Hlavní obsah

Tipy na hezký advent: Ježíšek na sluchátku a večírek online

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli začal advent, období, které mají mnozí spojené s návštěvou vánočních trhů, večírky a svařákem. Ač se dnešním dnem opět uvolňují vládní opatření, letošní adventní čas je koronavirem poznamenán. Ale vy si ho s našimi tipy užijte i tak!

Článek

Slovo advent vychází z latinského slova adventus, které znamená příchod. Podle tradice se tak 4 neděle připravujeme na příchod Ježíše Krista neboli Spasitele.

V našich zemích ale advent moc náboženský význam nemá a Vánoce jako takové jsou nám obvykle připomínány už od října. Obchody se rok co rok plní adventními kalendáři a ozdobami a ze všech stran slyšíte, že už je načase vrhnout se na nákup dárečků.

Letos to ale bude kvůli covidu trochu jinak: nákupy proběhnou v daleko opatrnějším duchu a žně budou mít především online obchody.

Ale oč méně je letošní advent o komerčním masírování a odpolednech v nákupním centru, o to víc je intimní, domácí a rodinný. Je jiný, ale náš. Máme pro vás pár tipů, jak ho malým i velkým udělat ještě hezčí.

Adventní putování

Barbora Bečvářová miluje připravovat (nejen) svým dětem napínavé bojovky a Kateřina Pappová si zase vždycky přála ilustrovat vánoční příběh. Daly to dohromady a vzniklo nádherně malované Adventní putování, které vám i dětem zpříjemní dny do Štědrého dne. Každý den na vás bude čekat andělský dopis a úkoly. Chcete přece pomoct Dorotce a Vincentovi, kteří se rozhodli svým rodičům opatřit ten nejkrásnější dárek a vydali se na dlouhou předvánoční cestu? Když se k nim připojíte, potkáte mimo jiné svatou Barboru, Lucii, čerta anebo loupežníky.

Foto: barborabecvarova.cz

Každý den jeden úkol nebo šifra a na konci zjistíte, jestli Dorotka s Vincentem našli poklad pro rodičeFoto: barborabecvarova.cz

Vánoční večírek online

Na vánoční firemní party se často týdny předem těšíte. Je fajn potkat se nad dobrým jídlem a pitím, v krásných šatech, s kolegy a probírat i jiné záležitosti než splněný plán. Letos je ale většina večírků zrušena a spolupracovníky vídáte spíš než v kuchyňce nad kávou při online poradách.

A co si tedy udělat i večírek online? Zvolte si vtipný nebo elegantní dress code, vyberte koktejl, který si doma všichni umícháte, a sejděte se večer přes některý z online komunikačních systémů. Věřte, že to může být veselé a nebude se vám chtít končit. A to samé můžete navrhnout kamarádům a známým, které letos nestihnete nebo nemůžete potkat.

Foto: Shyntartanya, Shutterstock.com

Vánoční večírek online má jednu výhodu, kocovina bude výrazně mírnější a probudíte se ve své posteliFoto: Shyntartanya, Shutterstock.com

Dopis za okno není jen pro malé

Jedna z krásných adventních tradic je psaní Ježíškovi. Ale nemělo by to být jen o zaškrtání položek z katalogu hraček nebo si přes Ježíška vybavit kuchyň. Sedněte si celá rodina, pusťte si koledy, nalijte horký punč nebo svařák, zapalte vonnou svíčku a začněte snít. Povídejte si o tom, co byste rádi zkusili, co vám schází a po čem už dlouho toužíte. A pak si vezměte papír a na ten napište každý tři až pět přání. A i když je zmizení dopisu, který dáte za okno, pro děti vrchol tajemna, můžete tomu letos ještě dodat grády. Ježíšek by totiž po sobě mohl nechat stopy... Vyrobte si papírový otisk boty a udělejte na parapetu několik šlépějí, které obsypte moukou.

Foto: FTiare, Shutterstock.com

Dospělí mají občas tendenci říkat, že si nic nepřejí, a pak ohrnovat nos nad ponožkami. Teď se budou muset zamyslet a třeba zjistí, že mají velký senFoto: FTiare, Shutterstock.com

Haló, tady Ježíšek

A když už tak trochu jiný prosinec, tak co tak trochu jinak zjistit, co si vaši blízcí přejí? Znáte Ježíška na sluchátku? Funguje to jednoduše: objednáte dítěti (případně dospělému) telefonát od Ježíška. Na webových stránkách zadáte den a čas, kdy mají vašemu dítěti zavolat a zeptat se ho, co si přeje od Ježíška. Následně vám přijde nahrávka hovoru i přepis. A věřte, že to bude magický zážitek nejen pro děti.

Telefonát od Ježíška stojí 199 Kč a Ježíšek na sluchátku spolupracuje s Nadačním fondem Veroniky Kašákové, který pomáhá dětem z dětských domovů vykročit do dospělého života.

Foto: OlgaOzik, Shutterstock.com

Ahoj Ježíšku, já bych si moc přál autodráhu!Foto: OlgaOzik, Shutterstock.com

Vánoční přání po vašem

Odesíláte obvykle vánoční pohlednice v prvním lednovém týdnu, aby se neřeklo, nebo to neřešíte vůbec, protože všechny uvidíte osobně? Letos to udělejte jinak! Vánoční přání vyrobte, ale také ho můžete udělat z vašich fotek. Doma se slavnostně nastrojte, nebo to pojměte jako legraci a přesvědčte celou rodinu, aby si oblékla vánoční svetry či dala ozdoby za uši, je to na vás. Fotky udělejte přes samospoušť a pak stačí vybrat některou z firem, kde se vyvolávají fotografie a dělají fotoknihy. Mívají totiž v nabídce šablony i na vánoční přání. Uvidíte, že si vás babička vystaví na přední místo.

Foto: Sunny studio, Shutterstock.com

Vyrobte si masky a čelenky a uvidíte, že vaše přání bude hitFoto: Sunny studio, Shutterstock.com

Reklama

Načítám