Hlavní obsah

Schovává před vámi telefon? Ne vždy je to důkaz nevěry!

Foto: stefanolunardi, Shutterstock.com

Foto: stefanolunardi, Shutterstock.com

Reklama

Jeden ze základních stavebních kamenů zdravého vztahu je rozhodně vzájemná důvěra mezi partnery. Jistota, že se na toho druhého můžete spolehnout. A jestli před vámi vaše drahá polovička hystericky schovává telefon, rozběhne se fantazie na plné obrátky. Co se děje?

Článek

Telefony se v posledních letech staly prodlouženou částí našich paží. Není výjimkou vidět na večeři či procházce pár, kdy spolu ti dva téměř nekomunikují a poletují každý zvlášť online světem, místo aby užívali „tady a teď“. Dělají to muži i ženy a velmi otevřeně, přijde jim to normální.

Co se ale děje ve chvíli, kdy jeden z partnerů začne telefon schovávat, pokládat jej displejem dolů nebo ho odmítne půjčit?

Důvěra ve vztahu

Vzájemně se na sebe spolehnout, věřit si a mít jistotu, že vás partner nezklame. To je alfou a omegou šťastného vztahu.

Jakmile se objeví náznak lží, vyhýbavých odpovědí a tajností, vztah dostává trhliny. Místo abyste váš domov vnímali jako bezpečné místo, kde jste sami sebou, číháte na náznaky toho, že partner není upřímný a klame vás. A mnohé napadne i to, že je nevěrný. Jisté je, že tajnůstkaření podezřelé je, ale nemusí jít vždy o důkaz, že nejste jeho jediná.

Než obviníte z nevěry...

Jedna věc je, že trávit příliš času na telefonu ve chvílích, kdy jste s partnerem, je neslušné. A pokud ještě máte potřebu tajit, co na telefonu vyvádíte, vyvolává to otázky. Když se takto chová vaše drahá polovička, intuice začíná bít na poplach. Ale zkuste nejdřív racionálně uvažovat.

Je váš partner společenský typ se spoustou kamarádů a známých? Pak je dost pravděpodobné, že je na telefonu přilepený víc, než je zdrávo. Má toho v práci hodně a jeho pracovní doba nekončí úderem páté? Pak je klidně možné, že si půjde vyřídit hovor se šéfem vedle i během večeře, aby se mohl soustředit. Často bývá jako důkaz tajnůstkaření uváděn telefon otočený displejem dolů. Aby nikdo neviděl, jaké notifikace vyskakují? A nenapadlo vás, že to třeba dělá proto, aby oznámení o nových zprávách a emailech nerušila jeho? Že chce mít klid?

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Než začnete s podezíráním, zkuste se zamyslet i nad tím, kolik času s mobilem trávíte vy. Ono se to někdy nezdá...Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Kdy mít obavy?

Každý pár má hranice svého soukromí nastavené jinak. Jsou dvojice, které si sdělují vše, co s kým kde prohodí a napíšou. Jiný partner ale nemusí mít dobré zkušenosti z předešlých vztahů nebo prostě není sdílecí typ. Nic není správné nebo špatné, vše je jen o dohodě mezi těmi dvěma.

Pokud se ale situace změní, je logické, že člověk zbystří. Půjčoval vám partner telefon, když se vám vybil, a najednou nechce? Vzteká se, jen mu kouknete přes rameno, tečou mu z nějakého důvodu nervy? Má najednou kompletně promazanou historii volání i zpráv? Je možné, že má co tajit. A je pochopitelné, že vás to znejistí, stejně jako pokud má problém říct vám, s kým si píše. Odpověď „ale nikdo“ nebo „jen někdo z práce“ není úplně uspokojivá.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Konfrontovat partnera s nálezy v mobilu? Přiznáte tím naprosté porušení jeho soukromíFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Proč neprohlížet telefon?

Většinu z nás napadne, že nejlepší bude zjistit, co se děje. Prostě se do jeho telefonu podívat. Můžete mít stokrát pocit, že na to máte právo, že on si začal... Ale narušit partnerovo soukromí tím, že mu do telefonu vlezete, důvěru zásadně naruší. A někdy i nevratně.

„Dělat byste to neměli,“ uvádí ve své knize Vztahy a mýty párový terapeut Jan Vojtko. „Prostě byste si měli počkat, jak to dopadne. Chápu, že se to moc hezky píše, ale strašně těžce se to dělá.“ Podle kouče stejně nikdy nebudete mít stoprocentní jistotu. A věci nemusí být takové, jak se na první pohled zdají. „Co když to byl jen nějaký úlet, který trval pár dní, a váš partner se mentálně, ve svém láskyplném programu vrátil k vám, protože díky tomu úletu zjistil, že to, co máte mezi sebou, je přece jenom cennější,“ vysvětluje terapeut.

A co když mu objevíte konverzace s kamarády či členy rodiny, do kterých vám nic není? Jeho divná selfíčka nebo třeba to, co naposledy googlil? Jen si představte, jak by bylo vám, kdybyste zjistila, že vám partner nakoukl do mobilu.

Jak řešit své podezření

Jestliže máte dlouhodobě pocit, že se partnerovo chování změnilo a že se chová podezřele, je jediným správným řešením promluvit si. Říct, jak se cítíte, že vás jeho chování znejišťuje. Zeptejte se, co se děje, a chtějte otevřenou odpověď. Pokud partner nemá co skrývat, v klidu si s vámi promluví. Třeba mu nedochází, jak se chová.

Pokud ale tajnosti má, je dost možné, že se dozvíte, že je to celé jen váš pocit, že jste zbytečně paranoidní a máte bujnou fantazii. Nenechte se označovat za žárlivku a stíhačku. Vztah má být o vzájemném respektu. Nikdo po vašem muži nechce skládání každodenních účtů. Máte ale právo dostat smysluplné odpovědi na vaše otázky. A pokud se dozvíte nepříjemnou pravdu, nebude to lepší než konstantní nejistota?

Reklama

Načítám