Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vydejte se za pivem a vínem!

Foto: FotoCuisinette, Shutterstock.com

Foto: FotoCuisinette, Shutterstock.com

Reklama

Jak bude o víkendu? My to víme a přinášíme vám několik tipů na výlet, ušitých přesně na míru podle počasí. Věříme, že se vám budou hodit nebo se jimi necháte alespoň inspirovat.

Článek

O víkendu 7.–9. září si budeme na většině republiky užívat začátku krásného babího léta. V pátek odpoledne se na západě, a v sobotu na východě, objeví občasné přeháňky, ale jinak by mělo být polojasno až slunečno. A hlavně bude příjemných 21–25 °C. Sedět doma nebo se procházet studenou galerií by byla škoda. Zvlášť když na vás po celé republice čekají dožínky a vinobraní!

Dožínky na severu

Jedny dožínky se konají v Ústeckém kraji, konkrétně v městysu Peruc. Letos se koná už 11. ročník a návštěvníky, pro které je vstup zdarma, čeká pořádně nabitý program. Mezi největší tahouny patří kapela Ivan Mládek a Banjo Band nebo Wanastowi Vjecy revival, milovníci folkloru zajisté ocení šermířskou skupinu Vítkovci. V rámci doprovodného programu je připravena výstava historické i moderní zemědělské techniky nebo mini ZOO nejen pro děti. Akce startuje v sobotu v 11:00. Více nalezete na stránkách dozinkyperuc.cz. Mimochodem, odtud je to jen kousek do Litoměřic, kde je celý víkend Den otevřených dveří památek, můžete tak nahlédnout i do prostor, které bývají normálně nepřístupné.

Foto: Profimedia.cz

Na Ústecku, v městysu Peruc, se budou slavit dožínky. Zazpívá Ivan Mládek a další Foto: Profimedia.cz

Vinobraní mezi barokem

Mnoha lidem je ale bližší víno než obilí a v tuto dobu jako kdyby se s vinobraními roztrhl pytel. Jestliže chcete spojit ochutnávku s kulturním zážitkem, přijdete si na své na Kuksu, který leží v Královéhradeckém kraji. V těchto krásných prostorách se již tradičně každou druhou sobotu v září koná vinobraní. V krásných prostorách rozlehlých zahrad s barokními stavbami budou připraveny nejen ochutnávky alkoholických (i nealkoholických) moků, ale také doprovodný program v podobě jarmarku a prohlídky Hospitalu Kuks. Vstupní brány se otevřou v sobotu v osm hodin ráno a celá akce pak začne v 10 hodin. Více informací naleznete na stránkách vinobranikuks.cz.

Foto: Profimedia.cz

V krásných zahradách Kuksu proběhne tenhle víkend vinobraníFoto: Profimedia.cz

Swing a Jan Blažej Santini

Pokud se budete o víkendu pohybovat v okolí Žďáru nad Sázavou, určitě se tam zastavte. V pátek a v sobotu se tam totiž koná Klášterní noc, během které si můžete prohlédnout všechny skvostné stavby architekta Jana Blažeje Santiniho a ledacos se o nich dozvědět. Na jeden den tu také na náměstí vyroste Santiniho retro kavárna, k tomu bude hrát swingová hudba a jako hlavní host večera vystoupí Laďa Kerndl. Chystají se ale i koncerty barokní hudby, které se budou konat v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie. Celý program si můžete přečíst na zamekzdar.cz. Kromě toho je v okolí spousta krásných lesů a nedaleko rybník Velké Dářko, kam stojí za to udělat si pěší výlet. Tipů na ně je však mnohem více.

Na letadýlka!

Děti ale vínem ani swingem nepotěšíte, zato z letadel by nadšené být mohly. V sobotu se v Praze koná Den Letiště Letňany, kde si zájemci o aviatiku přijdou na své nejen co se týče současných strojů, ale i těch historických. Prohlédnout  si můžete třeba tradiční Z37, tedy Čmeláka, kterým ve filmu „Vesničko má středisková“ přiletěl Štefan, alias Július Satinský. Mezi další starší kousky patří třeba sovětský letoun Jak-3, nebo československý dolnoplošník Avia BH 1. Na co se můžete těšit, se dozvíte na webových stránkách letňanského letiště.

Foto: JeP, Shutterstock.com

V sobotu si v Praze užijete Den Letiště Letňany. Uvidíte nové stroje i starou Z37, přezdívanou ČmelákFoto: JeP, Shutterstock.com

Pivo a Rozjetý veverky

S létem jsou také neodmyslitelně spojené zahrádky a pivo. Co na tom, že je to léto babí, v Benešově se totiž budou konat slavnosti pivovaru Ferdinand. Čeká vás nejen ochutnávka všech druhů tohoto piva a několika speciálů, ale také bohatý doprovodný program, zejména hudební. Pokud máte slabost pro originální kapely, nenechte si ujít Bílou nemoc, Rozjetý veverky, Český Šraml, Zeleninu, nebo zakázanÝovoce. Samozřejmě nemůže chybět ani prohlídka pivovaru. Vše to započne v sobotu 8. září ve 13 hodin. Podrobnosti najdete na webu pivovaru Ferdinand.

Foto: MaxyM, Shutterstock.com

Pivaři se mohou vydat o víkendu do Benešova. Čeká je tam ochutnávka piv i bohatý doprovodný programFoto: MaxyM, Shutterstock.com

Když bude pršet 

Kdyby ale přece jen nakonec pršelo, můžete to přečkat sledováním nějakého seriálu. V případě přeháněk, které obvykle netrvají příliš dlouho, pro vás máme tip na Kadeřnictví, který si můžete pustit on-line na stránkách Stream.cz. Právě totiž odstartovala druhá řada tohoto úspěšného seriálu z prostředí kadeřnictví, u kterého si ženy mohou potvrdit, že všude je to stejné a muži se třeba něčemu přiučí. A kdyby náhodou mělo pršet déle, stihnete sjet i celou první řadu. V obou případech se můžete těšit třeba na Patricii Solaříkovou, Veroniku Gajerovou, Nelu Boudovou, Janu Krausovou, Janu Bernáškovou, či Natálii Holíkovou a mnoho dalších.

Foto: Archiv redakce

Právě odstartovala druhá série Kadeřnictví. Nepropásněte ji!Foto: Archiv redakce

Aktuální počasí můžete sledovat zde.

Reklama

Související témata:

Načítám