Hlavní obsah

Tipy, jak si doma vytvořit příjemný chládek

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Zaskočilo vás vedro, nestihli jste si pořídit klimatizaci a teď přemýšlíte, jak na to, abyste se doma neupekli? Nezoufejte, nic není ztraceno. Máme pro vás pár praktických rad, jak na to.

Článek

Ptáte se, jak se dají úmorné letní dny a noci bez úhony přežít, a přitom mít doma příjemný chládek? Řešení se nabízí několik. Nejúčinnější je samozřejmě  klimatizace. Jenže pokud jste si ji dosud nepořídili, teď už to nedoženete. A problém s přehřátým bytem potřebujete řešit hned! Naštěstí můžete vyzkoušet méně sofistikované, avšak účinné ochlazovací fígle.

Pořiďte si větrák

Rychlou úlevu v letních vedrech přinesou větráky. Ty nejlevnější se dají pořídit již od několika stovek a vzduch v místnosti opravdu o něco ochladí. Mají i další výhody. Jejich provoz je na rozdíl od klimatizace ekonomičtější a ekologičtější. Navíc s nimi lze snadno manipulovat, takže je přemístíte podle momentální potřeby.

Jejich nevýhodou však je, že zejména levné modely jsou dost hlučné. Také si dobře rozmyslete, kam větrák postavíte. Pokud bude mířit přímo na vás, pravděpodobně to odnesete zánětem středního ucha nebo zablokovanou páteří. I proto je lepší nastavit ho na pohyb, než aby foukal do jednoho místa.

Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Větrák by neměl mířit přímo na vás, říkali byste si o zánět středního ucha Foto: Alliance Images, Shutterstock.com

Vypněte spotřebiče

Možná si to ani neuvědomujete, ale mezi výrobce tepla v domácnosti patří také elektrospotřebiče, jako jsou televizor či počítač, ale i třeba žehlička či pečicí trouba. Proto je ve vedrech mějte zapnuté jen po nezbytně nutnou dobu. Místo pečínky dejte přednost syrovým zeleninovým či ovocným salátům, a pokud potřebujete něco vyžehlit, odložte to až na pozdní večerní hodiny.

Inspirujte se minimalismem

Pořádně doma ukliďte. Tím nemyslíme vyluxovat a utřít prach, ale odstranit z místností co nejvíc zbytečností a dekorací. Inspirujte se přitom základy minimalismu. Tento styl, který spočívá v jednoduchosti a úspornosti, vám možná příliš nesedí, ale v teplých letních dnech udělejte výjimku. Jeho zdánlivá neútulnost totiž přispěje k iluzi chladného prostoru.

Přidejte studené barvy

Po příchodu domů z rozpálených ulic bude vstup do předsíně zahalené do bílé působit jako balzám. A to samé samozřejmě platí i o ostatních místnostech. V létě je prostě nejlepší se obklopit bílou, jasně modrou nebo mentolově zelenou. Nemusíte hned malovat stěny, podíl těchto barev zvýšíte například pomocí závěsů, ubrusů, polštářků, ložního povlečení a podobně.

Vyměňte povlečení

Přírodní materiály v zimě hřejí, zatímco v létě příjemně chladí. Touto vlastností z textilií vyniká především len, bavlna, satén nebo mikrovlákno. Tyto vlastnosti oceníte zvláště u ložního povlečení.

S tématem textilií však také souvisí jejich struktura. Pamatujte si, že čím jednodušší, tím lepší, neboť působí vzdušnější dojmem. Polštářky s našitými vzory, kožešinové koberečky a chlupaté deky schovejte na podzim. Vzdušné záclony na oknech, lněné ubrusy a saténové přehozy, to vše přispěje k pocitovému ochlazení místnosti.

Foto: Shkvarko, Shutterstock.com

K pocitu chladu přispívá bílá barvaFoto: Shkvarko, Shutterstock.com

Tři tipy na závěr

  • Větrejte pouze brzy ráno a pozdě večer - a to tak, že okna orientovaná na opačné světové strany otevřete na jedné straně dokořán, na druhé pak na ventilaci. Tím vytvoříte průvan. Přes den okna zavřete a zatemněte!
  • Rozestavte po místnosti misky s ledem - nádobu s ledem můžete postavit také před ventilátor.
  • Před spaním se vysprchujte chladnou vodou - a na noc si navlékněte ponožky, které předtím vložíte v igelitovém sáčku na hodinu do mrazáku.

A ještě se podívejte, jakým potravinám byste se měli ve vedru vyhnout, jinak si koledujete. 

Reklama

Načítám