Hlavní obsah

Rozečetly jste se přes léto? Udržte tempo, máme pro vás tipy

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Reklama

Během letní dovolené jste četli jako o život a připomněli si, jaké je to ztratit pojem o čase a prožívat osudy hrdinů krásné literatury? To, že léto a volnější dny končí, neznamená, že se musíte vrátit jen ke čtení časopisů a zpráv na mobilu.

Článek

Podařilo se vám během letní dovolené přečíst pěkných pár knih? Byla by škoda nepokračovat! Navíc léto zdaleka nekončí, čekají nás pozdně letní tropy. Máme pro vás tipy na humorné, napínavé i inspirativní knihy, které by vaší pozornosti neměly ujít.

Beru to na sebe: Lucie Šilhová

Chcete se smát až budete brečet? Autorka s odzbrojujícím humorem ukazuje, o čem je rok v životě ženy (leden například o nákupu permice do fitka, kterou necháte propadnout, červen o promenádě v plavkách, na kterou máte plavky, ale ne tělo).

Dočtete se, co si ženy myslí, ale nikdy to neřeknou nahlas (co je nejlepší na sexu po dvaceti letech, jaký je rozdíl mezi testosteronem a těstosteronem a proč je dovolená v Mexiku k padesátinám ideální).

Dozvíte se, že než dozrajete k nadhledu, rozšíří se vám kromě obzorů i boky (a pak je to prostě prdel). Důležité je udržet si humor a mít co probírat u dvou a více lahví prosecca. Lucie Šilhová se představí jako žena bez make-upu, iluzí a krajek.

Foto: Nakladatelství motto

Beru to na sebe, Lucie Šilhová, nakladatelství Motto, 224 stranFoto: Nakladatelství motto

Sněžný měsíc: Michaela Klevisová

Královna české detektivky nás zavede do beskydského městečka Kotlová, kde každý obyvatel má co skrývat. Někdo si pomocí peněz kupuje domy a věrnost, někdo se rozhodl chránit lesy za každou cenu a jít i přes mrtvoly. A pak začnou umírat lidé...

Povolán je pražský detektiv Bergman, který má přijít na to, zda vražda pražské realitní agentky souvisí s tou v Kotlové. Jestli máte pocit, že dnes je v detektivním žánru přecpáno, tak vězte, že Klevisová na to jde trochu jinak. Nejdřív představí všechny postavy, aby se zjistilo, že vrahem může být téměř kdokoli. A vy pak můžete při vyšetřování držet s kriminalistou krok, protože Kotlovské trochu znáte.

Foto: Nakladatelství motto

Sněžný měsíc, Michaela Klevisová, nakladatelství Motto, 272 stranFoto: Nakladatelství motto

Můj příběh: Michelle Obama

Zajímavých životopisů vychází spousta, ale těch opravdu inspirativních jen pár. Můj příběh od bývalé první dámy Spojených států amerických k nim patří. Michelle Obama se stala ikonou a zároveň zůstala „jednou z nás“.

Začíná v Chicagu, kde vyrůstala, provede nás studiem na věhlasných univerzitách a právnickou praxí, kde poznala svého muže a budoucího prezidenta. Nechá nás nahlédnout do prezidentských kampaní i života v Bílém domě – jak ovlivňoval děti, k jakým trapasům docházelo při setkáních s hlavami států a podobně.

Nevyhýbá se ani rasovým problémům, podporuje ženy a upozorňuje na sociální problémy. Její příběh nemá být senzační, hlavním poselstvím je, že tvrdou prací lze dosáhnout, čeho si usmyslíte. A platí to jak o ní, tak o jejím muži.

Foto: Nakladatelství ARGO

Můj příběh, Michelle Obama, nakladatelství Argo, 480 stranFoto: Nakladatelství ARGO

Růže bílá, černý les: Eoin Dempsey

Kniha má podtitul Láska proti Říši a začíná v roce 1943. Příběh o tom, jak těžké bylo v té době v Německu věřit. Komukoli.

Franka je mladá žena odhodlaná skoncovat se životem, protože přišla o všechno. Hitler je na vzestupu a ona si zažila nadšení i totální zklamání z toho, co se ve společnosti i jejím nejbližším okolí děje. Když ale objeví v lese zraněného parašutistu v uniformě Luftwaffe, rozhodne se mu pomoci, i když tím velmi riskuje.

A riziku vystavuje i neznámého, který má zřejmě co tajit. Postupně začínají ale jeden druhému věřit. Mají šanci na romantický happy end, když není jisté, kolik společných hodin či dní jim zbývá? Příběh o těch nejtěžších rozhodnutích a druhých šancích, u kterého vás bude mrazit.

Foto: Nakladatelství Ikar

Růže bílá, černý les, Eoin Dempsey, nakladatelství Ikar, 272 stranFoto: Nakladatelství Ikar

Zúčtování: John Grisham

Kdo je vrah, víme od první kapitoly. A po celou dobu se snažíme pochopit, proč vážený občan, válečný hrdina, farmář, otec, soused a bohabojný člen metodistické církve spáchal tak šokující zločin.

Samozřejmě to nebylo jen tak zčistajasna a autor nám motivy Peta Banninga postupně odhaluje. John Grisham nás zavede do filipínské džungle za druhé světové války, do ústavu pro choromyslné plného tajemství i do Clantonské soudní síně, kde se Petův právník zoufale snaží svého klienta zachránit. A další Grishamův právnický bestseller je na světě.

Foto: Nakladatelství KALIBR

Zúčtování, John Grisham, nakladatelství Kalibr, 440 stranFoto: Nakladatelství KALIBR

Mendelův trpaslík: Simon Mawer

Spisovatel Simon Mawer je Brit žijící v Itálii a za své romány právem sbírá ocenění. Nebojí se u témat jít do hloubky a po dočtení máte pocit, že jste udělali maturitu. Zároveň ale nikdy nezapomene na silný milostný příběh a jeho knihy se čtou samy.

Téma Mendelova trpaslíka je mutace genů. Profesor Lambert je trpaslík a vzdálený příbuzný slavného genetika Gregora Mendela. Svůj život zasvětil studování genetické poruchy, která těžce poznamenala jeho samotného. Podobně jako v dalších románech autora (Pražské jaro, Skleněný pokoji) se i zde objevuje řada českých a moravských reálií. A ač se nejedná o novinku, autor se u nás těší takové popularitě, že se nejen Mendelův trpaslík dočkal nového vydání a nového „kabátu“. Vy si tak můžete jeho dílo v knihovně zkompletovat.

Foto: Nakladatelství KNIHA ZLÍN

Mendelův trpaslík, Simon Mawer, nakladatelství Kniha Zlín, 320 stranFoto: Nakladatelství KNIHA ZLÍN

Reklama

Načítám