Hlavní obsah

Test italských omáček sugo: Liší se kupované od domácích?

Foto: thinsktock

Vyzrálá a chuťově bohatá rajčata se hodí na přípravu klasické italské omáčky sugoFoto: thinsktock

Reklama

Červená omáčka sugo je stálicí italské kuchyně, bez které se neobejdou skoro žádné těstoviny a pizza. Zajímalo nás, jaké druhy lze koupit na našem trhu i jak si ji vyrobit doma a z jakých surovin.

Článek

Jestli jste milovníky italských specialit, bez omáčky sugo se neobejdete. Prostudovali jsme za vás složení některých hotových omáček i základní suroviny na jejich přípravu. Posuzovali jsme čtyři hotové omáčky a tři druhy protlaků nebo rajčatového pyré, které můžou být základem, pokud si chcete sugo udělat doma.

Základní recept na sugo

Sugo se vaří z konzervovaných nebo zavařovaných rajčat, můžete ho udělat i půl na půl s čerstvými rajčaty, ale pak by to měla být ta vyzrálá, ideálně v bio kvalitě. Do klasické verze suga nepatří koření, kromě stroužku česneku a bazalky nebo jiných bylinek.

Suroviny pro 4 osoby: 500 ml konzerva rajčatového pyré nebo krájených rajčat, stroužek česneku, asi půl kostky bujonu bez éček nebo sůl, olivový olej.

Postup: Do hrnce dejte olivový olej, na kterém orestujte stroužek česneku. Pak přidejte rajčata, bujon nebo sůl a nechejte jen tak probublávat asi patnáct minut, nemíchejte. Až se odpaří přebytečná šťáva, ochutnejte omáčku. Měla by mít hustší konzistenci a neměla by být moc kyselá. Bylinky (nebo parmezán) se do ní přidávají, až když je hotová. Cena takto připraveného suga začíná u asi 20 Kč.

I když je příprava jednoduchá, můžete se jí vyhnout nákupem již hotových omáček. Na trhu jsme pro vás našli několik variant.

Pizzasauce aromatizzata, Mutti

Pasterovaná omáčka na pizzu s bylinkami. Složení:rajčata (99,2 %), sůl, bazalka (0,05 %), oregano (0,04 %), cibule (0,03 %), přírodní aroma, 400 g za 34,90 Kč

Hodnocení:Ve výrobku není nic, co byste si do něj nedali i při domácí přípravě, žádné umělé přísady, takže ho lze doporučit.

Foto: archiv redakce

Pizzasauce aromatizzata MuttiFoto: archiv redakce

Rajčatová omáčka s hříbky, Granoro

Složení: rajčatová dřeň, olivový panenský olej extra virgine, sušené hříbky 5 %, cibule, mrkev, česnek, bazalka, petržel, černý pepř, sůl 3 %. Neobsahuje konzervanty ani regulátory kyselosti, 370 g za 64 Kč.

Hodnocení: Jak je již uvedeno ve složení, i v tomto případě se výrobek obešel zcela bez umělých přísad. Na vyšší cenu má vliv použití hříbků – i když je jich ve složení jen 18,5 gramu, stejně by vás přišly na cenu kolem 30 Kč. I proto můžeme hotovou směs doporučit jako kvalitní i cenově výhodnou.

Foto: archiv redakce

Rajčatová omáčka s hříbkyFoto: archiv redakce

Sugo al Basilico, La Torrente

Sterilováno. Složení: krájená rajčata 94 %, olivový olej 2,5 %, cibule, čerstvá bazalka 1,2 %, jedlá sůl, regulátor kyselosti: kyselina citronová, 360 g za 91,90 Kč

Hodnocení: I tady je složení v pořádku a nemáme proti němu výhrady, ale musíme se pozastavit nad cenou. Na obalu není žádná informace o tom, že by šlo o bio rajčata, nebo něco, co by vysvětlovalo takovou částku – čerstvá bazalka asi důvodem nebude.

Foto: archiv redakce

Sugo al BasilicoFoto: archiv redakce

Omáčka na těstoviny, Bio Familia

Pasterizovaná omáčka. Složení:bio rajčata 99,3 %, mořská sůl, bazalka bio, 550 g za 70 Kč

Hodnocení:Kvalitní složení bez jakýchkoli umělých přísad, ještě ve kvalitě bio a za přijatelnou cenu. Můžeme doporučit.

Foto: archiv redakce

Omáčka na těstoviny bioFoto: archiv redakce

Rajčatové pyré

Základem omáčky může být i rajčatové pyré, proto jsme také zapátrali v jeho složení.

Tomato Purée, Value Tesco

Zpracovaná zelenina, protlak, zahuštěný, pasterováno. Složení:neuvedeno, 190 g za 13,50 Kč

Hodnocení:Na obalu jsme nenašli žádné složení, a když jsme ho hledali na stránkách Teska, našli jsme informaci, že na výrobu 100 g protlaku bylo použito 5–6 kg rajčat, což je mírně řečeno hloupost. Je také trochu zmatek v tom, co vlastně kupujete – v názvu je purée, ale v překladu protlak, což jsou vlastně dva rozdílné druhy zpracování. Navíc tento nesoulad a rozpory trvají již několik let, protože jsme na ně upozorňovali již v roce 2012 v článku Test rajčatových protlaků a pyré. Pořád jíte shnilou zeleninu!.

Foto: archiv redakce

Tomato PuréeFoto: archiv redakce

Rajčatové pyré, Valfruta

Pasterovaná zelenina. Složení:rajčata, jedlá sůl, 500 g za 39,90 Kč

Hodnocení:Složení neudává, kolik procent rajčat ani soli v něm je. V popisu je údaj, ale pouze v chorvatštině, že obsahuje minimálně 7 % sušiny. Přes tyto podstatné výhrady je za složení jasné, že zde nejsou obsaženy žádné chemické konzervanty.

Foto: archiv redakce

Rajčatové pyréFoto: archiv redakce

Rajčata loupaná – pasírovaná, Giana

Pasírovaná loupaná rajčata. Zpracované zelenina, Sterilováno. Složení:pasírovaná loupaná rajčata (99,5 %), jedlá sůl, regulátor kyselosti: E 330. 500 g za 19,90 Kč.

Hodnocení: Vybrali jsme schválně dva výrobky, které jsou stejně balené, velmi podobně vypadají díky motivu na obalu, ale liší se cenou – varianta od Giany je o polovinu levnější. Na složení se to ale nepodepisuje – zmíněné E 330 je kyselina citronová, tedy nic, co byste museli řešit natolik, abyste raději zaplatili dvojnásobek.

Foto: archiv redakce

Rajčata loupaná – pasírovanáFoto: archiv redakce

Výsledek testu

Pokud máte rádi italskou kuchyni, pak zapomeňte na kečup, ale začněte používat místo něj sugo – nemusíte se bát hotových omáček, ale neuděláte chybu ani v případě, že si je vyrobíte doma. Pak zvolte protlak nebo pyré, ve kterých je co největší podíl rajčat a výrobce se vám nestydí na obalu sdělit co nejvíc podrobností o složení.

Využíváte v kuchyni omáčku sugo? Napište nám svůj oblíbený recept, ve kterém nesmí chybět.

Reklama

Načítám