Hlavní obsah

Tipy na víkend: Běh pro Paraple a za vínem na Hrad

Foto: atsurkan, Shutterstock.com

Foto: atsurkan, Shutterstock.com

Reklama

Už jste to skoro vzdali s babím létem a začali ze skříní tahat zimní bundy a čepice? Ještě dejte září šanci, čeká nás sice trochu chladný, ale slunečný víkend. A my pro vás máme zajímavé tipy na akce venku i pod střechou.

Článek

Po horkých letních dnech a nečekané zimě na začátku září se zase můžete těšit na příjemné teploty a jen velmi občasné přeháňky. Přichází prostě to správné září a ideální počasí na víkendový výlet nebo sport venku.

V sobotu má být zpočátku oblačno, ojediněle přeháňky. Během dne bude od severu oblačnost ubývat na polojasno až skoro jasno. Očekávejte nejnižší noční teploty 14 až 10 °C, na severu až 8 °C, nejvyšší denní teploty 16 až 20 stupňů. A v neděli to bude ještě lepší: jasno až polojasno, nejnižší noční teploty 7 až 3 °C, ojediněle přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty čekejte 19 až 23 °C.

Foto: Mapy.cz

Foto: Mapy.cz

Běh pro Paraple již podvacáté

V sobotu v Malešickém parku odstartuje ve dvě odpoledne jubilejní dvacátý ročník charitativního Běhu pro Paraple. Kromě sportu pro dobrou věc se můžete těšit i na Báru Polákovou a písničkáře Juraje Hnilicu. Běh slavnostně odstartuje Zdeněk Svěrák, zakladatel Centra Paraple, které již 25 let pomáhá lidem s poraněním míchy. Pro nejmenší bude připraven tvořivý stan, skákací hrad, vozítkové hřiště nebo divadlo Zvoneček.

Foto: Behproparaple.cz

Proběhněte se v krásném parku a podpořte dobrou věcFoto: Behproparaple.cz

Kam v Praze na víno

Ač Praha není zrovna vinařská oblast, pár vinic se tu najde. O víkendu můžete navštívit 14. ročník Vinobraní na Pražském hradě. A co bude v nabídce? Čerstvá hroznová šťáva vylisovaná na replice historického ručního lisu, moravský burčák, degustace vín a prodejní ochutnávka. Hrát, zpívat a tančit budou folklorní soubory z Kyjovska a pro rodiny s dětmi je připravena naučná interaktivní soutěž s expozicí Příběh Pražského hradu.

Foto: Grisha Bruev, Shutterstock.com

Užijte si Letohrádek královny Anny se sklenkou dobrého vínaFoto: Grisha Bruev, Shutterstock.com

Nebe nad Lucernou

Máte rádi pohled na Prahu z výšky? Do konce října lze každou sobotu, neděli a pondělí od patnácti hodin navštívit střechu Lucerny a prohlédnout si výstavu o rodině Havlových a o budování i historii Lucerny. Střecha se proměnila v otevřenou zahradu, tak si přijďte přivonět k citrusům a fíkovníkům a podívat se, jak rostou olivy nebo granátová jablka. Secesní palác Lucerna z roku 1920 je protkaný složitou sítí pasáží, jež propojují Vodičkovu a Štěpánskou ulici. Na střechu se dostanete po schodišti nebo páternosterem.

Foto: FB Střecha Lucerny

Není střecha jako střecha! Z Lucerny je výhled a zároveň se tu společensky žijeFoto: FB Střecha Lucerny

Za ježkem v kleci do Brna

Máte rádi hlavolamy a chcete si potrápit mozek? Letohrádek Mitrovských v Brně připravil interaktivní výstavu Svět hlavolamů, kde jsou k vidění a rozluštění jak nejstarší hlavolamy světa zpracované výtvarnicí Věrou Tataro (Ramsesova hvězda, Dürerův čtverec...), tak i klasické retro hlavolamy – např. Rubikova kostka. Více než 120 exponátů z různých materiálů si můžete prohlédnout a zhruba třetinu i vyzkoušet: obří ježek v kleci čeká, až ho vyndáte. Takže šikovné ruce a chytrost s sebou. Výstava končí 17. listopadu.

Foto: atsurkan, Shutterstock.com

Za jak dlouho si poradíte s Rubikovou kostkou?Foto: atsurkan, Shutterstock.com

Slámu pro všechny!

V Kutné Hoře se o víkendu koná již druhý ročník Slámohraní a bude opravdu velké, dokonce největší! Největší slámový svět v České republice. Těšte se na víkend plný her a slámy pro celou rodinu. Malí i velcí si užijí obří hrad a bludiště (samozřejmě ze slámy), country hudbu, hry a tvoření, občerstvení i překvapení. Akce probíhá vždy odpoledne na louce v Sedlci. Chcete si v Kutné Hoře užít celý den? Zavítejte třeba do Galerie Středočeského kraje, kde je kromě několika výstav i zajímavá vizuální herna.

Foto: FB Slámohraní

V Kutné Hoře dostane o víkendu rčení „čouhá mu sláma z bot“ nový rozměrFoto: FB Slámohraní

Trocha napětí na sobotní odpoledne

Rádi si o víkendu odpočinete u knížky? Pak vám doporučíme novinku anglické spisovatelky Sharon J. Bolton, autorky tajuplné beletrie, detektivek a thrillerů. Rakvář, napínavá kniha nakladatelství Domino, vás vtáhne do případu dětí pohřbených zaživa. Vraha odhalila a do městečka vrátila klid mladá vyšetřovatelka. Jenže po 30 letech se zdá, že možná chytila nepravého a bude muset hrabat hlouběji – už ne na hřbitově, ale v minulosti. Vyšetřovatelka Florence Lovelyday už sice nemusí bojovat s pohrdáním starších kolegů a s černou magií, ale v ohrožení je i její syn.

Foto: Databazeknih.cz

Nechte se očarovat a zjistěte, jestli Rakvář dokončil své díloFoto: Databazeknih.cz

Nalákali jsme vás na některou akci? Nezapomeňte kontrolovat počasí

Reklama

Načítám