producentem. Komediální série je prý částečně inspirována Parsonsovým životem.

Foto: Profimedia.cz

Jim Parsons už zřejmě navždy zůstane v první řadě Sheldonem CooperemFoto: Profimedia.cz

Anthony Perkins (†60): Norman Bates

Umělec se nemusí objevovat pravidelně na obrazovkách v seriálu, aby si jej lidé zafixovali jako herce jedné role. Například Anthony Perkins hrál v desítkách filmů a objevoval se pravidelně na divadelních prknech, fanoušci si ho však pamatují skoro výhradně jako vyšinutého vraha Normana Batese z filmu Alfreda Hitchcocka (†80) Psycho (1960). Roli zahrál tak přesvědčivě, že ze stínu této postavy už nikdy nevystoupil.

Foto: Profimedia.cz

Šílený výraz, který měl Anthony Perkins jako Norman Bates, mu už nikdo neodpáralFoto: Profimedia.cz

Michèle Mercier (80): Angelika

Jediná role se stala prokletím i pro francouzskou herečku Michèle Mercier. Že vám tohle jméno nic neříká? Pak to jen potvrzuje předchozí slova. Není to totiž nikdo jiný než slavná Angelika! Ačkoliv ji role proslavila, zároveň ji v životě velice ovlivnila – a ne vždy pozitivním způsobem. „Markýza andělů“ později v rozhovorech říkala, že to bylo jako prokletí. Muži chtěli Angeliku, nikoliv Michèle. A hrát mohla jakékoliv jiné role, tuto však už nic nepřekonalo.

Foto: Profimedia.cz

Představitelka Angeliky si později stěžovala, že muži chtějí markýzu andělů, nikoliv ji samotnou Foto: Profimedia.cz

Rowan Atkinson (64): Mr. Bean

Být hercem jedné role může být opravdu prokletí. Zvlášť pokud jde o tak signifikantní postavu, jako je popleta a věčný samotář Mr. Bean. Ztvárnil ho britský herec Rowan Atkinson, jehož škála výrazů a grimas snad nezná konce. Ačkoliv předtím i později hrál v několika dalších seriálech i filmech a exceluje na divadelních prknech, jeho tvář bude vždycky spojována s popleteným Britem. On sám v rozhovorech přiznává, že roli miluje a nesnáší zároveň. Není se čemu divit.

Foto: Profimedia.cz

Rowan Atkinson je sice znamenitý divadelní herec, pro diváky ale zůstane zřejmě navždy Mr. BeanemFoto: Profimedia.cz

Daniel Radcliffe (29): Harry Potter

Ze stínu své nejikoničtější role těžko vystupuje i Daniel Radcliffe. Do paměti fanoušků se zapsal jako kouzelnický učeň Harry Potter, jehož ztvárnil hned v osmi filmech. Mladý herec se svoji kariéru neustále snaží rozvíjet a pracuje na sobě, v Británii je hojně obsazován v divadelních inscenacích, lidé však o něm stejně vždycky mluví jako o Harrym Potterovi.

Foto: Profimedia.cz

Když někdo hovoří o herci Danielu Radcliffovi, mluví o něm často jako o „tom Harrym Potterovi“Foto: Profimedia.cz

Pavel Kříž (57): Štěpán Šafránek

Kolikrát asi slyšel Pavel Kříž od žen, aby jim zarecitoval nějakou básničku? I on se stal „obětí“ jedné role, a to Štěpána Šafránka z filmové série Dušana Kleina (79) o básnících. Ačkoliv jej tato role proslavila, zároveň ho zaškatulkovala a těžce se mu z ní posléze dostávalo ven.

Foto: Profimedia.cz

Pro Pavla Kříže (vpravo) byla osudnou role Štěpánka Šafránka ve filmech o básnících. V jednom z pokračování, Jak básníci neztrácejí naději (2004), si zahrál i Lukáš Vaculík (56) Foto: Profimedia.cz

Sledovali jste seriál Beverly Hills 90210?

Reklama

Načítám