Hlavní obsah

Znáte je všechny? Tyhle hity frčely v roce 2000

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten pocit, když někdo pustí starou pecku, a skoro všichni v místnosti se dají do zpěvu, zná určitě mnoho lidí. Tedy spíš ti dříve narození. Jaké pecky frčely před dvaceti lety, na přelomu tisíciletí?

Článek

Co se týče hudby, byl přelom tisíciletí mimořádně plodným obdobím. Vzniklo mnoho světových i tuzemských hitů, které se hrály na každé diskotéce a populární jsou dodnes. Které si pamatujete?

Tu Veneno

Za svoji popularitu v Česku vděčí uruguayská herečka Natalia Oreiro (43) telenovele Divoký anděl, která se u nás vysílala mezi lety 1999 a 2000. Ústřední píseň Cambio Dolor (1998) se stala hitem a herečka se začala víc prosazovat i jako zpěvačka. V roce 2000 vydala úspěšný singl Tu Veneno, který byl součástí stejnojmenného alba. Za album získala několik platinových desek.

Foto: Profimedia.cz

Hvězda telenovel několikrát zavítala i do České republikyFoto: Profimedia.cz

Oops!... I Did It Again

V souvislosti s písní popové princezny Britney Spears (38) si většina lidí určitě vybaví videoklip s červeným latexovým oblečkem, ve kterém blondýnka pěje o tom, že si zase zahrávala se srdcem svého milého. Píseň ve své době dominovala hitparádám a i dnes ji lze občas slyšet z rádia. Nominaci na Grammy ovšem neproměnila.

Foto: Shutterstock.com

Popová princezna byla v roce 2000 na vrcholu popularityFoto: Shutterstock.com

Bye Bye Bye

Rok 2000 to byla ještě doba, kdy zpěvák Justin Timberlake (39) působil v chlapecké kapele 'N SYNC. Rozpad a jeho odchod na sólovu dráhu dráhu přišel v roce 2002. Ještě před tím ale stihli 'N SYNC vydat pecku s názvem Bye Bye Bye, která popisuje konec vztahu mezi mužem a ženou. Cena Grammy ale písni o vlásek unikla. (Pamatujete si i další boy bandy? )

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Lance Bass (41), Joey Fatone (43), Justin Timberlake (39), Chris Kirkpatrick (48), JC Chasez (44)Foto: Profimedia.cz

Beautiful Day

A kdo že tu Grammy chlapcům těsně vyfoukl? Šlo o píseň Beautiful Day irské rockové kapely U2. Dodnes jde o jeden z jejich největších hitů. Autorem textu je zpěvák Bono (60). Píseň je o muži, který ztratil téměř všechno, ale nachází radost v tom, co mu ještě zbylo. Pro kapelu byl tento úspěch velkou vzpruhou a vynahradila jim zklamaní z předchozího alba Pop (1997).

Foto: Profimedia.cz

Frontman kapely je autorem většiny textů Foto: Profimedia.cz

Music

Oblíbenou diskotékovou odrhovačkou se stala také skladba s názvem Music ze stejnojmenného alba od Madonny (62). Její vznik inspirovala zpěvaččina návštěva koncertu Stinga (68). O příliš přirozenou hudbu se nejedná. Madonniny vokály byly různě elektronicky upravovány, ale kritici i běžní posluchači jásali.

Foto: Profimedia.cz

V době natáčení klipu byla zpěvačka těhotná se synem, kterému dala jméno Rocco (20)Foto: Profimedia.cz

Zrcadlo

Z alba Jizvy lásky z roku 2000 pochází píseň Zrcadlo s chytlavou melodií i textem. Šlo o druhé studiové album zpěváka Petra Muka, který se v roce 2010 předávkoval kombinací alkoholu a léků. Historie textu je ale delší. Původním interpretem byl v roce 1969 Karel Černoch (†64), Muk ho ale o mnoho let později požádal, jestli by nemohl skladbu přezpívat v popovějším duchu. Černoch souhlasil, a prý mu to dokonce udělalo radost. A nová verze se stala možná ještě známější než originál.

Foto: Profimedia.cz

Letos by zpěvák oslavil 55. narozeninyFoto: Profimedia.cz

Most přes minulost

Některé písně z muzikálů překročí divadelní prkna a dostanou se i na pravidelný playlist rádií. Příkladem z dřívějška je skladba z muzikálu Johanka z Arku s názvem Most přes minulost. Za vznikem stojí skladatelské duo Gabriela Osvaldová (67) a Ondřej Soukup (69). Píseň v podání několikanásobné zlaté slavice Lucie Bílé (54) zaslechnete v rádiích občas i dnes. V roce 2001 dostala zpěvačka za svůj výkon v muzikálu cenu Thálie.

Foto: Takhle se Lucie Bílá radovala ze získané Thálie, Profimedia.cz

Takhle se Lucie Bílá radovala ze získané ThálieFoto: Takhle se Lucie Bílá radovala ze získané Thálie, Profimedia.cz

Dlouhá noc

Album Vodopád z roku 2000, na němž najdete i megahit Dlouhá noc, je považováno za jeden z milníků kariéry Heleny Vondráčkové (73). Deska se skvěle prodávala, zpěvačka se přiblížila mladšímu publiku a začala vystupovat na diskotékách, kam se skladba skvěle hodila. Hudbu napsal Michal David (60) a text Hana Sorrosová (61).

Foto: Profimedia.cz

Helena Vondráčková se stala královnou diskotékFoto: Profimedia.cz

Načítám