Hlavní obsah

Tipy na prodloužený víkend: Kam vyrazit za zážitky?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodloužený víkend je vždycky skvělá příležitost někam vyrazit. Momentálně nejde stoprocentně zaručit, že se akce budou konat, ale máme pro vás pár tipů na místa, která jsou (zatím) veřejnosti přístupná.

Článek

Co si budeme povídat, situace ohledně šíření koronaviru není ideální a hromadné akce se jedna po druhé ruší. Co tedy s prodlouženým víkendem? Zatím to vypadá na docela prima počasí, takže můžete vyrazit na výlet ven na čerstvý vzduch. Našli jsme pár akcí, které by měly vydržet. A pro případ, že by bylo lepší zůstat doma, máme také řešení.

Svatováclavské slavnosti

Následující víkend nám prodlouží Den české státnosti a možná by stálo za to si připomenout, proč ho vlastně slavíme. Je spojen se svatým Václavem, jedním z prvních Přemyslovců, který byl vnímám jako spasitel českého národa. Právě 28. září roku 935 byl svým bratrem ve Staré Boleslavi zavražděn.

Od té doby slavíme v tento den svátek sv. Václava a od roku 2000 i Den české státnosti. V tento den se konají tradičně slavnosti, jarmarky, trhy i slavnostní mše. Co z toho dovolí epidemická situace letos, to se uvidí, ale vyplatí se zapátrat po okolí. Měl by se konat například Svatováclavský jarmark v Rožnově pod Radhoštěm, v Luhačovicích a Ostravě. Můžete se také připojit k Svatováclavské pouti v Harrachově, slavnostem na zámku Svijany nebo zaběhnout Svatováclavský půlmaraton v Rychnově u Jablonce nad Nisou.

Foto: Profimedia.cz

Zajeďte si do Ostravy oslavit Den české státnosti vzpomínkou na svatého VáclavaFoto: Profimedia.cz

Pojďte se trousit na Kleť 

Jestli se chcete projít, a ještě udělat něco pro dobrou věc, zamiřte na Kleť! V sobotu tam probíhá akce Unie Roska, která pomáhá pacientům s roztroušenou sklerózou. Pořádá charitativně sportovní pochod. Začátek a registrace je v sobotu 26. září od 9.00 do 15.00 na parkovišti Krásetín, pod horou Kleť.

Po zaplacení startovného (což lze i předem na tomto odkazu) bude jen na vás, jak rychle a jakým způsobem vrchol zdoláte. Můžete jít pohodlně lesem, vyrazit pod lanovkou nebo se tou lanovkou vyvézt rovnou nahoru. Na Kleti bude malé občerstvení, tombola a kulturní program.

Foto: Profimedia.cz

Na Kleti na vás čeká i nádherná rozhlednaFoto: Profimedia.cz

Do Zoo Ostrava zadarmo!

Jestli pro vás není daleko Ostrava, pak si můžete na prodloužený víkend naplánovat návštěvu místní zoo a nabídnout dětem zážitek, který vždy ocení – pohled do světa zvířat. I když aktuální epidemická opatření ukončila komentovaná setkání u zvířat i plánovaný sobotní Den pro vlky, stále je co k vidění. Kromě medvědů a hulmanů v pavilonu Čitván, můžete zajít za šimpanzi do pavilonu Evoluce, podívat se na slony nebo do voliéry supů bělohlavých. Na své si přijdou i milovníci procházek po krásné přírodě, ti ocení areál botanického parku a její stezky – Cestu vody, Cestu lesa a Cestu stínů.

Příjemné je, že vstup do Zoo Ostrava je po celé září a říjen zdarma. Je pro vás Ostrava daleko? Nevadí, máme tipy i na další zoologické zahrady v Čechách. 

Foto: Profimedia.cz

V expozici Malá Amazonie najdete i Tamarina pinčího, opičku, která svým vzhledem rozhodně zaujmeFoto: Profimedia.cz

Za čarodějnicí do Otrokovic 

Do Otrokovic, konkrétně Otrokovické Besedy, by měli o víkendu zamířit ti, které zajímá alternativní medicína, zdravá výživa, bylinky, ale třeba i numerologie nebo vykládání karet či snů. Tohle všechno totiž najdou na akci Astro – Festival zdraví, která je naplánována na sobotu i neděli od 9.00 do 17.00. Můžete se tam potkat s léčiteli, kartářkami, numerology, šamany i čarodějnicí, absolvovat přednášky a osobní konzultace, samozřejmě to vše v rouškách a v bezpečných rozestupech. Vstupné je 50 Kč pro dospělé a 20 Kč pro děti.

Ve stejný čas a na stejném místě si přijdou na své i ti, kdo rádi tvoří. Kreativ je akce, na které nakoupíte spoustu materiálu a pomůcek, ale získáte také spoustu inspirací a dovedností na workshopech nebo výtvarných dílničkách. Vstupné je stejné jako na festival.

Foto: Dan Čagánek

Na akci Astro – Festival zdraví můžete osobně konzultovat s kartářkou nebo léčitelem, zajít na přednášku a dozvědět se spoustu zajímavého i nakoupit léčivé kamenyFoto: Dan Čagánek

Příběhy významných českých žen

Ženy, které předběhly svou dobu, odvážně si šly za svými sny a mnohdy za to zaplatily cenu nejvyšší. V knize Hrdinky – Příběhy významných českých žen najdete vyprávění o šedesáti výjimečných a leckdy zapomenutých českých hrdinkách z různých období dějin. Příběhy doprovázejí originální portréty od studentů plzeňské Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara nebo výtvarnice Renáty Fučíkové. Najdete tu i vyprávění spisovatelky Kateřiny Tučkové o tom, jak se dříve ženám žilo.

Kniha vychází v nakladatelství Universum, stojí okolo 280 Kč a je s ní spjata putovní výstava České hrdinky. Viděli ji už návštěvníci českých centrech v Tel Avivu, Moskvě, Rotterdamu, Kyjevě nebo New Yorku. Projekt připomíná 100. výročí uzákonění ženského volebního práva a také je oslavou významných Češek, o kterých by měl svět vědět víc.

Foto: nakladatelství Universum

Známé i neznámé, rozhodně ale inspirativní... Šedesát žen, které ve své době neměly zrovna snadný život a prosazovaly své sny s velkým odhodláním a mnohdy i oběťmiFoto: nakladatelství Universum

Pozvěte děti na pláž 

Léto, které jako by nemělo konce, spousta dobrého jídla, zábava, hudba a samozřejmě moře. Taková je Andalusie na jihu Španělska, kam vyrazí školák Luky a jeho pejsek Ušáček. Poznávají místní zvyky, přírodu i historii, učí se španělská slovíčka... To je hlavní téma devíti příběhů hrdinů knihy Příběhy z písku, kterou napsala Vendulka Březovská. Kmotrou knihy se stala Lucie Borhyová.

Autorka se při psaní inspirovala každodenním životem na jihu Španělska, který dobře zná, protože tam žije a vede agenturu na hlídání dětí. Příběhy z písku vydalo rodinné nakladatelství Klika, v jehož e-shopu ji lze koupit za 390 Kč.

Foto: nakladatelství Klika

Příběhy z písku zavedou děti na prosluněnou pláž ve ŠpanělskuFoto: nakladatelství Klika

Reklama

Načítám