Hlavní obsah

Tipy na víkend! Co přečíst, jak zabavit děti a kudy do muzea

Foto: sivilla, Shutterstock.com

Foto: sivilla, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nic se neděje, nekoná a (skoro) nikam nesmíte... Ale nudit se nemusíte! Jsme tu my a naše knižní tipy, inspirace na zabavení dětí všeho věku i návod, jak se dostat do muzea, aniž byste museli vyjít z domu.

Článek

Víkend je tu a to znamená jediné: najít si nějakou zábavu na doma a pokusit se venku při zdravotní procházce nepotkat moc lidí. Náš tip je vyrazit hned ráno a cíleně se vyhýbat všem naučným stezkám a dobře značeným cestám. Možná to nebude vždy cesta pevná a na Mapy.cz dobře viditelná, ale aspoň nebudete muset neustále nandávat roušku a nadechnete se čerstvého vzduchu.

A pokud hledáte inspiraci, co dělat doma, tak jsme tu pro vás. Doporučíme vám zajímavé knížky, dáme pár tipů, jak zabavit děti a poradíme, kam se můžete vydat s pomocí počítače.

Detektivka, z které mrazí

Máte rádi psychologické thrillery? Chladná jako led je přesně pro vás. Sophie se s rodinou přestěhuje na venkov a tam se skamarádí s Emmou a jejím synem. Divné ale je, že ji před Emmou všichni varují. A pak jí jednou svěří svého syna na hlídání a dojde k strašné nehodě. Zkrátka – v případě Emmy platí známé „důvěřuj, ale prověřuj. Kdo vlastně je a co skrývá její minulost? Autorka má na kontě hned několik thrillerů a napínat vás bude až do samého konce.

Foto: Archiv firmy

Chladná jako led, Teresa Driscollová, nakladatelství Ikar, 344 stranFoto: Archiv firmy

Knížky pro děti a o dětech

Jestli je pro někoho izolace opravdu těžká, jsou to děti. Chybí jim čas strávený s vrstevníky, školní povinnosti i odpolední kroužky. Pokud je pro vás vymýšlení aktivit obtížné, najděte inspiraci na zábavné hraní v knize Zkroť nudu: Více než 250 tipů proti nudě. Budete tvořit, objevíte nové deskové hry, vyrobíte si sliz a stanete se špionem.

Starší děti teď mají pravděpodobně povoleno trávit víc času na internetu, ale zkuste si s nimi promluvit i o nebezpečích, která tam číhají. Pár týdnů před zavřením kin měl premiéru dokumentární film Kdo chytá v síti. Pokud jste jej nestihli, přečtěte si knížku o zneužívání dětí na internetu. Je to síla.

Čtení pro milovníky zvířat

A jestli milujete zajímavosti ze živočišné říše, zjistěte, kdo byl nominován na Zvířecí olympiádu a v jaké disciplíně. Drop velký získal cenu za nejlepší námluvy, lev za nejkrásnější hřívu a bobr za nejlepší chrup. Padesát zvířat z celého světa se představí v nejlepší formě.

Foto: Archiv firem

Knihy zleva: Zkroť nudu, nakladatelství Pikola, 160 stran; Kdo chytá v síti, Marika Pecháčková, nakladatelství Bizbooks, 280 stran; Zvířecí olympiáda: Objev šampiony zvířecí říše, Martin Jenkins, nakladatelství Pikola, 80 stranFoto: Archiv firem

Soukromý život Ingrid Bergman

Hvězda filmu Casablanca, slavná herečka švédského původu Ingrid Bergman (†67) se v roce 1945 vášnivě zamilovala do maďarského fotografa Roberta Capy (†40), kterého proslavily fotky ze španělské války. Dvě komplikované a výrazné osobnosti 20. století prožívaly obrovskou lásku, ale zároveň bojovaly se svými démony. Ona byla vdaná, měla malou dceru a bála se skandálu, on byl závislý na alkoholu a hazardu, trpěl ztrátou otce a bývalé milenky. Román o lásce je o to silnější, že se opravdu stal.

Foto: Archiv firmy

Miloval jsem Ingrid Bergmanovou, Chris Greenhalgh, nakladatelství Metafora, 272 stranFoto: Archiv firmy

Muzeum na síti

Chybí vám procházky městem a návštěvy muzeí? Než to bude možné, zkuste Muzeum města Prahy na síti a projděte si výstavy online. Najdete tu jak webové výstavy, které byly vytvořené pro online prezentaci, tak i virtuální prohlídky výstav, které již proběhly. Zkuste třeba zajímavou výstavu Listopad 1989 v pražských ulicích nebo Od nitě ke košili / Textil a móda středověkých Pražanů.

Pro menší děti muzeum nachystalo  vystřihovánky, pracovní listy a skládačky a pro starší děti je připraven historický kvíz s odkazy, který poodkryje zajímavosti z historie Prahy.

Foto: muzeumprahy.cz

Když nemůžete vy za kulturou, přijde kultura k vám do obýváku prostřednictvím internetuFoto: muzeumprahy.cz

Školka hrou

Už několik týdnů jsou zavřené nejen školy, ale i většina školek. A menším dětem nikdo neposílá úkoly, jim děláte program jen vy a je jedno, jestli je víkend nebo všední den. Zkuste Školku hrou, která je v době epidemie zdarma a kde najdete řadu kvalitních materiálů, nejprodávanějších knížek a videí s pedagogy. A můžete se tak třeba s předškoláčkem připravovat na nástup do školy. Nové úkoly a cvičení najdete každý den na webu Babyonline.cz.

Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Vymýšlet každý den zábavu i rozvojové úkoly je těžké, nechte se inspirovatFoto: pikselstock, Shutterstock.com

Související témata:
Mapy.cz

Načítám