Hlavní obsah

Tipy proti nudě nejen s vůní Velikonoc. Upečte mazanec, zkoukněte obří kraslice nebo filmový trhák

Foto: hluboka.cz

Foto: hluboka.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes si dejte nějakou zelenou dobrotu, zítra se vyvarujte okopávání zahrádky, v sobotu upečte beránka nebo mazanec a v neděli řádně Velikonoce oslavte. A my vám na prodloužené volno přinášíme pár tipů na zážitky i dobré čtení.

Článek

Je před vámi čtyřdenní velikonoční volno a vy byste si rádi užili trochu tradic, odpočinuli si a kulturně se občerstvili? Máme tipy pro všechny, a pokud víte o hezké akci ve vašem okolí, neváhejte dát tip do diskuse.

Kam za Velikonocemi? Na Hlubokou

Nechce se vám trávit velikonoční volno barvením vajíček a pletením pomlázky, ale přesto byste si rádi trochu atmosféry užili? Vyrazte do Hluboké nad Vltavou.

Najdete tu Velikonoční stezku s 27 kraslicemi, které jsou pomalovány jak akademickými malíři, tak dětmi z místních škol. A to není zdaleka vše! V pátek se můžou děti zúčastnit v místním Sokole Velikonoční jízdy s hledáním pokladu a parkourových závodů na tzv. hobbících neboli konících na tyčích, které si tu po včasné domluvě můžete půjčit. V zoologické zahradě se pak ku příležitosti zahájení nové sezony a příchodu jara můžete těšit na nová mláďata a v sobotu odpoledne i na zábavný program, komentovaná krmení, výtvarné dílničky, veliké hnízdo sladkostí apod.

Foto: hluboka.cz

Nechte se inspirovat pro vaše domácí barvení vajíčekFoto: hluboka.cz

Naučte se péct mazanec a frgály

Že peče celá země a vy se stále nemůžete dostat přes bábovku a muffiny? Vyrazte na kurzy pečení do Velkých Karlovic a zjistěte, jak na tu nej pizzu, frgál nebo mazance.

V pátek 15. dubna se na kurzu v hotelu Galik ve Velkých Karlovicích podělí o tajný recept na křehký mazanec i vánočku zkušená pekařka a cukrářka Pavla Stoklasová a naučí vás, jak zpracovat těsto i zaplést vánočku. O den později se zde můžete i s dětmi od 4 let zúčastnit kurzu pečení frgálů, kde vás provedou celým procesem od chystání těsta a náplně až po samotné pečení.

Nebo vás láká něco méně tradičního? V neděli 17. dubna tak můžete v Bistru Razula proniknout do tajemství pečení pizzy, kdy se nejen naučíte, jak vypracovat skvělé těsto, ale i jak jej profesionálně nahazovat a nachystat si skvělý rajčatový základ.

Foto: valachy.cz

Pohrát si s těstem jako pravý italský kuchař nebude po kurzu nic těžkéhoFoto: valachy.cz

Globus Havířov pro děti s autismem

Autistické děti zpravidla hůře snášejí nové prostředí a například jít s rodiči nakoupit je pro ně velmi obtížné. V hlučném obchodním centru se mohou cítit nekomfortně, třeba podobně jako zdravý člověk na hlasitém koncertě plném lidí. Globus v Havířově spolupracuje dlouhodobě se spolkem ADAM – autistické děti a my. A nyní přichází s novou iniciativou nazvanou Modré hodiny.

Každé úterý odpoledne (15 až 17 hodin) se Globus promění v přátelské prostředí pro děti s autismem: ztlumí se světla, vypne rádio a další nežádoucí zvuky, za pokladnou budou sedět psychologem poučené prodavačky. To pomůže rodinám zvládnout náročnou situaci a trochu „zobyčejnit“ svůj život.

Foto: Globus Havířov

Nákup je pro vás běžná situace, pro rodiny s autistickými dětmi velké vystoupení z komfortní zónyFoto: Globus Havířov

Operitiv 48

Máte rádi příběhy zajímavých lidí a rádi se něco od nich dozvíte? Pak vyrazte 20. dubna do pražského byznys klubu Opero. Koná se tu talkshow Operitiv, kde hosty budou Danuše Nerudová a Daniel Kolský.

Ekonomka a vědkyně Danuše Nerudová byla v roce 2018 jmenována první rektorkou brněnské Mendelovy univerzity ve stoleté historii této akademické instituce. Zabývá se otázkami rovného postavení žen a mužů a pod jejím vedením získala univerzita ocenění HR Award, certifikát Evropské komise, který se uděluje za dodržování rovnosti příležitostí. Hovoří se k ní jako o možné kandidátce na prezidentku.

Daniel Kolský založil s manželkou v roce 2007 síť fair trade kaváren Mamacoffee a vedle kávy se věnuje celé řadě dalších odvětví (např. architektuře, filantropii, ekologii, vzdělávání apod.). Po útoku Ruska na Ukrajinu spustil platformu dobrovolnické pomoci pomahejukrajine.cz a vymysleli baristické workshopy pro ukrajinské uprchlíky.

Foto: Pierre Friedmann, archiv Danuše Nerudové

Daniel Kolský i Danuše Nerudová jsou lidé, kteří se vyznají v mnoha oblastechFoto: Pierre Friedmann, archiv Danuše Nerudové

Známí neznámí v kině

Adaptací italského filmu Naprostí cizinci (2016) vzniklo již osmnáct, jedná se o snímek s rekordním počtem remaků. A nyní v kinech můžete vidět český film Známí neznámí, jehož scénář napsal Petr Jarchovský (55).

Parta přátel se schází na silvestra a těší se na spoustu legrace, dobré jídlo a pití i novou partnerku jednoho z kamarádů. Když se začnou řešit mobily skrývající tajemství a provalené nevěry, prohlásí jeden z nich: „Já vás znám jako svý boty.“ A nápad, že si během večera budou číst všechny přijaté zprávy a hovory dávat na hlasitý odposlech, je na světě. Jak to asi může dopadnout? Je vůbec mezi kamarády někdo, kdo nemá co skrývat?

Těšit se můžete na herecký koncert sedmi českých a slovenských herců. A jestli můžeme něco doporučit, vy doma jejich experiment nezkoušejte.

Foto: Profimedia.cz

Film se odehrává u jednoho stolu a excelují v něm největší herecké hvězdyFoto: Profimedia.cz

Detektivka Květ smrti

Máte chuť na dobrou detektivku? Zkuste Květ smrti. Jde o první díl knižní detektivní série, a když v roce 2017 vyšel, sklízel nadšené kritiky a dostával literární ceny.

Heloise Kaldanová je novinářka, která se snaží nepřijít těžce o těžce vybudovanou kariéru, protože důvěřivě pracovala s neověřenými zdroji. Anna Kielová před pár lety ubodala bez zjevného důvodu mladého právníka z prominentní rodiny a zmizela, což detektivovi Eriku Schäferovi nedá spát. Proč najednou začala posílat tajemné dopisy plné metafor právě Heloise, když je nic nespojuje? Nebo snad mají mladé ženy něco společného?

Heloise tuší skvělý příběh a pouští se do pátrání s novinářským nasazením. Netuší, že se vydává do své vlastní minulosti a čeká ji spousta bolesti. Stojí článek za takové utrpení?

Foto: Archiv nakladatelství

Květ smrti, Anne Mette Hancock, nakladatelství Domino, 296 stranFoto: Archiv nakladatelství

Reklama

Načítám