Hlavní obsah

Tipy na valentýnské i masopustní víkendové akce

Foto: nmvp.cz

Foto: nmvp.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden začal neklidně a hurikán Sabine se přes naše území přehnal s pěknou razancí, zato víkend vypadá výrazně pokojněji. Ať už jste příznivci valentýnského slavení, milujete masopustní taškařice, nebo se prostě těšíte na dva dny volna, máme pro vás zajímavé tipy, co podniknout.

Článek

Dnes je svátek zamilovaných. Je sice vnímám jako komerční, ale jeho historie se datuje do starověkého Říma. Podle legendy si císař Claudius nepřál, aby se vojáci ženili (protože by se jim pak nechtělo bojovat), ale křesťanský duchovní Valentýn mladé páry přesto tajně oddával. Během víkendu narazíte po celém Česku i na masopustní oslavy a zábavy. Zapomeňte chvíli na 21. století a užijte si tradiční fašank, poznejte zvyky a tradice a ochutnejte dobroty.

A jak bude? Hurikán Sabine dofoukal, ale meteorologové varují před Victorií. Po většinu víkendu se očekává vítr jen mírný, který ovšem zesílí v neděli večer. V sobotu se těšte na polojasno až oblačno. V noci klesnou teploty na +2 až –2 °C, přes den vystoupí na 7 až 11 °C. V neděli už bude spíše oblačno až zataženo a může se objevit déšť nebo přeháňky, ve vyšších polohách i sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat okolo 4 až 0 °C, nejvyšší denní do 10 do 15 °C.

Valentýnský hurikán 

Že jste zamilovaní, až se vznášíte? Tak to si běžte zalétat do pražského aerodynamického tunelu Hurricane Factory v pražských Letňanech. Jedinečná valentýnská nabídka na volný pád po boku milované osoby dá svátku zamilovaných nový rozměr a platí pouze dnes, na Valentýna! Proletíte se každý zvlášť a pak i spolu – abyste viděli, že ve dvou se to létá lépe. K ruce vám bude zkušený instruktor a samozřejmé je i zapůjčení veškerého vybavení.

Foto: Profimedia.cz

Na večeři můžete jít kdykoli, tak zkuste letos Valentýna oslavit trochu jinakFoto: Profimedia.cz

Masopust ve Ctěnicích

Zámecký areál ve Ctěnicích u Prahy je místo, kde si užijete po celý rok: park je bezva místo na piknik, v muzeu vždy najdete zajímavou expozici a v místní restauraci dobře vaří. V neděli se tu konají masopustní oslavy, tradičně spojené s oslavou řeznického cechu. Ochutnejte zabijačkové speciality, pivo i medovinu a nevynechejte ani sladkou tečku v podobě koblih. Je nachystán celodenní program: vyrobíte si masopustní masku a prohlédněte si masopustní průvod nebo ukázku bourání prasete.

Foto: Profimedia.cz

I v Praze se dá zažít pravé masopustní veselíFoto: Profimedia.cz

Láska je věda

Olomoucká Pevnost poznání, interaktivní muzeum Univerzity Palackého, představuje vědu zajímavou formou po celý rok, ovšem o valentýnském víkendu se vám tu z láskyplného programu doslova rozbuší srdce. Poznáte různé podoby lásky, zkusíte si připravit zamilovaný lektvar a vyvolat ducha lásky. V planetáriu si užijete romantickou prohlídku noční oblohy, dozvíte se o různých svatebních rituálech a zjistíte, co je to kurtoazie. A že se protiklady přitahují? Prozkoumejte toto rčení vědecky! Na závěr pak napište raně novověký milostný dopis.

Foto: pevnostpoznani.cz

Že jste zamilovaní až po uši a žádný elixír lásky nepotřebujete? Třeba jen pro jistotu...Foto: pevnostpoznani.cz

Valašský fašank

Když se řekne „fašank, ostatky, končiny“, je někde poblíž masopust. V sobotu se vydejte do Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Poznáte masopustní zvyky, dáte si do nosu a můžete fandit nejlepším valašským klobásám a tlačenkám. Bude hrát dechovka, hospodyně nasmaží boží milosti, folklorní soubory předvedou, jak se slavilo dříve, a dobrovolní hasiči ukážou, jak se slaví dnes. A na závěr „pochovají basu“.

Foto: nmvp.cz

Valašsko masopustem žije, vraťte se tu v časeFoto: nmvp.cz

Ráj pro milovníky vlaků

V Modelovém světě v Brně sice neochutnáte tradiční laskominy, ale jestli je váš drahý blázen do vlaků, bude vás milovat! Přijďte obdivovat model města s rozsáhlým kolejištěm. Při detailním prozkoumání objevíte desítky příběhů a v průvodci najdete další. Vláčky se tu projíždějí krajinou i městem, najdete lunapark nebo nehodu a záchranáře. Dechberoucím zážitkem je noční provoz kolejiště. Navštivte i hernu a obchůdek a pak se třeba vydejte na procházku historickým centrem Brna.

Foto: modelovysvet.cz

Modely jsou neuvěřitelně propracované a najdete tu desítky vtipných situací a příběhůFoto: modelovysvet.cz

Jeden chlap a dvě ženské?

To si myslíte, že máte fajn manželství, a pak zjistíte, že máte parohy. Můžete udělat scénu a požádat o rozvod. Nebo udělat scénu a s milenkou se o muže podělit. Přesně to udělá Zuzana (Ivana Chýlková, 56), když po patnácti letech zjistí, že má její Jirka (Jiří Langmajer, 53) poměr s jistou Lenkou (Lucie Žáčková, 41). Navrhne střídavou péči. Mít dvě ženy, dvě domácnosti a dvě láskyplné péče? Zní to jako sen všech mužů – nebo také jako noční můra. Jisté je, že se v kině u nového českého filmu Chlap na střídačku zasmějete.

Foto: Profimedia.cz

Na předpremiéře si představitelky hlavních rolí rozdělily režiséra Petra Zahrádku (45)Foto: Profimedia.cz

Jak se šíří fámy? Nekontrolovatelně...

Nic se nešíří tak rychle jako drby. O tom se velmi rychle přesvědčí Joanna, svobodná matka malého synka, která se přestěhovala z Londýna do menšího města, a aby se seznámila s místními, přihlásí se do čtenářského kroužku. A postará se o pěkný rozruch, když nepromyšleně vypustí informaci, kterou se náhodou doslechla: ve městě žije slavná dětská vražedkyně s novou identitou. Roztočí tak kolotoč spekulací a vzájemných obvinění. Psychothriller Fáma britské spisovatelky Lesley Kara bývá srovnáván s příběhy Australanky Liane Moriarty (53), autorky knižní předlohy seriálu Sedmilhářky. Chytne a nepustí!

Foto: Nakladatelství IKAR

Fáma, Lesley Kara, nakladatelství Ikar, 288 stranFoto: Nakladatelství IKAR

Přejeme vám, ať je víkend plný lásky a ne létajícího zahradního nábytku. Určitě sledujte počasí.

Reklama

Načítám